(Özel Haber) Suriyeli İkiz Bebeklere Ortez Takıldı
- Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Abbas ailesinin ikiz bebekleri Berfin ve Baran’a yürüyebilmeleri için Ankara’da ortez takıldı. İkizleri hastanede ziyaret eden AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, “Ben de bir anne olarak onları kendi evlatlarım gibi hissediyorum” dedi.
Suriye’deki savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeli Abbas ailesinin 2,5 yaşındaki ikiz bebeklerine ortez takıldı. İkiz bebeklere sahip çıkan Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, bebekleri tedavi olmaları için Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne getirdi. Hastanede annesi Cihan Abbas'ın refakatinde ortez takılan ikiz bebekler Berfin ve Baran, ayakları üzerinde durmayı başardı. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi Bölümü’nde ortezleri takılan ikiz bebekleri ziyarete gelen Milletvekili Uslu, “Başbakanımızla beraber Kobanili kardeşlerimizi ziyaret etmeye gittiğimizde bizzat kendisinin de hassasiyet göstererek talimatlandırdığı bir konudur. Bizler de bölge siyasetçisi olarak zaten sürekli olarak Kobanili kardeşlerimizin yanındayız. Bu çerçevede kamplarda da daha önce karşılaştığımız evlatlarımızı Hacettepe Üniversitemizin konuyu sahiplenişiyle ve bizim devreye girmemizle buraya getirttik. Daha sonra da tüm tedavisini üniversitenin sponsorluğunda gerçekleştirme imkanımız oldu” dedi.
“BEN DE BİR ANNE OLARAK ONLARI KENDİ EVLATLARIM GİBİ HİSSEDİYORUM”
“Ben de bir anne olarak onları kendi evlatlarım gibi hissediyorum” diyen Uslu, “ Denk geldiğimiz, elimizin erdiği, kalbimizin yettiği her hikayeye de katkı sağlamaya gayret ediyoruz. Orada yüz binlerce insana verilen hizmet ve destek söz konusu. Tamamen sağlıklı bir biçimde yürüdüklerini, koştuklarını, hayata tutunduklarını, bu yaşadıkları savaş tramvasından yeni bir hayatın, güzelliklerin bu evlatlarımız için de mümkün olduğunu gösterme imkanımız olacak. Kontrolün takibini biz yapacağız, belli periyotlarla gelecekler, ilerlemeler takip edilecek” şeklinde konuştu.
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Bek ise, Suriyeli ikiz bebeklerin 26 Aralık’ta hastaneye geldiklerini belirterek, “İki kardeş, Suriyeli göçmen hastalarımız Seberal Palsi tanısıyla bize başvurdular. Prof. Dr. Mintaze Kerem Günel hocamız değerlendirdi bebeklerimizi, sonra birlikte konsültasyonlarımızla çocuklarımıza yürüme ortezleri yapılmasına karar verdik. Bu süreç içerisinde ölçüleri alındı. İki kardeş oldukları için uzun bir süreç oldu. Bugün itibari ile de yürüme ortezleri birer çift ve gece istirahatlerinde kullanılacak şekilde ortezlerini teslim edeceğiz” diye konuştu.
Serebral Palsi’nin (beyin felci) özellikle ikiz çocuklarda erken doğuma bağlı olarak geliştiğine dikkat çeken Bek, “Bu süreçte çocukların kasılma oluyor bacaklarında, bunun sonucunda parmak ucunda yürüme, geceleri dizlerini bükerek uyuma, kalçada çaprazlama gibi ileride sorun yaratacak problemler ortaya çıkıyor. Bu yürüme ortezleri sayesinde düzgün basabilecekler ve kontrolsüz kasılmaların uzun dönem etkilerini önlemiş olacağız” dedi.
Serebral Palsi hastalığının tamamen ortadan kalkan bir hastalık olmadığını kaydeden Bek, “Erken müdahale ve orta ortezleme, doğru yaklaşımla daha normal bir patende yürümeleri sağlanabilecek. Eğer bu ortezlere ulaşamamış olsalardı ayaklarında aşağıya doğru olan kalıcı bir şekillenme olacaktı. Ayağa kaldırmak istediğinde çocukları parmak ucunda duramayacakları için yürümeleri mümkün olamayacaktı” şeklinde konuştu.
Ortez takıldıktan sonra ayakta durmayı başaran bebeklere Uslu, oyuncak hediye etti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.