Oyuncak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu “oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gerekenler” hakkında bilgi verdi.
Bekaroğlu “Çocukların ilk oyuncakları kendi bedenleridir. Bedenlerini fark etmeye başladıktan sonra elleri ve ayakları ile oynamaya başlarlar. Böylece hem kendilerini hem de dış dünyayı keşfetmeye başlarlar. Özellikle 0-6 yaş dönemi arasında bebekler ve çocuklar kayıt makinesi gibidir. Yetişkinlerin konuşmalarını ve davranışlarını kaydederler, bu nedenle onlara ne kadar çok kayıt sağlarsak yani konuşmalarımız ve davranışlarımız ile doğru model olursak gelişimlerine o kadar çok katkı sağlamış oluruz” dedi.
Çocuklara oyuncak alırken gelişim düzeyine uygun ve güvenli olanı olmaya dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Bekaroğlu, “Sivri keskin köşeleri küçük parçaları olmamalıdır. Özellikle küçük yaşlarda cinsiyete göre oyuncak alınmamalı. Erkek çocuklara araba kız çocukların bebekle oynama mecburiyetleri yoktur. Her çocuk her oyuncak ile oynamalıdır. Çok fazla kimyasal madde içermemeli, üzerindeki boya çıkmamalı. Bebekler ya da çocuklar ağzına aldıklarında boya çıkmamalıdır. Küçük yaşlarda peluş tüylü oyuncaklar alınmamalı. Bebekler bunların tüylerini yiyebilirler. Bunun yerine dolgu oyuncaklar tercih edilmeli” diye konuştu.
Ahşap oyuncakların sağlık açısından daha güvenli olduğunu söyleyen Ayşenur Bekaroğlu “Küçük parçalara dikkat ederek yaş ve gelişim düzeyine uygunluğu sağlanmalı. Oyuncakların yıkanabilir olması daha kullanışlı olmasını sağlayacaktır. Küçük yaşlarda büyük parçalı, yaş ilerledikçe daha küçük parçalı oyuncaklar alınmalıdır. Sürekli olarak oyuncak satın almaya gerek yoktur. Evdeki malzemeler, mutfak eşyaları plastik kaplar da oyuncak olarak kullanılabilir. Bu tür malzemelerle oyun oynamak çocukların hayal gücünün gelişimine de katkı sağlar” şeklinde konuştu.
Oyuncaklar kadar kitaplar alımının da önemli olduğunu ifade eden Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, “Bu dönemde kitaplar da oyuncaktır. Küçük yaşlarda kalın sayfalı kitaplar tercih edilmelidir. Küçük yaşlarda (0-3 yaş) alınacak kitaplarda yazı olmamasına, her sayfada bir resim olmasına (kavram kitapları gibi), resimlerin de anlaşılır ve gerçekçi olmasına dikkat edilmelidir. Büyük yaş çocuklarına (3-6 yaş) kitap alırken de yazılarının daha az, resimlerinin daha çok olmasına özen gösterilmelidir. Her zaman öncelikle yetişkin okuduktan sonra kitap çocuğa uygun bulunduğu takdirde çocuğa okumaya dikkat edilmelidir. Evde oyuncakları ve kitapları yerleştireceğiniz bir dolabınız ya da sepetiniz olmalı. Böylece küçük yaştan itibaren çocuğunuza düzenli olma alışkanlığını kazandırabilirsiniz” açıklamasında bulundu.
Bekaroğlu şu bilgileri verdi: “Oyuncak alırken çocukların da tercihleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bunu yaparken dengeyi iyi kurmak gerekir. Bir oyuncak dükkanına gidildiğinde ‘hangisini istiyorsun, al’ demek yerine seçenekler ikiye indirilmeli ve ikisi arasından tercih yapması sağlanmalıdır. Çocuklarınızın bahçe oyuncakları dediğimiz salıncak kaydırak gibi oyuncaklarla da oynamasına fırsat vermek ve bedensel, dil ve sosyal gelişimlerini desteklemek adına onları sık sık parklara da götürmelisiniz parkta çocukları engellemek yerine onlarla beraber kaymak sallanmak yaşıtları ile oynamalarına izin vermek fiziksel olduğu kadar dil ve sosyal gelişimleri açısından da çok önemlidir. Parkta çocuğunuzun güvenliğini sağladıktan sonra bırakın taşlarla toprakla oynasın. Bu vücudundaki negatif enerjiyi atmasını sağlayacak, onu rahatlatacak ve eve geldiğinde rahat bir uyku uyumasını da sağlayacaktır.”
Bekaroğlu açıklamasını şöyle tamamladı: “Güvenliklerini sağlamak önceliğiyle çocukların sosyalleşmesi ve gelişimlerinin desteklenmesi için oyun alanları kıymetlidir. Çocuklarınızın gelişim özellikleri bireysel farklılıkları ve gelişim düzeylerini öğrenmek ve çocuğunuza uygun oyun-oyuncak-çocuğa uygun yaklaşımı sağlamak için uzman desteği alınız. Çocuğun oyun oynamaması, akranlarına ilgi göstermemesi, oyun alanlarına gitmek istememesi, oyuncaklarla ilgilenmemesi gibi davranışlar problemdir. Çocuğunuzun oyuncaklarla ilgilenmediğini, oyun alanlarıyla ilgilenmediğini düşünüyorsanız bekletmeden uzmana götürünüz.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.