Modaya Uyarken Omurganızdan Olmayın
- Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, güzel görünmek adına kullanılan aksesuar ve giysilerin omurga sağlığını tehdit ettiğini belirterek, kadınları uyardı.
Doç. Dr. Çağatay Öztürk, güzel görünerek aynı zamanda nasıl sağlıklı olunabileceği konusunda tavsiyelerde bulundu. Fıtığı, omurga eğriliği-kayması, skolyoz sorunu ve benzeri rahatsızlığı olanların modaya uyarken, giydiklerini ve aksesuarlarını dikkatli seçmeleri gerektiğini kaydeden Öztürk, omurga sağlığının, tüm bedenin dengesi için çok önemli olduğunu söyledi. Omurga sağlığını korumanın birinci yolunun, omurgaya aşırı yük binmesine neden olacak kıyafetlerden kaçınmak olduğunu vurgulayan Öztürk, “Örneğin iş ve gece hayatında şıklığınızı tamamlayan yüksek topuklu ve gösterişli ayakkabıların uzun vadede omurganızda ciddi problemlere sebep olma riski var. “Topuklu ayakkabılar ayak anatomisini bozarak vücutta ciddi problemlere yol açıyor. Topuklu ayakkabı giyildiği takdirde vücudun kuvvet merkezinde öne doğru kayma oluşuyor; bu da kalça ve omurganın hizasını bozuyor.” diyen Çağatay Öztürk, sonucun ise bel ağrısı ve omurgada şekil bozukluğuna varabileceğini belirtiyor. Ayağı destekleyen ayakkabılar giymek, düztabanların omurgasını dengede tutmak için ayakkabı içine ortopedik destek koyması yapılabilecekler arasında” dedi.
CÜZDANLARINIZ GÜLLE, ÇANTALARINIZ BETON ETKİSİ YAPMASIN
Sıkı sutyenler ve çapraz sporcu sutyenlerine de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Çağatay Öztürk, “Benzer şekilde boyundan bağlı giysiler giydiğinizde omuz, sırt ve boyun sağlığınızı riske atmış olursunuz. Oturarak iş yapıyorsanız ayaklarınızın yere sağlam basmasını sağlayacak ayakkabılar giyin. Cüzdanınız bile omurganıza ağırlık yapıyor ve dengesini bozuyor. Gülle gibi cüzdanlardan kaçının. Boynunuza uzun süreli ağır kolyeler takmayın. Kalem etekler dizleri bitiştirdiği için dengeli yürümeyi zorlaştırır. Ayrıca hareketi kısıtladığı için disklerde sorunlara yol açabilir. Zayıf görünmek ya da vücudunuzu toparlamak için giydiğiniz korseler çok sıkı ve esnemiyorsa omurgaya basınç uygulayarak disklerinizi tehlikeye sokabilir” şeklinde konuştu.
ÇANTANIZ HEM TARZINIZI, HEM SAĞLIĞINIZI YANSITSIN
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, günlük çantaların daha ziyade iş için veya okul kitaplarının taşınması durumunda ise ağırlığı eşit dağıtmak için çok bölmeli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. “Mecbur kalmadıkça günlük kullanım için büyük çanta almayın” uyarışımda bulunan Öztürk, “Çanta büyüdükçe içine dolduracağınız objeler artacak ve aksesuarınız omurganızın taşıyacağından daha ağır hale gelecektir. Bu durum ‘omuz sıkışması’ denen rahatsızlığa sebep olabilir.”
Doç. Dr. Çağatay Öztürk, çanta kullanımı konusunda ise şu bilgileri verdi.
Sırt çantası: Sırt çantası kullanmayı tercih ediyorsanız vücut ağırlığınızın yüzde 15’ini geçmemesine özen gösterin. Askıları sert ve dar ya da fazla gevşek sırt çantası kullanmayın. Sert askılar bel, boyun ve sırtınızdaki bağ dokusuna zarar verir.
Tekerlekli çantalar: Gün içerisinde veya seyahatte evraklarınızı-bilgisayarınızı taşımak için kullandığınız tekerlekli çantalar her ne kadar pratik olsa da merdiven ya da yokuş çıkarken ağırlığıyla omurganızı zorlayabilir.
Kol çantası: Kol çantanız vücut ağırlığınızdan yüzde 10’undan hafif olsun. Çantanızı omuzda taşımayı tercih ediyorsanız uzun süre tek tarafta taşımak yerine yer değiştirin. Tek taraflı çanta kullanımı ağır postür bozukluklarına neden olmasa da omurgayı zorladığı için dengesizliğe neden olabilir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.