Her 100 Çiftten 15’i Kısırlık Sorunu Yaşıyor
Her 100 çiftten 15’inin kısırlık (intertilite) sorunu yaşadığı Türkiye’de, tüp bebek uygulamalarında başarıyı artıran yöntemlerdeki gelişmeler, bebek özlemi çeken ailelere umut veriyor.
Türkiye’de İstanbul, İzmir, Ankara, Adana , Bursa, Muğla, Konya, Eskişehir, Kayseri, Manisa, Samsun, Antalya, Kırklareli, Van ve Mersin’deki merkezler ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birçok gelişmiş ülkede başarıyla uygulanan bu yeni yöntem hakkında Acıbadem Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Tüp Bebek (IVF) Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Volkan Noyan bilgi verdi. Prof. Dr. Volkan Noyan, sürekli gelişen tıp imkanlarının bir önceki yöntemlerin geçerliliğine son verdiğini bildirdi. Prof. Dr. Noyan, herhangi bir doğum kontrolü yöntemi uygulamaksızın, 1 yıl süreyle düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamama durumu olarak tanımlanan kısırlığın sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkati çekerek, bu durumda uygulanan en etkili yöntemin ise tüp bebek olduğunu kaydetti.
SPERM SEÇİMİNDE IMSI VE MİKROÇİP
Gerek aşılama, gerekse tüp bebek uygulamasında, sağlıklı bir embriyo elde etmek ve gebeliğin gerçekleşmesi için hem yumurta hem de spermin sağlıklı olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Noyan, şöyle konuştu:
“Bundan bir yıl öncesine kadar erkekten kaynaklanan kısırlık durumunda; ileri derecede morfoloji (yapı) bozukluğu, şiddetli sperm DNA hasarı ve önceki negatif denemeler gibi durumlarda daha kaliteli spermleri seçebilmek için IMSI dediğimiz bir yöntem kullanıyorduk. Bu teknikle; ileri teknolojiyle donatılmış özel mikroskoplar ve lensler kullanılarak spermi 6000 ile 8000 kat arası büyütmek, hücre içi yapılarını, genetik hasarına işaret eden ‘vakuol’ adı verilen bozuklukları detaylı olarak tespit edebilmek mümkün oluyordu. Son bir yılda bunun yanı sıra Amerika’da geliştirilen ve ’mikroçip’ adı verilen yeni bir yöntem devreye girdi.”
ETKİN SONUÇLAR VERİYOR
Prof. Dr. Volkan Noyan, erkek kısırlığında etkin sonuçlar veren bu yöntem hakkında bilgi verirken, şöyle devam etti:
“Tüp bebek tedavisi, kadın üreme hücreleri olan yumurtaların ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin vücut dışında, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin elde edilmesini sağlayan tedavi sürecini kapsamaktadır. Döllenen yumurtalar bölünmeye başlayıp, embriyo adı verilen ilk gelişim aşamalarını laboratuvar ortamında geçirdikten sonra, anne adayının rahmine yerleştirilir. Ancak, sperm sayısı, yapısı ve hareketi ile ilgili ciddi problemlerde ise gebelik güçleşmektedir."
Tam bu durumda devreye giren ’mikroçip’ yönteminin erkekten alınan spermlerin en sağlıklılarını adeta nokta atışı ile bulabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Volkan Noyan, yaklaşık bir yıldır kullanılan bu yöntemde son derece başarılı sonuçlar aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:
“Biz de merkezimizde bu yöntemi aktif olarak kullanıyoruz. Mikroçiplerde özel olarak geliştirilmiş mikro kanalları olan bir sistem var. Bu mikro kanallar vücuttaki spermin yol aldığı kanalları taklit ediyor.”
DNA’SI EN SAĞLAM OLAN BULUNUYOR
Prof. Dr. Noyan, mikroçip teknolojisinde, spermlerin mikroçip sisteminde yüzmeye bırakıldığını ifade ederek, “Bu mikro kanallarda daha hızlı hareket eden, daha önde giden ve sistemin diğer ucuna ulaşabilen spermlerin DNA yapılarının daha iyi olduğu ve DNA kırıklarının, hasarın daha az olduğu görülmüştür. Bu şekilde spermleri seçtiğimiz zaman daha yüksek gebelik oranları alabiliyoruz” dedi.
Bu yöntemin, sperm kalitesi düşük olan erkeklerde kullanıldığına vurgu yapan Prof. Dr. Noyan, “Bu yöntemi uygulayarak, sperm parametreleri çok bozuk olan, normal sperm morfolojisi yani yapısı çok düşük olan hastalarda olumlu sonuçlar alıyoruz” dedi.
BİRKAÇ DENEME YERİNE TEK SEFERDE SONUÇ
Prof. Dr. Volkan Noyan, mikroçip yönteminin tüp bebek için harcanan zamanı da kısaltabildiğini belirterek, “Eski geleneksel yöntemlerle birkaç deneme yerine tek seferde sonuç alınabiliyor. Erkek kısırlığında ya da sperm kalitesi düşüklüğünde, daha önce tüp bebek tedavisi geçirmiş ve başarılı olunamamış, yani gebelik elde edilememiş hastalarda kullanılıyor” diye konuştu.
Mikroçip yönteminin; daha önce kullanılan diğer yöntemlere göre gebelik şansını yüzde 20-40 artırabildiğinin belirtildiğini anlatan Prof. Dr. Noyan, kesin rakam verememekle birlikte; 7-8 aydır merkezlerinde 70-80 hastaya mikroçip yöntemini kullandıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.