Çalışanların Çoğu Mobbing Mağduru
Son günlerde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı’nın eşinin öğretmenlikten istifa gerekçesi olarak gündeme getirdiği mobbing (psikolojik baskı, yıldırma) konusu, fazla dile getirilmemesine rağmen iş dünyasında yaygın bir sorun. Yenibiris.com’un anket sonuçlarına göre çalışanların çoğu en az 1 kere mobbing eylemine maruz kalıyor.
Mobbing, bir kişi veya grup tarafından kişiye yapılan küçük düşürücü davranış, dışlama, aşırı ve ağır iş verme, değersizleştirme, yok sayma gibi eylemlere deniliyor. Tek bir davranış yerine sürekli ve planlı yapılan hareketler mobbing sayılıyor. Yenibiris.com yaptığı bir dizi anketle bu konuyu araştırdı. Anketlere katılan 4668 kişinin yüzde 82’si hayatında en az 1 kere mobbing eylemine maruz kaldığını belirtti
İşyerinde mobbing eylemlerine hiç maruz kaldınız mı?
Evet % 82
Hayır % 14
Emin değilim % 4
Yönetici çalışana yapıyor
Mobbing, eşit seviyede çalışanlar arasında görülebildiği gibi yönetici kademesinde de sıklıkla görülüyor. Ancak en çok karşılaşılan durum, yöneticinin çalışanına psikolojik baskı ve yıldırma uygulaması.
İşyerinde mobbing (psikolojik baskı, yıldırma) eylemlerini sizce en çok kim kime yapıyor?
Yönetici çalışanına % 59
Çalışan çalışana % 32
Yönetici yöneticiye % 5
Çalışanlar yöneticiye % 4
Söylemek faydasız
İşletmelerde verimliliği düşüren ve işgücü kaybına neden olan mobbinge karşı önlemlerin alınması bu durumu azaltan faktörlerin başında geliyor. Bazı şirketlerin İK birimlerinde mobbingle ilgili farkındalık çalışmaları veya yönetmelikler var ancak bu durum yeterli değil. Mobbinge maruz kalanlar bu durumu yetkili kişilere ilettiğinde pek bir sonuç alamıyor. Anket katılımcılarının yarısından fazlası, durumu yöneticisine veya mobbingi uygulayan yöneticisi ise üst yönetime bildirdiğini, yüzde 30’u ise kendisine mobbing uygulayanla iletişim kurmayı denediğini belirtiyor.
Kanuni düzenleme gerekli
2011’de yayınlanan Başbakanlık Genelgesi ile işverenlerin mobbingle ilgili işçiyi koruyan düzenlemeler getirmeleri gerektiği vurgulanmıştı. Borçlar Kanunu’na göre işveren işçinin hem kişilik haklarını korumak, hem de cinsel tacize uğramaması için gerekli önlemleri almakla yükümlü. İş Kanunu’nda ise mobbing ile ilgili özel bir düzenleme bulunmuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.