Çocuğunuzun Tatil Heyecanı Gölgelenmesin
Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Hakan Onur, çocukların güneşin zararlı etkilerinden korunması için ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu.
Çocukların, uzun bir aradan sonra yaz mevsiminin tadını doyasıya çıkarmak istediğini belirten Uz. Dr. Onur, ebeveynlerin ise okulların kapanmasıyla birlikte tatili kendilerine ödül olarak gören çocukları olası olumsuz durumlara karşı koruyup eğitmesi gerektiğini söyledi. Uz. Dr. Onur, “9-12 yaş grubu çocukları kontrol etmek zor olduğu için güneş yanıkları özellikle bu yaşlarda ortaya çıkabilmektedir. Çünkü yaşamın ilk yılları sayılabilen bu yaşlarda cilt çok ince ve hassastır. Bu dönemde çocukları güneşin yakıcı etkisinden ve çeşitli yaz hastalıklarından korumak çok önemlidir. Güneşin zararlı ışınları cilt yanıklarından ilerleyen yıllarda cilt kanserine varabilen sonuçlara neden olabilmektedir. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için etkili yöntemlerden biri güneş kremi kullanımıdır. Çeşitli kimyasallar içeren bu kremler güneş ışınlarının cilde temas etmesini önler ve cinsine göre farklı özellikler taşımaktadır. 30 dakikayı aşan bir sürede güneşte kalacak çocuğa, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce güneş kremi sürmeli, 80 dakikada bir de güneş kremi tazelenmelidir. Son yıllarda geliştirilen çinko oksit içeren güneş kremleri 6 ayın altındaki bebeklere uygulanabilmektedir. Bu yaş grubundaki bebeklerin doğrudan güneş ışığına maruz kalmamaları, gölgede kalarak, hafif giysi ve şapka ile korunmaları gerekmektedir” dedi.
“GEÇTİĞİMİZ SENENİN KREMLERİNİ ATIP YENİSİNİ ALIN”
Bazı güneş kremlerinin cilt alerjilerine neden olabildiğine değinen Uz. Dr. Onur, “Özellikle geçen yıllardan kalma, eski güneş kremleri buna neden olabileceğinden onları çöpe atmak en doğru seçim olacaktır. Yeni alınan güneş kremleri ise ilk sürüldüğü andan itibaren alerji etkisi yaratabilir, bu da hem ebeveynlerin hem de çocuğun huzursuz, keyifsiz olmasına neden olabilir. Bu nedenle yapılacak küçük işlem ile önlem alabilir, kremin çocuğun vücudunda alerji etkisi yapıp yapmayacağı öğrenilebilir; “Yeni alınan krem çocuğun kolunun küçük bir alanına bir gün önceden sürülür ve üzeri yara bandı ile kapatılır. Ertesi gün güneş altında yara bandı kaldırılır ve 15 dakika beklenir. Eğer o bölgede kızarıklık, şişlik ve kaşıntı olmazsa krem gönül rahatlığı ile çocuğun vücuduna sürülür. Ortalama 30 dakika sonra çocuk güneşe çıkabilir. Tişört gibi hafif pamuk giysiler yaklaşık 7 faktörlük koruma sağladığından kendi başına yeterli olmayacaktır ancak yardımcı rol oynayabilmektedir.
Şapka kullanımının özellikle kulakları ve yüzü koruyucu etkisi vardır. Bebeğin ilk 6 ayında şapka kullanımı önemlidir. Saat 10.00- 16.00 arası dışarı çıkılmamalıdır. Çıkılması gerekiyorsa mutlaka gölge alanlarda yürünmeli ve koruyucu olarak şemsiye kullanılmalıdır. Gün içinde bol sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. Çocuğunuz oyun oynarken terle atacağı suyu bu şekilde geri kazanacaktır” diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.