Kısırlık Tedavisinde Maliyetler Düşüyor
Özellikle canlı sperm sayısının yetersizliği nedeniyle bebek sahibi olamayan erkeklerin çocuk özlemini sona erdirmede çare olan mikroçipler, yardımcı üreme teknikleri için göze alınan maliyetleri düşürüyor.
Spermlerin, doğal döllemeyi gerçekleştirdiği sırada yol alışı taklit edilerek Amerika’da geliştirilen mikroçipler, tüm dünyada evlat özlemi çeken ailelerin hasretini dindirmede yeni bir umut olarak kabul ediliyor.
YAYGIN OLARAK KULLANILMAYA BAŞLANDI
Halen Stanford Üniversitesi’nde görevini sürdüren Türk bilim insanı Prof.Dr. Utkan Demirci’nin Harvard Tıp Fakültesi- MIT Sağlık Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyeliği görevi sırasında geliştirdiği bu yöntem, çağdaş gelişmeleri takip eden birçok tüp bebek merkezinde yaygın olarak uygulanmaya başlandı.
Biyoteknoloji alanında dünyayı değiştirecek olan ilk 35 bilim insanı arasında gösterilen Prof. Dr. Utkan Demirci’nin geliştirdiği mikroçiplerin üretim ve dağıtım hakkına sahip, merkezi İzmir’de bulunan Koek Biotechnology Firmasının kurucu ortağı Dr. Selçuk Kılınç, “Geliştirilen mikroçiplerle yapılan sperm ayıklamadaki başarı çiftlerin birden fazla aşılama ya da tüp bebek yöntemine başvurma ihtiyaçlarını büyük oranda ortadan kaldırıyor” dedi.
MALİYET AZALIYOR ZAMAN KISALIYOR
Mikroçiplerin, spermler arasından en sağlıklı ve kaliteli olanını kısa sürede tespit etmesinin zaman kazandırdığını ve harcamaları azalttığını belirten Op.Dr. Selçuk Kılınç, “Mikroçiplerin gebelik oranını bir buçuk kat arttığı yaptığımız bilimsel çalışmalarla kanıtlandı” dedi.
Dr. Kılınç, Amerika’da geliştirilen bu yöntemin; Türkiye’de İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Bursa, Muğla, Konya, Eskişehir, Kayseri, Manisa, Samsun, Antalya, Kırklareli, Van ve Mersin’deki merkezler ile yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde başarıyla uygulandığını kaydetti.
GEBELİK ORANLARINDA ARTIŞ
Mikroçip yönteminin uygulanmaya konulduğu merkezlerde gebelik oranlarında oldukça etkin bir artış görüldüğünü kaydeden Koek Biyoteknoloji firmasının kurucu ortağı Op.Dr. Selçuk Kılınç, “Mikro akışkan çip teknolojisi ile spermler arasından DNA yapısı en ideal olan spermleri seçmek mümkündür. Bu sayede daha iyi embriyolar oluşturulabilmekte ve oldukça başarılı neticeler elde edilmektedir” ifadelerini kullandı.
SÜZGEÇ GÖREVİ YAPIYOR
Yardımcı üreme teknikleri konusunda tıp alanındaki en son gelişmeleri yakından takip eden merkezlerde, bu yöntemin yaygın biçimde uygulanmaya başlandığını kaydeden Op.Dr. Selçuk Kılınç, şöyle konuştu:
“Yöntem, sağlıklı spermlerin diğerlerinden ayırt edilmesi üzerine kuruludur. Mikroçiplerde, vücuttaki mevcut sistemi taklit edebilen mikro kanalcıklar mevcuttur. Mikro kanallar bir süzgeç görevi görerek, iyi kalitedeki spermlerin seçimine yardım eder. Bu yöntemle sağlıklı olmayan, DNA’sı ufak da olsa hasar görmüş her sperm bir bölümde toplanır. Diğer bölümde ise, kaliteli ve hasarsız olan sağlıklı spermler mikro kanallardan geçer ve orada toplanır. Dolayısı ile sağlıklı spermlerden oluşturulan embriyolarla daha yüksek gebelik sonuçları elde edilmiş olur. Kaliteli spermler ve yumurta hücresinin birleşmesi ve neticesinde döllenmesi ile 5. güne ulaşan blastosist embriyolar elde edilir. Gebelik şansı bu embriyolarla daha da güçlenir.”
SPERMLER ZOR ŞARTLARDA YARIŞIYOR
Erkek kısırlığında bir dönüm noktası olan mikro akışkanlı çiplerin kötü spermi eleyen bir süzgeç olduğunu ifade eden Dr. Selçuk Kılınç, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir oda düşünün her tarafı kapalı. İçeride 10 kişiyiz. Zemine kaygan sıvılar dökülmüş, kapılar kapatılmış, ortama gaz ya da duman salınmış. Yani dışarı çıkmayı engelleyecek her türlü zor ortam oluşturulmuş. Burada güçlü olan tüm engelleri aşarak dışarı çıkmayı başaracaktır. İşte mikro çiplerde de spermlere böyle bir ortam yaratılıyor ve dışarı çıkmayı başaran spermle dölleme gerçekleştiriliyor. Güçlü, sağlıklı ve DNA’sı en iyi olan bu spermle en sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesi sağlanıyor.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.