(Özel Haber) Lenfödem Tedavisine Uzman Yaklaşım
- Meme kanseri hastalarının tedavileri sonrasında sıklıkla karşılaşılan, kollarda aşırı şişlik şeklinde ortaya çıkan lenfödem, uzmanların elinde doğru yöntemler kullanıldığında kısa sürede sorun olmaktan çıkıyor.
Kiminin hastalığın adını, kiminin ise tedavi şeklini bilmediği lenfödemeye her 4 meme kanseri ameliyatı geçirmiş kadından 1'i yakalanıyor. İnsanlar bu hastalık nedeniyle günlük yaşamlarında da çeşitli estetik ve fiziksel sıkıntılar yaşayabiliyor. Medicana International Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Öznur Öken, lenfödem hastalığını, "genellikle meme kanseri ameliyatları sonrası koltuk altlarındaki lenf nodlarının çıkarılmasına bağlı olarak o taraf kolda gelişen şişlik" olarak tanımladı. Öken, koldaki lenfödeminhem kozmetik açıdan sorunlar yaratırken hem de günlük yaşam aktivitelerini ileri derecede kısıtlayabildiğini belirtti. Lenfödem hastalarının günlük yaşamlarında çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Öken, "Lenfödem hastaları, kollarındaki sıkıntı nedeniyle kozmetik açıdan sosyal yaşamlarında sıkıntı yaşarken, kol ve bacaklarını fonksiyonel olarak kullanamadıkları için psikolojik problemler de yaşıyorlar" dedi.
DOĞRU TEDAVİ İLE KURTULMAK MÜMKÜN
Lenfödemin tam olarak tedavisinin mümkün olmadığını belirten Öken, "Ancak lenfödemi önlemek çok önemli, asıl tedavi önlemekten geçiyor. Bunun için hastaların uygulayacağı birtakım yöntemler var. Diyetlerine dikkat etmeliler, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmaları gerekiyor. Mutlaka günlük yaşamlarında egzersiz yapmaları gerekiyor. Bunun haricinde eğer lenfödem gelişmişse erken tedavi önem arz ediyor. En güncel tedavi yöntemi kompleks dekonjestif tedavidir. Bu tedavi içinde birkaç tedavi yaklaşımını barındırıyor. Bunlar manuel lenfödem masajı, bandajlama, egzersiz tedavisi ve gerektiğinde pnömotik pompa tedavisini içermektedir. Bu tedavi mutlaka uzman ellerde yapılması gereken bir tedavidir. Aksi halde telafisi mümkün olmayan komplikasyonlara yol açabilir" şeklinde konuştu.
Öken, özel eğitim almış, alanında uzman ve deneyimli bir ekiple lenfödem tedavisi yaptıklarını dile getirdi.
EN GÜNCEL YÖNTEM KOMPLEKS DEKONJESTİF TEDAVİ
Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde yapılan lenfödem tedavisinde çeşitli yaklaşımlar kullanılıyor. Manuel lenfatik masaj tekniğinde cilde nazik ve ritmik bir basınç uygulanıyor. Bu teknik, derinin tam altındaki yüzeye, lenf damarlarına hafif basınç uygulayarak yapılıyor.
Halk arasında "fil hastalığı" olarak bilinen lenfödemin belirtileri, şiddetli yorgunluk, ağır şişmiş uzuv ya da baş ve boyun dahil vücudun diğer bölgelerinde lokalize proteinden zengin sıvı birikimi, şişkinliğin oluşmaya başladığı bölgede renk değişimi ve sonunda fil hastalığı gibi deformasyon şeklinde kendini gösteriyor. Hasta ve yakınlarının lenfödem ve tedavisi hakkında bilgilendirilmesi, hastalığın önlenmesi ve tedavisinde en önemli unsur olarak ön plana çıkıyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.