Kahramanmaraş’a yeni içme suyu geliyor
DSİ Genel müdürü Kaya Yıldız, Çetintepe Barajı, Harmancık ve Çatboğazı Barajı hizmete alındığında bu barajlardan Kahramanmaraş’a içme suyu takviyesi yapılacak
ADIYAMAN (AA) - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız, Adıyaman'da son dönemde yapılan su yapılarının artmasının bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde önemli rol oynadığını bildirdi.
DSİ'den yapılan açıklamaya göre, Yıldız, Koçali, Gömükan ve Çetintepe baraj şantiyelerini ziyaret ederek, projelerde gelinen seviyeler hakkında bilgi aldı.
Yıldız, DSİ tarafından yapılan yatırımlarla kentin verimli topraklarının su ile buluşturulduğunu belirterek, içme ve kullanma suyu teminiyle derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ettiklerini belirtti.
Devam eden yatırımları yerinde gördüğünü aktaran Yıldız, şunları kaydetti:
"Adıyaman'da son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu kapsamda Adıyaman merkez Çelikhan sınırları içerisinde yapımı devam eden Koçali Barajında bugün incelemede bulunduk. Baraj inşaatımızda çalışmalar devam etmektedir. Ön yüz beton kaplama kaya dolgu tipinde inşa edilen Koçali Barajının yüksekliği 124 metre olup 296,97 milyon metre küp su biriktirme hacmine sahiptir. Barajımız ve diğer bileşenlerinin tamamlanması ile 187 bin 70 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup ayrıca Adıyaman şehir merkezine yıllık 31,50 milyon metre küp içme suyu temin edilecektir. Proje tamamlandığında 2021 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 100 milyon TL katkı sağlanmasını hedeflemekteyiz."
GÖMÜKAN BARAJI İLE 65 MİLYON LİRALIK ZİRAİ GELİR ARTIŞI HEDEFLENİYOR
Kentteki temasları kapsamında Adıyaman için büyük bir önem arz eden Gömükan Barajı inşaatında da incelemelerde bulunduklarını kaydeden Yıldız, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Baraj tamamlandığında temelden 80,50 metre yüksekliğe ve 57,46 milyon metre küp su depolama kapasitesine sahip olacak. Gömükan Barajının tamamlanması ile 72 bin 910 dekar alanın sulanması ve sağlanacaktır. Bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte hem tarlalardaki verim artarak, hem de yörede ürün çeşitliliğini sağlanacaktır. Bununla birlikte projenin tamamlanması ile bölgede istihdama katkı sağlanması ve yapılacak sulu tarım ile birlikte 2021 birim fiyatları ile milli ekonomiye yıllık 65 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmasını hedeflemekteyiz."
ÇETİNTEPE BARAJI İLE 650 BİN 102 DEKAR TARIM ARAZİSİ SULANACAK
Genel Müdür Yıldız, devam eden Çetintepe Barajı inşaatının tamamlandığında temelden 116 metre yüksekliğe ve 460 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip olacağını belirtti.
Barajda gövde dolgu çalışmalarının aralıksız devam ettiğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:
"GAP-Adıyaman-Göksu-Araban Projesi'nin ilk ve ana ünitesi konumundaki Çetintepe Barajı, Harmancık ve Çatboğazı Barajı ile birlikte Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerini kapsayan Araban Ovası, Yavuzeli, Besni Keysun ve Besni Kızılilin ovalarında toplam 650 bin 102 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacaktır. Ayrıca Kahramanmaraş'a ilave içme suyu takviyesi yapılacaktır. Baraj ve diğer bileşenlerinin tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte inşallah ülkemiz ekonomisine yıllık 280 milyon TL katkı sağlanmasını hedeflemekteyiz."
Kaya Yıldız, Besni-Gölbaşı İçmesuyu İsahe Hattı inşaatında çalışmaların devam ettiğini aktararak, "Proje ile Erkenek kaynağından alınacak su 134 kilometre uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla Gölbaşı ve Besni ilçe merkezleri, 4 belde, 11 köy ve Gölbaşı OSB'nin yıllık 15,61 milyon metreküp içme suyu verilecektir. " ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.