Diyetle Verilen Kilo Geri Alınıyor

Diyetle Verilen Kilo Geri Alınıyor
Diyet egzersiz derken kilo vermek için cerrahi çözümler de masada. Ancak yaşanan ölüm olayları cerrahi konusunu da düşündürüyor. Yapılan bir araştırmaya göre de diyet yapanların yarısından çoğu eski k...

Diyet egzersiz derken kilo vermek için cerrahi çözümler de masada. Ancak yaşanan ölüm olayları cerrahi konusunu da düşündürüyor. Yapılan bir araştırmaya göre de diyet yapanların yarısından çoğu eski kilosuna hemen dönüyor.

American Journal of Public Health isimli dergide yayımlanan çalışma diyetlere karşı inançla ilgili olarak kafaları karıştıracak türden. Çünkü araştırmaya göre, diyet ve egzersiz gibi yöntemlerle zayıflamaya çalışan her 210 erkek hasta ve her 124 kadın hastadan sadece birisi normal kilosuna dönebiliyor.

Araştırmada 20 yaş üzeri 278 bin 982 hasta incelendi. Araştırmaya göre,toplam vücut ağırlıklarının yüzde 5’ini vermeyi başaran hastaların yüzde 53’ü, bir yıl içinde bu kiloları geri alması.

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ege Özgentaş, aşırı şişmanlığın yağların alınmasıyla da düzelmeyeceğini söylerken, “Bütün çabalara rağmen kilo veremeyen hastalarda günlük yaşamı daha kolay hale getirebilmek için plastik cerrahi bazı katkılar sağlayabilmektedir. Plastik cerrahinin en iyi tedavi ettiği durum bölgesel yağ fazlalıklarıdır. Böyle durumlarda liposuction denilen yağların vakum ile emilerek alınması sorunun tamamen çözebilir. Bir plastik cerrah olarak obez bir aileden gelen ve çocukluktan itibaren obez olan kişilerinnomal bir kiloya dönerek ömür boyu bu durumlarını korumaları ihtimalinin zayıf olduğu inancındayım. Hayatının büyük bir kısmını normal kiloda geçirmiş ancak daha sonra bir nedenle şişmanlamış insanların kilo vererek eski hallerine dönme olasılıkları çok daha kuvvetli” dedi.

CERRAHİ KALICI SONUÇ

Zayıflamanın vücuda alınan enerjinin, vücudun harcadığı enerjiden daha düşük olmasıyla gerçekleşebileceğini kaydeden Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, “Zayıflamak isteyenler günlük harcadıkları enerjiden daha azını alarak başarılı olabilir. Ancak her bireyin günlük enerji harcaması farklı. Buna göre de zayıflama önerileri bu farklılıklara göre yapılmalı. Aslına bakarsanız her hasta neyin faydalı, neyin zararlı olduğunu biliyor. Ancak iş uygulamaya geldiğinde bilinenlerin sonuçlara yansımadığını görüyoruz” şeklinde görüş verdi. Ameliyat dışı yöntemlerin kilo vermede kalıcı ve ciddi fayda sağlayamayabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Çelik, “American Journal ofPublic Health isimli dergide yayımlanan çalışmada zayıflamaya çalışan her 210 erkek hasta ve her 124 kadın hastadan sadece birisi normal kilosuna dönebildiği belirtilmiş. Daha önce yapılan ’Diyabeti Önleme Programları’ da benzer sonuçlar içeriyordu. Ancak bu sonuçlar hastalarla paylaşılmıyor. Sürekli diyet yaparak başarılı olabilecekleri söyleniyor. Bizler her şeyden önce, dürüst bir şekilde, her tedavinin olası başarı oranlarını hastalarımıza ifade etmeliyiz ve tedavi uygulamalarımızı hastalarımızla beraber kararlaştırmalıyız” şeklinde konuştu.

DİYET YAŞAM TARZI

Beslenme uzmanlarının her zaman kişilere sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmaktan yana olduğunu anlatan Diyetisyen Ezgi Mumcu, “Her geçen gün beslenme üzerine yeni çalışmalar, yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Biz beslenme uzmanları adına her ne kadar önemli adımlar olsa da ortalıkta dolaşan bazı bilgiler bireylerin kafasını karıştırabiliyor.Danışanlarımıza diyetin bir süreç değil, hayat boyu sürdürülmesi gereken bir alışkanlık olduğunu anlatıyoruz. Bir dilim pasta yemek istiyorsa onu yediğinde beslenmesinde neleri tüketmeyerek, dengeleyebileceğini öğretiyoruz.Kendinize inanır, vücudunuzu-metabolizmanızı tanırsanız, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirirseniz, fiziksel aktivite düzeyinizi ve su tüketiminizi artırırsanız, ideal kilonuza ulaşmak ile kalmaz, mevcut kilonuzu da korumayı başarmış olursunuz” diye görüş verdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.