Güneş Gözlüğü Alırken Bunlara Dikkat
Piyasada sunulan güneş gözlüklerinin nitelik bakımından çok fazla çeşitlilik gösterdiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Murat Moray, göz sağlı için güneş gözlüğü satın alırken dikkat edilecek önemli bazı kurallara dikkat çekti.
Günümüzde güneş gözlüğü son derece önemli bir ihtiyaç olarak insanların dörtte üçü tarafından kullanılıyor. Göz için oldukça zararlı olan UV ışınlarına karşı koruma sağlanmasının yanı sıra, güneş gözlüğünün bir moda aksesuarı olarak da insanlar arasında büyük etkisi var. Güneş gözlüğü camlarının, ultraviyole (UV) de denilen ve güneşten gelen mor ötesi ışınlarına karşı koruma sağlaması gerekmekte olduğuna dikkat çeken Moray, "İnsan gözü, ışığa karşı doğal bir savunma sistemine sahiptir. Oysa sadece görünen ışığı kesen ama UV ışınlarına karşı bir blokaj sağlamayan güneş gözlükleri, gözbebeğinin gözün kendini doğal yolla koruma özelliğini de devre dışı bırakır. Gözbebeği, güneş gözlüğünün sağladığı karanlık ortamda iyice açılacağından, görünmeyen UV ışınları açık gözbebeğinden içeri çok fazla oranda girer. ’UV filtresi’, gözlük camının koyuluğundan bağımsızdır ve gözlük camının hamurunda gerçekleşir. Dolayısıyla güneş gözlüğünün gözü koruma özelliği camların koyuluk derecesinden çok camların kalitesine ve UV filtresinin bulunmasına bağlıdır" dedi.
UV 400 işareti gözlük camı içinden geçen ışınların 400 şiddetine kadar olan kısmının bloke edildiği ve engellendiği anlamına geldiğini belirten Moray, "Günlük kullanımlarda bu değer oldukça yeterlidir, fakat kıyı veya dağlık bölgelerde bu değer yetersiz kalabilir. Bu durumda koruma değeri daha yüksek gözlüklerin edinilmesi gerekliliğinden mutlaka göz doktoruna danışılmalıdır" dedi.
EMİLİM ÖZELLİĞİNE DİKKAT
Karda kayak yaparken veya plajda güneşlenirken kullanılacak güneş gözlükleri farklı özelliklere sahip olabileceğini belirten Moray, "Yüksek dağlık bölgelerde kullanım için yüzde 50 ile yüzde 70 arası emilim değerleri yeterli olurken çok aydınlık ortamlarda örneğin plajda güneş altında veya yoğun karlı bölgelerde en az yüzde 85 oranında emilim değerlerinde olan gözlüklerin kullanılması gereklidir. Çünkü beyaz kum ve kar güneş ışınlarını yüzde 90 oranında yansıtır. Plajda şemsiye gölgesi altında da bronzlaşmamızın nedeni de budur" diye konuştu.
’KAHVERENGİ VEYA FÜME RENGİ CAMLAR TERCİH EDİN’
Açık kahverengi ve füme renkli camların çevre ışık ve renklerinin algılanmasında en az hataya neden olacağından doğru seçim olacağını ifade eden Moray, "Siyah, lacivert, mor renkler insan gözünün alışması için belli bir süreye ihtiyacı olur. Avrupa standartlarına göre ise kullanılan gözlük camı rengi, trafik işaretlerinin ve sinyallerinin renklerini algılamakta yanıltıcı etki oluşturmaması gerekir. Gözlük camı rengi ile camın içindeki UV koruması arasında hiçbir ilişki yoktur" diye kaydetti.
KALİTELİ BİR GÖZLÜK NASIL BELLİ OLUR?
Kaliteli gözlük camlarında kabarcık, harelenme ya da düzensiz görüntü olmaması gerektiğine dikkat edilmesi konusunda uyaran Moray, "Parmakla bastırılınca esnemez ve en önemlisi camın içinden bakarak odaklandığımız bir nesnede, gözlük hareket ettirildiğinde dalgalanma, şekil bozukluğu ve farklı yönlere kayma oluşmaz. Güneş gözlüğümüzün camları, gözlerimizi yan ve üstlerden veya yansıma ile aşağıdan gelen güneş ışınlarına karşı koruyacak nitelikte bir büyüklüğe sahip olmalı her açıdan gözü koruyabilmeli, yüz yapımıza uygun olarak rahat ve konforlu kullanılacak şekilde seçilmelidir" dedi.
ARAÇ KULLANIRKEN, GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNE DİKKAT
Sık araç kullananlar, alacakları güneş gözlüğünün çerçeve ve saplarının ince olmasına dikkat etmesi gerektiğini de belirten Moray, aksi halde sağ-sol ve yukarı-aşağı bakarken görme alanları kısıtlanmış olacağını söyledi. Moray, "Bundan başka güneş gözlüğünün alacakaranlıkta ve gece takılmaması gerekir. Yetersiz aydınlıkta güneş gözlüğü takanlar, hem kendi yaşamlarını, hem de başkalarının yaşamlarını tehlikeye atmış olacaklardır. Gece sürüş esnasında farlardan yoğun rahatsızlık duyanlar için ise özel filtreli gece görüş camları mevcuttur ve bu camlarda kişiye özel olarak düzenlenebilir" diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.