“Öne Çık Hayat Kurtar” Kampanyası

“Öne Çık Hayat Kurtar” Kampanyası
Acıbadem Adana Hastanesi ve Türk Kızılayı Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’nin işbirliğiyle, Türkiye’de ilk kez “Öne çık hayat kurtar” sloganıyla kemik iliği bağışı kampanyası başlatıldı. İlk kök hücre...

Acıbadem Adana Hastanesi ve Türk Kızılayı Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’nin işbirliğiyle, Türkiye’de ilk kez “Öne çık hayat kurtar” sloganıyla kemik iliği bağışı kampanyası başlatıldı. İlk kök hücre bağışlarını Acıbadem Adana Hastanesi personeli yaptı.

Türk Kızılayı Kök Hücre Koordinasyon Merkezi ve Acıbadem Adana Hastanesi’nin işbirliğiyle ‘kemik iliği bağışı’ Türkiye’de ilk kez bir farkındalık kampanyası olarak kamuoyunun gündemine getiriliyor. Bu amaçla, 19 Eylül Dünya Kemik İliği Nakli Günü kapsamında düzenlenen basın toplantısında, kemik iliği bağışının önemi vurgulanarak kampanyanın detayları aktarıldı. “Öne Çık Hayat Kurtar” sloganıyla başlatılan kampanyanın hedefi, kemik iliği bağışı konusunda kamuoyunun dikkatini çekmek ve daha çok sayıda bağış yapılmasını sağlamak.

“DAHA ÇOK BAĞIŞ İÇİN ETKİNLİKLERE DEVAM EDECEĞİZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Acıbadem Adana Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Soyupak, sağlık hizmeti veren bir kurum olarak Türkök projesini aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini belirterek, “Bir insanın hayatının kurtulması için atılacak her adım, verilecek her türlü destek çok önemli. Biz de Acıbadem Adana Hastanesi olarak daha çok sayıda insanımızın donör olmasını sağlayacak böyle bir projede Türk Kızılayı ile işbirliği yapmaktan ve 19 Eylül Dünya Kemik İliği Donör Günü nedeniyle kamuoyunun gündemine taşımaktan mutluluk duyuyoruz. Kızılay’la yaptığımız işbirliğiyle önce uzmanlarımıza ve personelimize kemik iliği hakkında gerekli bilgileri aktardık. Bugün itibariyle personelimiz kök hücre bağışında bulunacak. Daha çok kişinin bağışçı olması için bir dizi etkinlik yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“TÜRKÖK PROJELERİNİN EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİYİZ”

Türk Kızılayı Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı da Türk Kızılayı’nın 700’e yakın şube ile halkına hizmet verdiğine dikkat çekti. Türk Kızılayı Şubeleri’nin, Kızılay’ın yürüttüğü güvenli kan ve Türkök projelerinin en büyük destekçileri olduğunu anlatan Saygılı, “Şubelerimizin bölgelerinde oluşturdukları olumlu imaj, kan bağışı ve kemik iliği bağışına da yansıyor. Adanalılar başta olmak üzere bölgedeki tüm vatandaşlarımıza özellikle teşekkür ediyorum. Ekiplerimiz nerede çalışma yapmışsa orada yüzlerce kişi kan bağışına koştu. Adanalılar duyarlılık gösterdi. 1 yıl içinde yüz binlerce kişinin sağlığına kavuşmasına vesile oldular. Burada özellikle yerel yöneticilerimize de teşekkür etmek istiyorum. Adana’da bize gösterdikleri yerlerde açtığımız kan bağış merkezlerinde her gün yüzlerce ünite bağış alınıyor ve yüzlerce kişiye şifa dağıtılıyor” şeklinde konuştu.

“GENÇ ADANALILAR DÜZENLİ KAN BAĞIŞÇISI”

Türk Kızılayı Orta Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Tunçhan Demir ise Adana bölge olarak 187 bin ünite kan bağışı aldıklarını kaydetti. Bu rakamın Türkiye’nin kan ihtiyacının yaklaşık yüzde 8’ine denk geldiğini kaydeden Demir, Adana’nın kan bağışçılarının çok genç olduğunu anlattı. Adana nüfusunun genç olmasının büyük bir avantaj olduğunu ifade eden Demir, bugünün genç kan bağışçılarının geleceğin düzenli kan bağışçıları olduğuna dikkat çekerek, “Aynı durum Türkök projesi çerçevesinde kemik iliği donörü olanlar için de geçerli. Gençlerin doku örnekleri ulusal veri bankasında onlarca yıl bir eşleşme bekleyecek. Bu da gençlere ileride belki bir çocuğun, belki bir annenin hayatını kurtarma şansı verecek” ifadelerini kullandı.

