Her Yıl 5 Milyon Çocuğun Ölümüne Sebep Olan Sinsi Hastalık ‘Sepsis’ Bilinmiyor

Her Yıl 5 Milyon Çocuğun Ölümüne Sebep Olan Sinsi Hastalık ‘Sepsis’ Bilinmiyor
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remzi İşçimen, dünyada her yıl 5 milyon çocuğun daha 5 yaşına gelemeden “sepsis” hastalığı yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi.13 Eylül Düny...

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remzi İşçimen, dünyada her yıl 5 milyon çocuğun daha 5 yaşına gelemeden “sepsis” hastalığı yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi.

13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısıyla Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan basın toplantısında konuşan Cerrahi Tıp Bilimleri Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Yoğun Bakım Derneği Üyesi Doç. Dr. Remzi İşçimen, kalp krizi veya kanserlerin toplamından daha fazla ölüme yol açan sepsis hastalığının toplumda bilinmediğini söyledi.

Üniversite personeli ve hastaların da katıldığı toplantıda sepsis hakkında bilgiler veren Doç Dr. Remzi İşçimen, sepsisin erken tedavi edilmemesi durumunda birçok organ yetmezliğine, şoklara ve ölümlere sebebiyet verdiğinin altını çizdi. Her yıl dünyada yaklaşık 8 milyon insanın ölümüne sebep olan sepsis hastalığının sadece erişkinlerde değil çocuklarda da ciddi zararlara yol açtığına dikkati çeken İşçimen, “Bu hastalık yılda 5 milyondan fazla yeni doğan ve çocuk ölümlerine yol açıyor. Her yıl 30 milyondan fazla kişide sepsis hastalığına rastlanmaktadır. Her yıl sepsis oluşan hasta sayısında yüzde 8 ile 13 arasında bir artış gözlemlenmektedir. Bu hastaların yüzde 15 ile yüzde 60 arasındakilerin de hayatını kaybettikleri bildirilmiştir. Sadece bu hastalık yüzünden yılda kalp krizi, akciğer, meme ve prostat kanserlerinin toplamından daha fazla ölüm oluyor. Dünyanın birçok ülkesi bu hastalığa karşı harekete geçti. İngiltere’de bu hastalık için özel bir yasanın çıkmasına zemin hazırlandı. Ancak ülkemizde bu hastalığın ne sıklıkla görüldüğü ve ne kadar ölüme yol açtığı hakkında resmi bir rakam yok” diye konuştu.

“1 SAATLİK TEŞHİS GECİKMESİ ÖLÜME YÜZDE 8 YAKLAŞTIRIYOR”

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Türk Yoğun Bakım Derneği olarak bu hastalığın Türkiye’de tanınması maksadıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyleyen İşçimen, “Çok ciddi ve sinsi bir hastalık. Teşhis ve tedavide yaşanacak her bir saatlik gecikme bu hastalıktan ölme ihtimalini yüzde 8 oranında artırabiliyor. Sepsise bağlı ölümlerin azaltabilmek için en önemli husus, erken teşhis ve bir an önce tedaviye başlamaktır. Sepsis kaynaklı ölümlerin en az yüzde 10 ile 15’i erken teşhis ve tedavi ile önlenebilir. Bizim için önemli nokta ise halk tarafından bu hastalığın bilinme oranının arttırılmasıdır” şeklinde konuştu.

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. REMZİ İŞÇİMEN, DÜNYADA HER YIL 5 MİLYON ÇOCUĞUN DAHA 5 YAŞINA GELEMEDEN “SEPSİS” HASTALIĞI YÜZÜNDEN HAYATINI KAYBETTİĞİNİ SÖYLEDİ.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.