(Özel Haber) Hamilelere Egzersiz Uyarısı
Diyarbakır Veni Vidi Hastanesi’nde görevli Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, hamilelerin, doğum öncesi egzersiz hakkındaki tutum ve inançlarının son 20 yıl içinde büyük ölçüde değiştiğini belirterek, hamilelik döneminde, yüzme, sabit bisiklet üzerinde pedal çevirme ve yoga yapmanın önemli olduğunu dikkat çekti.
Diyarbakır Veni Vidi Hastanesi Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, hamilelerin, destekleyici spor ayakkabı giyip düz yüzeylerde yürümesi, çukurlara, kayalara ve diğer engellere dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Çoksüer, "Eğer hayatınızda bir gün bile egzersiz yapmadıysanız, mahalle etrafında hızlı bir yürüyüş yapmak başlangıç için güzel bir yoldur. Dizlerin ve ayaklarında çok fazla etki oluşmadan kardiyovasküler egzersiz yapmış olacaksınız ve bunu tüm 9 ay boyunca herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda yapabilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe, ağırlık merkeziniz de değişeceğinden denge ile koordinasyon hissini kaybedebilirsiniz” dedi.
"GEBELİKTE İDEAL EGZERSİZ YÜZMEKTİR"
Hamilelerin yapacağı en ideal egzersizin yüzmek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çoksüer, "Karnının üstüne düşme ve bebeğini yaralama riski sıfırdır. Yüzme gebelik sırasında ideal egzersizdir ve bonus olarak hafiflik hissi verir. Su içi egzersiz eklemlerinize basınç oluşturmadan daha iyi bir hareket açıklığı sağlar. Hamileliğin 9. ayında bile yüzebilirsiniz. Suya girerken dikkatli olun. Denge için korkuluk kullanın ve kaymayı önleyin. Çok fazla abdominal etkisi olabileceğinden dalmaktan veya suya atlamaktan kaçının" diye konuştu.
"SABİT BİR BİSİKLET ÜZERİNDE PEDAL ÇEVİRMEK YENİ BİR EGZERSİZDİR"
Sabit bir bisiklet üzerinde pedal çevirmenin yeni bir egzersiz programına başlıyor olmanın habercisi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çoksüer, "Bisiklet sürme eklemlerinize baskı oluşturmadan kalp hızını yükseltmenin faydalı bir yoludur. Karnınız büyüdükçe, rahatınız için gidonu yükseltebilirsiniz. Amerikan Gebelik Derneği gebelik sırasında sabit bir bisiklet sürmenin güvenli olduğunu belirtmektedir. Bisiklet ağırlığınızı desteklemeye yardım edebilir ve ağırlık merkezinizin değişmesi sizin regüler bir bisiklet üzerinde düşme riskinizi arttırmasına rağmen sabit bir bisiklet bu riski azaltır" şeklinde konuştu.
"YOGA GEBELİKTE EKLEMLERİN DAHA ESNEK OLMASINI SAĞLAR"
Annelerin dikkat etmesi gereken diğer bir egzersiz hareketinin yoga olduğunu bildiren Doç. Dr. Çoksüer, "Yoga eklemlerin daha esnek olmasını sağlar ve esnekliğini sürdürmesine yardımcı olur. Yoga kas sistemini güçlendirir, kan akımını uyarır ve rahatlamanıza yardımcı olur. Doğum sürecinde biraz daha kontrollü ve sakin kalmak için yoga kullanabilirsiniz. Gebeliğiniz ilerledikçe, gerçekten dengenizi zorlayan pozisyonları atlayın. İkinci trimesterde, sırt üstü uzanmanızı gerektiren pozisyonlardan uzak durmak gerekir ve bebek büyüdükçe ve uterusunuz ağırlaştıkça, bu durum ana venler ve arterle üzerinde çok fazla basınç oluşturabilir. Kalbinize kan akımını azaltabilir. Ayrıca, aşırı esnememeye dikkat edin. Gebe kadın daha fazla relaksin üretir. Bu esnekliği ve eklem mobilitesini arttıran bir hormondur, sınırlarınızı bilmek ve esnerken hafifçe tutmak önemlidir" dedi.
"HAREKETLERİ YAPMADAN UZMANA DANIŞILMASI GEREKİR"
Gebe döneminde ağrı hissetme, pelvik ağrı varlığı, fetal hareket yokluğu fark etme, vajinal kanama varlığı durumunda uzmanlara danışılması gerektiğine değinen Doç. Dr. Çoksüer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Vajinadan aniden bir sıvı boşalması veya sürekli sızan bir sıvı, düzensiz veya hızlı bir kalp ritmi fark etme, artmış nefes darlığı ve yürüme güçlüğü gibi durumlara sahipseniz sağlık uzmanınıza danışın. Düzenli egzersiz fit kalmanızı sağlayıp gebeliğin tadını çıkarmanızı sağlarken bebeğinizin ve sizin de sağlıklı kalmanızı sağlayacaktır."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.