Reflü Hastalarına Ramazan Önerileri

Reflü Hastalarına Ramazan Önerileri
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu, reflü hastalarının kendilerine dokunan yağlı gıdalar, acılı baharatlı yiyecekler, soğan, sarımsak, domates, salça, soslar ve ketçaplar, hazır meyve suları...

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu, reflü hastalarının kendilerine dokunan yağlı gıdalar, acılı baharatlı yiyecekler, soğan, sarımsak, domates, salça, soslar ve ketçaplar, hazır meyve suları, gazlı kolalı içecekler, çikolata ve kafein içeren içeceklerden uzak durması gerektiğini söyledi.

Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu oruç tutan reflü hastalarına uyarılarda bulundu. Dr. Yolcu yaptığı açıklamada, “Reflü, mide içindeki asitli sıvının, mideden yemek borusu boyunca yukarı doğru kaçmasıdır. Hastaların mide yanması, ağza acı su gelmesi, kronik öksürük, yutma güçlüğü, boğazda takılma hissi gibi şikayetleri olur. Reflü hastalığı olanların midelerini çok doldurmamaları, akşam yemeği ile yatma arasındaki süreyi uzun tutmaları, dolu mide ile yatağa girmemeleri önemlidir” dedi.

Uzm. Dr. Yolcu, “Reflü hastaları kendilerine dokunan yağlı gıdalar, acılı baharatlı yiyecekler, soğan, sarımsak, domates, salça, soslar ve ketçaplar, hazır meyve suları, gazlı kolalı içecekler, çikolata ve kafein içeren içeceklerden uzak durmalıdırlar” diye konuştu.

“SAHURA MUTLAKA KALKILMALI”

Reflü hastalarının rahat oruç tutabilmeleri için sahura mutlaka kalkmaları gerektiğini söyleyen Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Ramazan’da sahura kalkmak sadece reflü hastaları için değil sağlıklı olan herkes için de önemlidir. Ancak reflü hastalarının mutlaka sahura kalkması ve gerekli ilaçlarını da alarak oruca niyetlenmesi gerekmektedir. Sahur esnasında hızlı yenen yemek ve ardından uykuya devam etmek reflü hastaları için sakıncalıdır. Yine sahur sırasında bol su içmek, mideyi fazla şişirmek, yatağa yatıldığında reflü oluşmasını kolaylaştıracaktır. Sahur yemeği sonrası hemen yatmak veya uzanmak yerine sırtı dik bir koltukta 2 saat kadar uyunabilir veya istirahat edilebilir.”

“YEMEK SONRASI AĞIR TATLILARDAN, KAHVE VE GAZLI İÇECEKLERDEN KAÇINILMALI”

Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Yemek sonrası ağır tatlılardan, kahve ve gazlı içeceklerden kaçınmak gerekir. Açık çay veya bitki çayları içmek midenin boşalmasını hızlandırabilir. Yemeklerde sürekli hafif şeyler yemek, yağlı ağır yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Süt, yoğurt ve peynirlerin en yağsız çeşitlerini tüketmek gerekir. Ciddi reflü şikayeti olan, mide ya da bağırsakların ağır iltihabi bir hastalığı, aktif ülser hastalığı ya da karaciğerle ilgili önemli bir sorunu bulunan kişilerin oruç tutma konusunda hekimlerine danışmaları gerekmektedir. Ramazan ayı içinde oruç tutma niyetindeki hastaların ellerinden geldiğince bu prensiplere uyması aldıkları tıbbi riski azaltacaktır” şeklinde konuştu.

Uzm. Dr. Yolcu açıklamasını şöyle tamamladı: “İftar sırasında tüm günün açlığı ile midenin aşırı doldurulması ile bütün gün hafif çalışan mideye, birden ağır bir yük bineceğinden, yemeği takiben uzanmamak, mümkün olduğunca iftar sonrası 2 saate yaymak, hızla büyük miktarlar tüketmemek, yemekten sonra mümkün olduğunca geç yatmak gerekir. Hekim tarafından verilmiş, mide koruyucu ilaç kullananların özellikle 24 saat etkili olanları kullanması önemlidir. Bu ilaçları gece yatmadan önce almak gerekmektedir.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.