"Reflü Hastaları Oruç Tutabilir"
Ramazan ayının sıcak ve uzun yaz günlerine denk gelmesi, iftar ve sahur vakti yemeğe aşırı yüklenme sonucu mide rahatsızlıkları baş gösteriyor. Uzmanlar, özellikle Ramazan ayında reflü hastalarının yiyip içtiklerine önem göstermeleri gerektiğini söyledi.
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi, uzun günlerle beraber aç kalma süresinin uzaması ve aşırı sıcaklarla beraber değişen yeme içme alışkanlıkları, reflü, ülser ve gastrit gibi mide hastalıklarına karşı ‘nasıl beslenmeli’ sorusunu akıllara getiriyor. Oruç tutan kişilerde, uzun süreli açlığa bağlı asit fazlalığı, uzmanlar tarafından teorik olarak kabul ediliyor.
Medicalpark Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof.Dr. Vedat Göral, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Reflü oruç tutmaya engel olmayan bir hastalıktır. Oruç tutmak reflü hastalığına zarar vermez ama Ramazan ayında reflü hastası olanların yanlış beslenmesi sonrası bir takım şikayetler oluşabiliyor. Reflü hastaları mutlaka sahur ve iftarda ilaçlarını almalı. İftarda aşırı ve hızlı yemek yememeleri gerekiyor. Aşırı ve hızlı yemeye bağlı midede, basınç artışı ve reflüjler de artabilir. Özellikle yağlı gıdalardan uzak durmak gerekir. Yağlı gıdalar fazla besleyici ve mide boşalmasını geciktirmektedir. Bunun sonucunda daha fazla gıda bağırsakta kalarak reflüye yol açar.”
YEMEKTEN SONRA UYKUYA GEÇİLMEMELİ
Gastroenteroloji Uzmanı Prof.Dr. Vedat Görel, reflü hastalarının başta çiğ domates, kırmızı biber, portakal suyu, gazlı içeceklerden kesinlikle uzak durmaları gerektiğini söyledi. Görel, bu yiyecek ve içeceklerin mide basıncını artırarak daha fazla reflüye sebep olduğunu belirtti. Görel, reflü hastalarının dinlenme imkanı buldukları taktirde dinlenmeleri gerektiği ancak kesinlikle yemek yedikten 4 saat sonra uyumaları gerektiğini söyledi. Yemekten hemen sonra uyumanın çok tehlikeli olduğu belirten Görel: “Uyurken de başlarının yukarıda olması gerekir, hastanın başının 20 cm’lik bir eğimde olması gerekir” dedi.
REFLÜ HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR
Prof.Dr. Vedat Görel, reflü hastalarının oruç tutmalarında bir sakınca olmadığı ve oruç tutmaktan korkmamaları gerektiğini söyledi. İlaçlarını düzenli kullandıkları, aşırı ve hızlı yemek yemedikleri taktirde mide yanması şikayeti ile karşılaşmayacaklarını söyleyen Görel, konuşmasını şöyle bitirdi: “Bunlara dikkat edildiği taktirde, reflü hastaları rahat bir ramazan geçirir.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.