Dişte Meydana Gelen Kanamaya Dikkat
Klinik34 diş hekimlerinden Dt. Çağatay Özyıldırım, dişte meydana gelen kanamaya dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Diş eti kanaması, diş eti çekilmesi, koyu diş eti rengi ve fazla gözüken diş etleri günümüzde bir çok hastamızın ortak problemleri arasında yer almaktadır” dedi.
Diş fırçalanması sırasında ya da yemek yerken oluşan diş eti kanamalarının diş eti iltihabının önemli göstergelerinden olduğunu belirten Özyıldırım, “Diş eti iltihabı nedir? Ağız hijyenin sağlanmadığı durumlarda bakterilerin periodontal ceplere yerleşmesi ve çoğalması sonucunda basit diş eti enfeksiyonu (gingivitis) oluşmaktadır. Önlem alınmadığında bu durum ilerleyerek tüm çevre dokuları enfekte ederek bir sonraki evresi olan periodontitisi meydana getirir. Diş fırçalanması sırasında ya da yemek yerken oluşan diş eti kanamaları diş eti iltihabının önemli göstergelerindendir. Bu tip şikayetleri olan hastalar erken dönemde biz diş hekimlerine muayene olduğu taktir de diş eti iltihabını önüne geçmek mümkündür. Mikrobiyolojik aktivitenin erken evresinde diş temizliği ve ağız bakımı konusunda diş hekimi tarafından destek alındığı taktirde, problem bir sonraki safhalara geçmeden çözülmüş olur” diye konuştu.
Diş eti iltihabı bulunan hastalarda diş eti kanaması, kızarmış ve ödemli (siskin) diş etlerinin yoğun bir şekilde görülmekte olduğunu kaydeden Dt. Çağatay Özyıldırım, “Diş eti kanaması erken dönemde diş fırçalanması ve yemek yeme sırasında meydana gelirken, ileri dönemde spontan diş eti kanamaları enfeksiyonun ileri boyuta ulaştığı bizlere gösterir. Ağızda oluşan metalik tat, diş eti kanaması sonucunda ağzımızda yoğun miktarda bulunan kanın içeriği yüzünden hissedilebilir. Enfeksiyonun önüne geçilemediği durumlarda diş çevre dokularını da içine alan durum, özellikle kemik kaybı ve diş kaybı ile sonuçlanır” ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.