İmef Türk İnternet Medya Birliğini kuruyor
2011 yılından bu yana Türkiye’nin dijitalleşme sürecinde aktif rol alan İnternet Medya Bilişim Federasyonu; Türkiye’de internet habercilerini bir araya gelmesi için meslek birliği kurmaya hazırlanıyor.
İnternet haberciliğinin etkisinin gittikçe arttığı artık geleneksel medyanın yerini büyük ölçüde almaya başladığı bir dönemde internet haberciliği yapan insanların hemen hemen hiçbir haktan yaralanamadığı bir gerçek olarak ortadadır. Ancak çağımızda o kadar gürültü varken cılız seslerin duyulması imkanı bulunmamaktadır. Yapılan istişareler sonucunda, daha güçlü ses çıkarma ve hak temelli çalışmalar yapmak için bir birlik çatısı altında toplanmanın yararlı olacağı kararı alınmıştır.
Bu amaç kapsamında yapılan yönetim kurulu toplantısında Türk İnternet Medya Birliği’nin (TİMBİR) kurulması için çalışmalara başladığı bilgisi alınmıştır. 81 ilde örgütlenerek; internet habercilerinin gazetecilik haklarının verilmesi, standartlarının belirlenmesi, kamudan destek alabilmeleri gibi konuları kamuoyuna taşımayı hedefleri arasındadır.
TİMBİR ZARURİ İHTİYAÇTIR
Toplantıda kurulacak TİMBİR hakkında bilgi veren İMEF Genel Başkanı Dr.Süleyman Basa “Dünyada bilişim ve internet medyasındaki gelişmelere bağlı sosyal, siyasal, ekonomik, teknolojik yeniden yapılanma süreci yaşanmaktadır. Günümüzde yazılı basının yerini, internet medyası almaya başlamıştır. Fakat ülkemizde hem yasal düzenlemeler bakımından hem de sosyal olarak bu değişim henüz tanımlanmamıştır. Bu sebeple hak savunuculuğu yapacak, 81 il ve ilçelerinde temsilciliklerini tamamlayıp, güçlü iletişim ve dayanışma ağı kuracak, yerelden güç alacak, Anadolu Medyasına güç katacak bir Türk İnternet Medya Birliği kurulması zaruri bir ihtiyaçtır.
BASIN KARTLARI BİLE YOK
İMEF Genel Başkanı BASA internet habercilerinin basın kartlarının dahi olmadığına dikkat çekerek açıklamalarına şöyle devam etti “ünümüzde ulusal haber siteleri kadar yerelde varlık gösteren yerel internet haber siteleri de gündemin belirlenmesinde etkin rol oynamaktadır. Hal böyle olmasına rağmen internet haber sitelerinin hem ulusalda hem de yerelde yasal hakları bulunmamaktadır. İnternet haberciliği yapan gazetecilerin basın kartları dahi yoktur. Bu sebeple ülkemizde internet alanında birçok projeye imza atmış olan İnternet Medya Bilişim Federasyonu; Türkiye ve dünyada hızla değişen internet medyası alanını geliştirmek, gelişmelerden azami katkıyı sağlamak ve ortak platformda yaşanan sorunlara çözüm üretmek, Türkiye’de yayın yapan internet medyasının kurumsal yapılarını geliştirmek, güçlendirmek, çalışanlarının Basın Kartı, kamu kaynaklarından yararlanması, meslek örgütü oluşturması gibi hedeflere ulaşmak için birlikte hareket etmek amaçlarıyla Türk İnternet Medya Birliğini kurmak için 81 ilden temsilcileri bir araya getirip ağ genişletmek istemektedir.
DANIŞMANLAR ATANDI
TİMBİR çalışmalarının daha hızlı ve başarılı bir şekilde yürütülmesi için İMEF bünyesinde Teknoloji Danışmanlığına Erdem Demirağ, Görsel Tasarım Danışmanlığına Yeşim Keleş, Web Tasarım Danışmanlığına Süleyman Sırrı Turnal yönetim kurulu kararı ile atandı.
İMEF DAHA ÖNCEDE İLKİ GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ
Dijital haklar ve kapasite geliştirme çalışmalar yapan İMEF, yeni medya düzeninin gerektirdiği “İnternet Editörü” isimli meslek dalını 2642/11 meslek kodu ile ülkemize yeni ve çok önemli özellikle engelliler için bir Meslek kazandırarak bir ilki daha gerçekleştirmişti. Hali hazırda Avrupa ve diğer dünya ülkelerinde henüz bu düzeyde bir çalışma bulunmazken İMEF öncülüğünde “İnternet Editörü Eğitimi” eğitim-öğretim programı hazırlanmış; program Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmıştır.
KAHRAMANMARAŞ’I GAZETECİ MEHMET TAŞ TEMSİL EDECEK
Türkiye’de 81 il’den 81 kurucu ile kurulacak olan Türk İnternet Medya Birliği’nin (TİMBİR Kahramanmaraş kurucusu haber sitemiz imtiyaz sahibi Gazeteci Mehmet Taş üstlendi.
Taş açıklamasında; “Dünya internet mecrasına yöneliyor. Devletimiz bu konu ile ilgili sosyal medya yasasını çıkardı. Şimdi de internet yasasını bekliyoruz. Her önüne gelenin internet sitesi yayına aldığı ama bunun bilgi kirliliği oluşturduğu da bir gerçektir. İşini iyi yapah, basın ahlak kurallarını içine sindirmiş, kişi hakkını bilen ve saygılı olan insanlar bu işi yapmalıdır. Üzülerek ifade etmemiz gerekirse, mecra da sorun büyüyor ve bu sorunun çözümüne katkı yapabilmek için örgütleniyoruz. Umarım bir başarı hikayesi yazabiliriz. Bu konuda yol arkadaşlarımıza başta İmef Başkanımız Dr. Süleyman Basa olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.