Kurbanda "Çelik Eldiven" Tavsiyesi

Kurbanda Çelik Eldiven Tavsiyesi
Kurban Bayramı’nda muhtemel yaralanmalara karşı gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gökhan Selçuk Özbalcı, elleri korumak için "çelik eldiven" takılması gerektiğini söyle...

Kurban Bayramı’nda muhtemel yaralanmalara karşı gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gökhan Selçuk Özbalcı, elleri korumak için "çelik eldiven" takılması gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramı’nda yaralanmaların genelde el ve kollarda olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Selçuk Özbalcı, ellerdeki kesiklerin parmak kayıplarına varan sorunlar oluşturabileceğini söyledi. Yaralanma olduğunda panik yapılmaması gerektiğini vurgulayan Özbalcı, özellikle atardamar kesiklerinde bölgeye tampon uygulanıp en yakın hastaneye gidilmesi gerektiğini söyledi. Kurban Bayramı’ndaki diğer yaralanmalar karşıda uyarılarda bulunan Özbalcı, kurbanların tecrübeli kasaplar tarafından kesilmesi gerektiğini belirtti.

"HER İŞİN BİR EHLİ VARDIR"

Her işin bir ehli olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Gökhan Selçuk Özbalcı, "Kurban Bayramı’nda da kesim işlemleri mutlaka tecrübeli kasaplar tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde ciddi yaralanmaların olması kaçınılmazdır. Üstelik bu yaralanmalar sanıldığının aksine sadece basit el kesikleri şeklinde olmamaktadır. Bu kesikler, yüzeysel ciddi olmayan sıyrıklar şeklinde olabileceği gibi, parmak kaybına kadar gidebilecek yaralanmalar da meydana gelebilir. Elleri korumak için yeni yasalar gereği çelik eldiven takılmalıdır. Aksi takdirde yaralanmaya maruz kalındığında ciddi sağlık problemleri oluşabilir. Olası bir yaralanmada ilk önce panik olmadan temiz bir havlu ile baskı uygulayarak kanamayı durdurmaya çalışmalıyız. Basit kesiklerde bu işlem kolay olabilir ancak bileğimize doğru bir yaralanma meydana gelmişse, atar damarların kesikleri çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu durumda, yaralı bölgeye hemen sıkıca baskı yaparak aşırı kan kaybı önlenmeli ve vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Eğer yaralanma sonucunda parmak kopmuşsa da aynı işlem yapılıp, kopmuş olan parmak içi buz dolu kapalı bir poşete ya da kutuya koyulup en kısa zamanda hastaneye götürülmelidir. Kopan parmak buzla temas ettirilmemeli, buz ayrı bir poşet içinde kullanılmalıdır" dedi.

"KESİKLER YARALANMALARA KARŞI DA DİKKATLİ OLUNMALI"

Kurban Bayram’ında karşılaşılan yaralanmaların sadece kesikler şeklinde olmadığını ifade eden Özbalcı, "Hayvanı tutan ipin ele dolanarak parmağın yaralanması, hayvanların kesen kişilerin üzerine düşmesi, hayvanın tekme atması durumları da yaşanabilir. Bunlar da aynı kesikler gibi hayati tehlikeye varabilecek ciddi yaralanmalara sebep olabilir. İşte tüm bu risklerden dolayı, kurbanlıklar tecrübeli kasaplar tarafından kesilmelidir. Vatandaşlarımız kendi imkanlarıyla kurban kesmeye kalkışmamalıdırlar" diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.