Epilepsi Hastalarına Pil Tedavisi

Epilepsi Hastalarına Pil Tedavisi
Epilepsi hastalarının pil (VNS) uygulaması için artık Adana dışında İstanbul Ankara gibi merkezlere gitmelerine gerek kalmadı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji, Beyin Cer...

Epilepsi hastalarının pil (VNS) uygulaması için artık Adana dışında İstanbul Ankara gibi merkezlere gitmelerine gerek kalmadı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji, Beyin Cerrahi ve Psikiyatri Kliniklerince oluşturulan epilepsi grubu tarafından hastalar başarılı bir şekilde tedavi ediliyor.

30 yaşındaki Ümmügülsüm Karakaya 10 yaşından bu yana epilepsi yani halk arasında bilinen adıyla sara hastalığı tanısı ile takip edildi. Kullanmakta olduğu bir çok antiepileptik ilacı yan etkileri nedeni ile yeterli dozda kullanılamadı ve nöbetler istenildiği düzeyde kontrol altına alınamadı.

Bunun üzerine Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji, Beyin Cerrahi ve Psikiyatri Kliniklerince oluşturulan epilepsi grubu tarafından hastaya pil önerildi. Pil takıldıktan sonra hastanın nöbetlerinin henüz erken olmasına karşın başlangıçtaki nöbet sıklığına göre yarı yarıya azaldığı görüldü.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji kliniğinden Prof. Dr. Hacer Bozdemir, Doç. Dr. Kezban Aslan, Beyin Cerrahisi kliniğinden Doç. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz ve Psikiyatri kliniğinden Yard. Doç. Dr. Soner Çakmak tarafından oluşan epilepsi (Sara) grubu ilaç tedavisine yeterince yanıt vermeyen, cerrahi tedavi şansı olmayan epilepsi hastası Ümmügülsüm Karakaya gibi hastalar artık İstanbul ya da Ankara yerine bu bölgede tek olma özelliği bulunan pil (VNS) yerleştirme operasyonuyla başarılı bir şekilde tedavi ediliyor.

PİL TEDAVİSİ

Pil tedavisi, ilaç tedavisine yeterince yanıt vermeyen, ya da ilaçların yan etkileri nedeni ile istenildiği dozda ve biçimde ilaç kullanamayan, cerrahi tedavi şansı olmayan hastalara, sara nöbetlerini kontrol etme amacı ile kullanılan bir tedavi yöntemi.

Bu tedavi yöntemi ile sol köprücük kemiği altına bir pil takılıyor ve hastanın eline de gerektiğinde sistemi çalıştıracak bir mıknatıs bulunuyor. Hasta nöbetin geleceğini hissettiğinde elindeki mıknatıs ile pile dokunarak pilin çalışmasını sağlıyor. Pil çalışınca beyne giden uyarılar sayesinde, beyinde kendi kendine çalışmaya eğilimli hücrelerin daha kontrollü halde çalışmasını sağlayarak nöbetin durması sağlanmış oluyor.

Pil ameliyathane şartlarında takılıyor. Hasta bir gün hastane koşullarında izlendikten sonra, belirli periodlarla pilin çalışma gücü denetleniyor ve düzenleniyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.