Elazığ’da, Gıda, Beslenme Ve Kanserin Önlenmesi Sempozyumu

Elazığ’da, Gıda, Beslenme Ve Kanserin Önlenmesi Sempozyumu
Yapıkları sempozyumunu Kanser ve Beslenme Çalışma grupları tarafından hazırlandığını belirten Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof.Dr. Ahmet Cevat Acar, Türkiye’nin son 10 yılda çok ciddi atılımlar...

Yapıkları sempozyumunu Kanser ve Beslenme Çalışma grupları tarafından hazırlandığını belirten Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof.Dr. Ahmet Cevat Acar, Türkiye’nin son 10 yılda çok ciddi atılımlar yaptığını, bu atılımlarında sürdürülebilmesi için yenilikçi olmaya gerek duyulduğunu söyledi.

Elazığ’da, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından Gıda, Beslenme ve Kanserin Önlenmesi Sempozyumu başladı. Bir otelde gerçekleştirilen sempozyuma TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Belediye Başkan Vekili Asım Nazırlı, Fırat Üniversitesi Rektörü Kutbeddin Demirdağ, TÜBA, TÜBİTAK, Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, devlet ve vakıf üniversitelerinden, devlet hastaneleri ve özel hastanelerden ve ayrıca çeşitli derneklerden uzmanlık alanı beslenme ve kanser olan öğretim üyeleri ve yöneticiler katıldı.

TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin, sempozyumda yaptığı açılış konuşmasında, “İnsanlar ne yiyeceklerini ya da ne yemeyeceklerini şaşırdılar. Çok önemli bir besinin tüketilmemesi gerektiğini ya da çok zararlı bir besinin insan sağlığına iyi geldiği, basında sıklıkla okuduğumuz haberler var. Bu tür bir bilgi kirliliğinde doğru ve yanlış yer değiştirmiş durumda. Bizim görevimiz bu kirliğin ortadan kalkmasına katkı sağlamak. Özellikle beslenme ile ilgili çalışmalar çok kısıtlı fakat yurt dışında üniversitelerin beslenme bölümleri ciddi destek alıyor, ne yazık ki bizde çok aktif değil bu vesileyle konunun altını çizmek istiyorum" dedi.

TÜBA Kanser Çalışma Grubu Yürütücüsü ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer ise, “Gıda ve kanser konusu çok sık suistimal ediliyor. Bu suistimal günlük beslenme ve aktivitelerden, bitkisel ürünlere, alternatif ya da yardımcı tedavilere dek uzanabiliyor. Kanser hastalarının yüzde 40’ı kemoterapi esnasında onkoloğunu bilgilendirmeden alternatif ya da tamamlayıcı tedaviler alıyor. Alternatif ve tamamlayıcı ürünlerin ekonomik boyutu ve kapsamı iyice arttı ve bu ürünler dünyada yeni bir sektör haline geldi, bu alanda kontrol mekanizmaları çok yetersiz kalıyor. Obezite, tütün kullanımı, yanlış beslenme kansere yol açan başlıca nedenler. Dünyanın ikinci ölüm sebebi olan kanserin dünyada en çok suistimal edilen, şarlatanların sevdiği, maddi kapsamı büyük, kontrolü yetersiz, hastalarına umut tacirliği yapılan bir konu. Biz bugün bütün bu sonuçlara neden olan problemleri nasıl ortadan kaldıracağımızı konuşacağız ve çözüm önerileri sunacağız” diye konuştu.

Doğal beslenmenin günümüzde azaldığına dikkat çeken Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ da sempozyumda ortaya çıkacak olan sonuçların, hem kanserin önlenmesine yönelik hem de halkın bilinçlenmesine yönelik bilgiler sayesinde bilimsel olmayan kişilerin bu alandan uzaklaşmasına katkısının olacağını söyledi.

TÜBA’nın Çalışma Grupları’nın TÜBA’nın bilim temelli danışmanlık işlevi bakımından en önemli organları olduğunu kaydeden TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise şöyle konuştu:

"TÜBA-Kanser Çalışma Grubu ve Kök Hücre Çalışma Grubu’na, kısa süre önce kurulmasına rağmen oldukça aktif olan Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu da eklendi. Bu Sempozyum da, Kanser Çalışma Grubu ile Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu iş birliği ile hazırlandı. Bu çalışmanın sonucunda diğer çalıştay ve sempozyumlarımızda yaptığımız gibi yine bir rapor hazırlayacağız, bu rapor tüm kamu kurumlarına, ilgili bütün üniversitelere ve paydaşlara iletilecek. Türkiye gerçekten son 10 yılda çok ciddi atılımlar yaptı. Ancak bu atılımların sürdürülebilir olması için yenilikçi olmasına gerek var. Bunun için de bilimin ve bilimin türevi olan AR-GE faaliyetlerinin önemli olduğunu düşünüyoruz."

Elazığ Belediye Başkan Vekili Asım Nazırlı da, Peygamber Efendimizin ’Acıkmadan yemeyin, doymadan kalkınız’ diyerek İslam’da beslenmenin nasıl olacağını anlattığını söyledi.

Açılış programının sonunda FÜ Rektörü Kutbeddin Demirdağ ve Çalışma grubu yöneticilerine TÜBA Başkanı Prof.Dr. Ahmet Cevat Acar tarafından plaket verildi.

ELAZIĞ'DA, TÜRKİYE BİLİMLER AKADEMİSİ (TÜBA) TARAFINDAN GIDA, BESLENME VE KANSERİN ÖNLENMESİ SEMPOZYUMU BAŞLADI.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.