“BİR YILDA 8 KİŞİYE YENİ BİR HAYAT VERİLDİ”

Türk Kızılayı Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kök Hücre Proje Yöneticisi Dr. Savaş Koç da 19 Eylül Dünya Donör Günü nedeniyle sürdürdükleri Türkök projesini tekrar kamuoyunun gündemine getirmekten mutlu olduklarını dile getirerek Acıbadem Grubu’na teşekkür etti. Türkök projesinin Türkiye’nin sağlık alanında ortaya koyduğu en önemli projelerden biri olduğuna dikkat çeken Dr. Koç, “Projenin temelleri Sağlık Bakanlığı ile birlikte birkaç yıl önce atıldı. Yapılan çalışmaların ardından Ağustos 2014 tarihinde startı verildi. İlk yıl için 50 bin donöre ulaşma hedefi koymuştuk. Bu hedefe 10 ayda ulaştık ve bir yıl içinde Ulusal Kemik İliği Veri Bankasına kayıtlı donör sayısı 70 bine ulaştı” dedi. Projenin 2 ayağı bulunduğunu belirten Dr. Koç, şu bilgileri aktardı:

“Projenin birinci ayağı Kızılay’ın rollerini kapsıyor. Kızılay, kemik iliği donör adaylarını bilgilendirip onların ulusal veri bankasına kayıt için bir tüp kan vermelerini sağlıyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, donörün ne için verici olduğunu bilmesi. Yani tamamen kendi iradesiyle donör olması. Zira bu tür çalışmaların temel sorunu bir eşleşme olması halinde donörün kemik iliği vermekten vazgeçmesidir. Bunun için de donörün bilinçli olması çok önemlidir. İlk etapta yapılan bilgilendirme tamamen bu amaca yönelik. Kızılay’ın ikinci etaptaki görevi ise bir eşleşmenin ortaya çıkması durumunda doğuyor. Eşleşmenin ardından Kızılay donörle temasa geçerek onu yeniden bilgilendiriyor ve ilik nakli için Sağlık Bakanlığı personeline ulaştırıyor. 70 bin donörün verdiği kan örneklerinden onlarcası çeşitli oranlarda hastalarla eşleşti. Bu süre içinde 8 nakil yapıldı. 2’si 1’er yaşında olmak üzere 8 kişiye yeni bir hayat hediye edildi. Bu gurur hepimizindir.”

LÖSEMİ HASTASI ÇOCUĞU OLAN BABA ANLATTI

Basın toplantısına, 8 yaşındaki oğlu Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) hastası olan İlhan Yıldırım da katılarak hastalık sürecinde yaşadıkları zorlukları ve kemik iliği naklinin önemine dikkat çekti. Uygun donör bulunmasına rağmen bazen dokunun uyuşmadığını bazen de donörün vazgeçtiğini, bu tip sorunları defalarca yaşadıklarını anlatan Yıldırım, en sonunda Brezilya’dan uyumlu bir donör bularak kök hücrenin başarıyla oğluna nakledildiğini söyledi. Yıldırım, vatandaşlara çağrıda bulunarak kemik iliği nakli yapmalarını istedi.

“KAMPANYANIN KÜÇÜK BİR KIVILCIM OLMASINI İSTİYORUZ”

Acıbadem Adana Hastanesi Pediyatrik Kemik İliği Merkezi’nden Çocuk Hematoloji Uzmanı Dr. Barbaros Şahin Karagün ise Avrupa Kemik İliği ve Kök Hücre Transplantasyon Derneği (EBMT) tarafından her yıl 19 Eylül Kemik İliği Donör Günü’nde pek çok ülkede bağışı arttıran kampanyalar yapılması için çalışmalar sürdürdüğünü belirtti. Dr. Karagün, EBMT üyesi olan Acıbadem Adana Hastanesi ve yıllardır kemik iliği nakli ihtiyacı olan çocuk hastaları tedavi eden bir doktor olarak Türkiye’de ilk kez böyle bir kampanyaya imza atmaktan mutluluk duyduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Türkiye’de pek çok sayıda hasta kendine uygun kemik iliği bulunmasını bekliyor. Uygun kemik iliği, o hastanın yaşama tutunmasını sağlıyor. Acıbadem Adana Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi’mizde bugün 35 çocuğumuz var kemik iliği nakli bekleyen. Çocuklarımız ve diğer yetişkin hastalarımız için bu kampanyanın bir küçük kıvılcım olmasını istiyoruz.”

Basın toplantısının ardından Acıbadem Adana Hastanesi personeli Kızılay’ın bağış standında kemik iliği bağışçısı olabilmek için kan verdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.