Hareketsiz Yaşam Hastalıklara Kapı Açıyor

Hareketsiz Yaşam Hastalıklara Kapı Açıyor
Hareketsiz yaşam ve fiziksel aktivite azlığı insan sağlığını tehdit eden kalp damar, obezite, yüksek tansiyon, inme, kolon ve meme kanseri gibi hastalıklara kapı aralıyor.İzmir Ekonomi Üniversitesi Sa...

Hareketsiz yaşam ve fiziksel aktivite azlığı insan sağlığını tehdit eden kalp damar, obezite, yüksek tansiyon, inme, kolon ve meme kanseri gibi hastalıklara kapı aralıyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Programı Öğretim Görevlisi Fizyoterapist Hatice Ayan, günümüzde teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte gittikçe hareketsizleşen toplumlarda çeşitli ağrı, fonksiyon, hareket sistemi bozukluklarının oluştuğuna dikkat çekti. Ayan, “Dünya Sağlık Örgütü, verilerine göre 2014’te aşırı kilolu yetişkin birey sayısı 1,9 milyarın üzerinde, bunların 600 milyonu ise obezdir. Obezite ve aşırı kilonun temel nedeni ise alınan kalori ile harcanan kalori arasındaki enerji dengesizliğidir. Artan şehirleşme, ulaşım modlarındaki değişiklikler ve masa başı çalışmanın neden olduğu hareketsizlik bu duruma zemin hazırlayan en önemli faktörlerdendir. Öncelikle yağ ve şekerden alınan toplam enerji miktarı kısıtlanmalı, bunların yerine sebze, meyve, baklagil ve tam tahıl ürünleri tüketilmelidir. Bir diğer önemli önlemse çocuklarda günde ortalama 60, yetişkinlerde ise haftada 150 dakika olmak üzere düzenli fiziksel aktivitedir” dedi.

SAĞLIKLIYKEN SAĞLIĞI FİZYOTERAPİYLE KORUYUN

Ayan, fizyoterapistlerin hareket yetersizliği, fonksiyon bozukluğu tedavisi yaptığını, fizyoterapi uygulamalarının sadece hasta kişiler için değil sağlıklı bireylerde de sağlığın korunması açısından yapıldığını aktardı. Uygulamaları sadece hastane ortamıyla sınırlı kalmadığını ev, iş ve okul ortamındaki ergonomik düzenlemelerle gerçekleştirildiğini ifade eden Ayan, 8 Eylül’ün Dünya Fizyoterapistler Günü olarak kabul edildiğini söyledi. Ayan, “Fizyoterapistler rehabilitasyon programını uygularken egzersiz, manuel terapi yöntemleri, elektrofiziksel ajanlar, nörofizyolojik tedavi yaklaşımları ve fonksiyonel aktivite eğitimi gibi yöntemlerden yararlanırlar. Hastalıklardan korunmak ve yaşam kalitenizi arttırarak daha aktif ve sağlıklı bir hayat için fizyoterapiste danışmanızı öneririm. Hayatlarınıza hareket katmayı ihmal etmeyin” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.