Ksü Tıp Fakültesi' nden Bir İlk Daha

Ksü Tıp Fakültesi nden Bir İlk Daha
96 yaşındaki hastanın aort kapağı ameliyatsız olarak değiştirildi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri bir ilke daha imza atarak 96 yaşındaki hastaya TAVI yöntemi ile ameliyatsız aort kapak değişimini başarıyla gerçekleştirdi.

Operasyonu gerçekleştiren KSÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Sami Özgül ve Doç. Dr. İdris Ardıç, Kahramanmaraş’ta ilk kez uygulanan ve “Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu” olarak adlandırılan bu yöntemin büyük önem taşıdığını belirterek şu açıklamalarda bulundular: “Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu olarak adlandırdığımız bu yöntemde, kasık bölgesinden girilerek aort kapağına ulaşılıyor ve yaklaşık 45 dakika süren bir işlem ile aort kapağı değiştirilebiliyor. Göğüs kafesi açılmadığı için ameliyat riski yüksek olan bu hastalarda alternatif bir yöntem olarak uygulanmaktadır. Hastalar işlemden sonra iki gün içinde servise çıkabiliyor, ayağa kalkabiliyor ve dört ile beş gün içerisinde taburcu olabiliyor. Yani uygulanan yöntem hastalar için de büyük kolaylık sağlıyor.”

 

KSÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Sami Özgül ve Doç. Dr. İdris Ardıç’ın yanı sıra “Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu”   işlemine KSÜ Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Erdinç Eroğlu, Yard. Doç. Dr. Orhan Bozoğlan ve KSÜ Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hafize Öksüz katıldı. KSÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda gerçekleşen işlemde, hastanın göğüs kafesi açılmadan, kasık bölgesindeki atardamarlardan girilerek aort kapağının değiştirilmesi işlemi başarıyla uygulandı.

 

Kalp ekibi ile birlikte hastanın bu işlem için uygun olup olmadığına karar verildiğini belirten, Prof. Dr. Özgül ve Doç. Dr. Ardıç birlikte yaptıkları açıklamada şunları ifade etti: “Hastaların bu işlem için uygun olup olmadığına, bu işlemde önemli bir unsur olan kalp ekibi ile birlikte karar veriyoruz. Bu ekipte kardiyolog, kalp damar cerrahisi, anestezist, radyolog ve nörologlar yer alıyor. Öncesinde başarılı bir hazırlık süreci ile birlikte bu işlemi hep birlikte gerçekleştiriyoruz ve ilk vakamızın başarılı bir şekilde neticelenmesi hepimizi sevindirdi.”

Dünyada ve ülkemizde yaş ortalamasının yükselmesine bağlı olarak kalp hasta profilinde de ciddi değişmeler yaşanırken, diyabet, hipertansiyon, böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıkları olan kalp hastalarına göğüs kafesinin açılması ve aort kalp ve akciğerin devre dışı bırakılması ile aort kapağının değiştirilmesi şeklinde uygulanan klasik yöntem ciddi ölüm riskleri taşıyor.

1-473.jpg

2-366.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.