Polen Alerjisi Olanlar Dikkat !

Polen Alerjisi Olanlar Dikkat !
Göğüs hastalıkları ve tüberküloz uzmanı Dr. Ahmet Akın, polen alerjisi olanlara evlerini sabah saatlerinde havalandırmamalarını ve ormanlık alanlarda tatil yapmamalarını tavsiye etti.Özel Sakarya Hast...

Göğüs hastalıkları ve tüberküloz uzmanı Dr. Ahmet Akın, polen alerjisi olanlara evlerini sabah saatlerinde havalandırmamalarını ve ormanlık alanlarda tatil yapmamalarını tavsiye etti.

Özel Sakarya Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Akın, polen alerjisinin tıpta mevsimsel alerjik rinit, halk arasında ise saman nezlesi olarak bilindiğini belirterek, akciğerlere indiğinde de alerjik astım olarak isim aldığını kaydetti.

Polen alerjisinin kimlerde göründüğünü ve belirtilerini aktaran Akın, “Polen alerjisi çok büyük bir oranda 5 ila 40 yaş arası kişilerde görülmektedir. Bu alerjik dediğimiz polenler; normal popülasyonda, normal toplumda herhangi bir reaksiyona neden olmazken alerjisi olan kişilerde burunda akıntıya, hapşırığa, gözlerde kaşıntıya, akciğerlerde de nefes darlığına ve hırıltıya yol açmaktadır. Yani polenler alerjik astıma da neden olmaktadır” dedi.

POLENLER NERELERDE BULUNUR?

Uzm. Dr. Akın, polenlerin en çok nerelerde bulunduğunu da belirterek, “Polenler, havada asılı olarak bulunmaktadır ama yılın bazı mevsimlerinde bunların miktarı değişlik göstermektedir. Özellikle bahar aylarında ağaç polenleri bulunurken, yaz aylarında ve sonbahara doğru bitki polenleri, çayır polenleri veya hububat polenleri daha çok ön planda bulunmaktadır” diye konuştu.

POLEN ALERJİSİ OLANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Polen alerjisi olanlara tavsiyelerde de bulunan Akın, “Özellikle alerjenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde aktivasyonlardan, gündüz sporlarından kaçınmalarını önermekteyiz. Eve girdikten sonra saçlarına ve kıyafetlerine yapışan polenleri solumamaları için hemen üstlerini uyudukları odada değil başka bir odada değiştirmelerini tavsiye ediyoruz. Mümkünse saçlarını yıkamalarını önermekteyiz. Evlerinin havalandırmalarını sabah saatlerinde yapmamalarını istiyoruz çünkü polenler bu saatlerde havada daha çok asılı vaziyette bulunmaktadır. Akşam saatlerinde evlerini havalandırmalarını önermekteyiz. Hastalarımıza tatilde ormanlık alanlara veya kırsal alanlara değil de deniz kenarlarına veya yüksek kesimlere gitmelerini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

“15-20 DAKİKADA POLEN ALERJİSİ OLUP OLMADIĞINIZ TESPİT EDİLEBİLİR”

Bir kişinin polen alerjisinin olup olmadığının basit bir yöntemle tespit edildiğini kaydeden Akın, şöyle devam etti:

“Basit bir alerji testimiz var. Cilt testi dediğimiz bir testle polen alerjisi tanısı koymaktayız. Alerji konusunda uzman bir hekim tarafından damlacık yöntemiyle cilde bir damla damlatılır ve küçük bir iğneyle cilt delinerek bu damlanın cilde nüfus etmesi sağlanır. Alerjisi olan kişilerde burada kızarıklık, kabarıklık oluşmaktadır. Basit testlerle, 15-20 dakikalık testlerle bir kişinin polenlere alerjisinin olup olmadığını, hangi polene alerjisinin olduğunu net bir şekilde anlayabilmekteyiz.”

Akın, tedavilerin, kulak duyma bilgilerle değil, uzman hekimler tarafından yapılması gerektiğini konusunda da hastaları uyardı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.