Kkka Hastalığına Karşı Uyarı

Kkka Hastalığına Karşı Uyarı
Ordu Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ayşin Ertuğul, KKKA hastalığının sadece hayvanlarla uğraşanları değil, özellikle Ordu’da bu aylarda bahçelerde çalışan vatandaşları da tehdit ettiğini söyledi.Or...

Ordu Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ayşin Ertuğul, KKKA hastalığının sadece hayvanlarla uğraşanları değil, özellikle Ordu’da bu aylarda bahçelerde çalışan vatandaşları da tehdit ettiğini söyledi.

Ordu’da fındık hasadının yaklaşması ile birlikte bahçelerde bakım çalışmaları hız kazandı. Tüm gününü bahçelerinde çalışarak geçirecek vatandaşlara ’kene’ uyarısı yapıldı. Özellikle doğada vakit geçirenlere yapışan ’kene’ hayvanının sebep olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının zaman zaman ölümlere yol açtığını belirten Ordu Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ayşin Ertuğrul, ’kene’lere karşı önlem alınması gerektiğini ifade etti. KKKA virüsünün bulaşmasıyla meydana gelecek belirtileri aktaran Ertuğrul, "KKKA hastası vücut sıvıları ve dokularıyla bulaşır. Hastalığın kuluçka süresi ortalama 3-5 gündür. Hastalık ateş, baş ağrısı, halsizlik ve vücut ağrısı gibi belirtilerle başlar. Hasta kişiler tedavi için en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurmalıdır" dedi.

"VÜCUT KONTROLÜ ÇOK ÖNEMLİ"

Ordu’da özellikle fındık bakım ve bahçe işlerinin arttığı bu günlerde kenelerin bulaşabileceği ve alınacak önlemler hakkında bilgiler veren Dr. Ayşin Ertuğrul, "Keneler genellikle fındık bahçeleri, diğer tarım arazileri, çalılık ve ormanlarda bulunurken en çokta hayvan ve hayvan barınaklarında bulunurlar. Üreticilerimizin bu dönemlerde bu tip yerlere giderken çizme giymelerini ya da pantolon paçalarını çorap içene sokmalarını tavsiye edebiliriz. Açık renkli giysiler tercih edilmelidir. Ayrıca eve dönüldüğünde vücudumuzu kontrol etmeliyiz" diye konuştu.

"EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURUN"

Vücutta bulanan kenelerin nasıl çıkarılacağı ve ne yapılması gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulanan Dr. Ertuğrul, "Vücuda tutunan keneyi çıplak elle dokunmadan, eldiven bez ya da poşet ile çıkarmalıyız. Çıkaramazsanız hastaneye gidin. Keneye çıplak elle dokunup, patlatılmaması gerekiyor. Çakmak ile yakarak kurtulmaya çalıştığınızda kene gerilerek vücudundaki mikropları size verir buna dikkat edilmeli. Eğer kene ile temas kurduktan sonra 10 gün içinde belirtiler olursa zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulmalı" şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.