Çocuklarda Önleminizi Alın
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Üroloji Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüştü Cankon Germiyanoğlu, "İlk bir yaş içerisindeki çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları böbrek üzerinde hasar bırakma riskleri yüksek olduğu için çok önemsenmesi gerekiyor" dedi.
Çocukların en büyük sorunlarından bir tanesi olan idrar yolu enfeksiyonları konusunda anne ve babalara önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Rüştü Cankon Germiyanoğlu, sünnet derisi darlığı, kızlarda vajen dudaklarının yapışması, vezikoüreteralreflü, hidronefroz, üreteropelvik bileşke darlığı çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarına neden olduğunu hatırlattı.
Mesane içi bozukluklar, sık sondalama yapılması ve genetik yatkınlık da diğer nedenler arasında gösterildiğini ifade eden Germiyanoğlu, “Uygun olgularda sünnet yapılması, vezikoüreteral reflünün tedavi edilmesi, mesane içerisindeki fazla idrarın boşaltılması tek başına tedavide yeterli olabilir. Bazı çocuklarda uzun süreli düşük dozda koruyucu antibiyotik kullanılması da düşünülebilir. İlk bir yaş içerisindeki çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları böbrek üzerinde hasar bırakma riskleri yüksek olduğu için çok önemsenmelidir. Altta yatan gelişimsel bir bozukluk idrar yolu enfeksiyonunun nedeni olabilir. Ülkemizde ne yazık ki böbrek yetmezliğinin en sık nedenlerinden biri hala vezikoüreteral reflüye bağlı idrar yolu enfeksiyonlarıdır” diye konuştu.
Çocuklarda ateşe neden olan idrar yolu enfeksiyonları için mutlaka ayrıntılı bir ürolojik inceleme yaptırılması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Germiyanoğlu, “Ateşe neden olmayan basit idrar yolu enfeksiyonları ise çoğunlukla işeme bozukluklarına, sünnet derisinin yeterince açılmamasına (fimozis) veya kızlarda vajen dudaklarının birbirine yapışmasına (labial adhezyon) bağlı olabilir. Klasik kılavuzlara göre ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçiren tüm çocuklarda vezikoüreteral reflü akılda tutulmalıdır. İdrar yolu enfeksiyon öyküsü olan kadınların çocuklarında da benzer şekilde genetik olarak enfeksiyonlara yatkınlık olup tedavi için hekim yardımı ve takibine ihtiyaçları vardır” şeklinde konuştu.
“KIZ ÇOCUKLARINI KÜVETTE YIKAMAMALI”
Sık geçirilen idrar yolu enfeksiyonlarından korunma yollarını vurgulayan Germiyanoğlu, “İşemenin düzenli aralıklarla yapılmasını sağlamak, işemeyi ertelememek, kabızlıktan kaçınmak, alınan sıvı miktarını yükseltmek, hijyene dikkat etmek, özellikle kız çocukları küvette yıkamamak, erkek çocuklarda sünneti düşünmek, gazlı veya şeker yükü fazla gıdalardan kaçınmak, meyve ve sebzeye ağırlık vermek, ıslak mayoyu hemen değiştirmek, oturaklı tuvaletler kullanıldığında ayakların altına destek basamakları kullanmak tedavide etkinliği arttırıcı önlemlerdir” ifadelerini kulandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.