Kahramanmaraş'ta Yıkımın Yıldönümünde Deprem Gerçeklerine Odaklanan Kongre Başladı!

Kahramanmaraş'ta Yıkımın Yıldönümünde Deprem Gerçeklerine Odaklanan Kongre Başladı!
Kahramanmaraş'ta, geçmişte yaşanan büyük yıkımlara dikkat çekmek ve çözüm yollarını tartışmak amacıyla düzenlenen "1. Yılında Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Boyutu, Şehirlere Olan Etkisi ve Çözüm Önerileri Kongresi" başladı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Yunus Emre Kongre Merkezi'nde gerçekleşen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anısına Kuran-ı Kerim tilaveti okundu ve dualar edildi.

Kongrede, Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin sinevizyon gösterimi izleyicilere sunuldu. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, yaptığı konuşmada, depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi ve Türkiye'nin doğal afetlere karşı alması gereken tedbirler hakkında görüşlerini paylaştı.

aa-20240126-33540435-33540433-kahramanmarasta-depremin-1inci-yilina-iliskin-kongre-basladi.jpg

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin eşi görülmemiş bir olay olduğunu, 9 saat arayla 7 farklı fay hattının kırılmasının nadir bir durum olduğunu vurguladı. Tatar, ardışık yaşanan 60 bin civarında artçı sarsıntının, bölgenin ne denli ciddi bir sarsıntı yaşadığının bir göstergesi olduğunun altını çizdi.

Tatar, deprem sonrası yapılan çalışmaların dünyanın en büyük iyileştirme operasyonlarından biri olabileceğini belirterek, devlet kurumlarının ve vatandaşların olağanüstü dayanışma içinde olduğunu aktardı. Ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2,3 milyon binada hasar tespiti yaparak, yıkık ve acil yıkılacak binaların enkaz kaldırma işlemlerini sürdürdüğünü dile getirdi.

Konuşmaların ardından "Kahramanmaraş Merkezli Depremler Paneli"ne geçildi. Moderatörlüğünü KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Doğan'ın yaptığı panelde, çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenler depremler ve bunların etkileri üzerine bilgilerini paylaştılar ve çözüm önerilerini tartıştılar.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum