Okulların uzun süre kapalı kalmasının hem eğitim hem de sosyal açıdan olumsuz etkileri olabiliyor
Medicana Kadıköy Hastanesi Klinik Psikolog Selin Küçük, okulların uzun süre kapalı kalmasının çocuklar üzerinde hem eğitim hem de sosyal anlamda olumsuz etkileri olabileceğini belirtti.
MEDİCANA'DAN YAPILAN AÇIKLAMADA GÖRÜŞLERİNE YER VERİLEN KÜÇÜK, ÇOCUKLARIN OKULA UYUM SAĞLAMASINI KOLAYLAŞTIRMAK İSTEYEN VELİLERİN NELER YAPMASI GEREKTİĞİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU.
Küçük, okulların uzun süre kapalı kalmasının çocuklar üzerinde hem eğitim hem de sosyal anlamda olumsuz etkileri olabileceğini belirterek, "Çok sayıda öğretmen ve okul çalışanının katıldığı çalışmalarda şu sonuçla karşılaşıyoruz; okul personelinin yüzde 74'ü çocukların okuldan uzak kalmasının çocuk gelişimi üzerinde negatif etkisi olduğunu düşünüyor." ifadesini kullandı.
Okulların kapalı kalmasının sadece eğitim alanında aksaklıklara yol açmadığını vurgulayan Küçük, "Çocukların okula gitmemesi sadece okuma yazma öğrenmeyi, matematik problemleri çözmeyi etkilemiyor. Ailelerin en çok endişelendiği konu, genelde eğitim olsa da aslında uzaktan eğitim ile çocukların bu alandaki eksikleri belirli ölçüde kapatıldı. Ancak çocukların akranlarından uzak kalması, fiziksel olarak kısıtlı bir alanda sınırlandırılmaları gelişimleri açısından ciddi riskler oluşturdu." değerlendirmesinde bulundu.
KÜÇÜK, YAŞITLARLA OYUN OYNAMANIN VE VAKİT GEÇİRMENİN, ÇEVREYİ KEŞFETMENİN ÇOCUK GELİŞİMİNDEKİ ÖNEMİNE İŞARET EDEREK, ŞUNLARI KAYDETTİ:
"tıpkı yetişkinler gibi çocuklar da normalleşme ile birlikte eski rutinlerine geri dönüyorlar. anne ve babaların bu dönemde yapması gereken uzun süredir okula gitmeyen çocukları için bu normalleşme sürecini daha kolay hale getirmek. tabii kovid-19 tehlikesi tamamen ortadan kalkmadığı için çocukların okulda uyması gereken hijyen ve mesafe kurallarına da hazırlanması gerekiyor."
- "ÇOCUKLARA OKULA GİTME FİKRİNİ ALIŞTIRMAK İÇİN POZİTİF KONULARA ODAKLANILMASI GEREKİYOR
Selin Küçük, ailelerin çocukların uyku saatlerini okullar açılmadan en az birkaç hafta önceden düzene koyması gerektiğini belirterek, "Bu dönem yaz tatiline denk geldiği için genelde aileler saatler konusunda esnek davranabiliyor. Ancak uyku düzeni birdenbire değiştirilebilecek bir durum değil. Dolayısıyla uyku düzenini kurmak için geç saatlere kalmamakta fayda var." ifadesini kullandı.
KÜÇÜK, ÇOCUKLARIN UZUN BİR ARADAN SONRA OKULA DÖNME KONUSUNDA İSTEKSİZ OLABİLECEĞİNİ, ANNE VE BABALARIN, ÇOCUĞUN İSTEKSİZLİĞİ VE İLGİSİZLİĞİ KARŞISINDA SABIRLI OLMASI GEREKTİĞİNİ KAYDETTİ.
Çocuklara okula gitme fikrini alıştırmak için pozitif konulara odaklanılması gerektiğini vurgulayan Küçük, "Aileler, 'Artık çok ders göreceksin, daha çok ödev yapacaksın' gibi ifadeler yerine 'Arkadaşlarınla ve öğretmenlerinle tekrar bir arada olacaksın, birlikte çalışmalar yapacaksınız, oyunlar oynayacaksınız' gibi söylemleri tercih etmeli. Bu ifadeler genellikle çocuklar tarafından daha olumlu karşılanıyor ve çocuk okulu sadece ders görülen yer olarak düşünmüyor." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.