Dr. Acı: “Her Gün İki Bardak Süt İçin”
Mersin’in Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Hakan Acı, 7’den 70’e herkesin süt ve süt ürünlerini tüketmesi gerektiğini belirterek, “Sütün sayısız faydalarından yararlanmak için her gün iki bardak süt içilmesini tavsiye ediyorum” dedi.
Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Acı, Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sağlığın yaşam boyu korunması için gerekli olan yeterli ve dengeli beslenmede süt ve süt ürünlerinin büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Doğumdan itibaren alınan ilk besin olan anne sütü başta olmak üzere çocukluk, ergenlik, hamilelik, emziklik ve yaşlılık dönemlerinde daha özen göstererek 7’den 70’e herkesin süt ve süt ürünlerini tüketmesi gerektiğinin altını çizen Acı, besleyici değeri çok yüksek bir besin olan sütün protein ve kalsiyum açısından zengin olduğunu söyledi. Sütün, A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içerdiğini, bu vitaminlerin insanlar için hayati önem taşıdığını dile getiren Acı, “Bu nedenle sütün sayısız faydalarından yararlanmak için her gün iki bardak, bir başka deyişle 400 ml süt içilmesini tavsiye ediyorum. Çocukların, ergenlik dönemindeki gençlerin, hamilelerin, emziren ve menopoz sonrası kadınların da 3-4 bardak, 600-800 ml süt içmesini öneriyorum. Süt içmeyi sevmeyenlerin ise mutlaka sütün yerini tutacak süt ürünleri tüketmesi gerekmektedir” diye konuştu.
“SÜT VÜCUDA GÜÇ VERİR”
Bir bardak sütün bir kase yoğurda, bir kase yoğurttan yapılmış ayranın ise iki kibrit kutusu kadar peynire eşit olduğunu, bu ürünlerden birini veya bir kaçını tüketerek günlük ihtiyacın karşılanabileceğini ifade eden Acı, sütün diğer faydalarını da şöyle sıraladı: “Büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan süt, vücuda güç verir, içinde bulunan kalsiyum sayesinde kemik erimesi önlenir, sağlıklı bir iskelet sistemi ve sağlıklı dişlere sahip oluruz. Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir, cildin yıpranmasını ve yaşlanmasını engeller. Dokuların ve hücrelerin oluşumuna zemin hazırlar ve hızlandırır. Böylece vücudumuzda oluşan yara çok daha çabuk iyileşir. Hücreleri onarır ve güçlendirir. Süt ve süt ürünleri tüketimi, kilo kontrolü için de önemlidir. Süt ve süt ürünleri mideye indikten sonra yaklaşık yarısı katı yiyecek olarak algılanmaktadır. Bu sayede beyne ‘doydum’ sinyali gönderilmektedir. Bu durum kişinin daha az tüketmesini sağlamakta ve diyetlerde tercih sebebi olmaktadır. İçerdiği yüksek protein ile vücut dokularının gelişmesine yardımcı olan süt, odaklanma yeteneğini ve hafızayı güçlendirmekte, beynin ihtiyacı olan enerjiyi sağlamaktadır.”
Sütün daha birçok faydası bulunduğunu, her yaş grubunun sağlıklı bir yaşam sürmek için mutlaka gün içerisinde süt ve süt ürünleri tüketmesi gerektiğini kaydeden Acı, süt tüketirken dikkat edilmesi gereken kuralları da şöyle aktardı: “Tüketilen sütün sağlıklı olması çok önemli. Özellikle havaların ısındığı bu günlerde açıkta kalan yiyecekler çok çabuk bozulduğu için saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Mümkün olduğunca sütü günlük tüketmeye çalışmalıyız. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için sütü asla çiğ tüketmemeliyiz. Pastörize sütleri açıldıktan sonra buzdolabında saklamalı ve iki gün içerisinde tüketmeliyiz. Pastörize süt açılmadığı takdirde oda sıcaklığında dört ay saklanabilir. İhtiyacımızdan fazla süt içmemeliyiz. Çünkü ihtiyacımızdan fazla tüketilen süt, kilo alımına ve demir eksikliğine bağlı kansızlığa neden olmaktadır. Sağlıklı büyümek, gelişmek ve yaşamak için süt için.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.