Sağlıklı Bir Yaşam İçin Düzenli Uyku

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Düzenli Uyku
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Aylin Ertekin Yazıcı, sağlıklı bir uykunun sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezi olduğunu ifade etti . “İNSANLAR U...

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Aylin Ertekin Yazıcı, sağlıklı bir uykunun sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezi olduğunu ifade etti .

“İNSANLAR UYKU SÜRESİNDEN BAŞKA UYKU KALİTESİNE DE ÖNEM VERMELİDİR”

Uyku ihtiyacının kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğini vurgulayan Yazıcı, “Ortalama uyku süresi 8 saat olmakla birlikte, çocuklarda 10 yaşlılarda ise 7 saatten az olabilir. Uyku süreleri aynı yaş grubunda bile farklılık gösterebilir. Bazı kişiler gecede sadece 3 saatlik bir uykuya ihtiyaç duyabilirler. “Benim ne kadar uykuya ihtiyacım var?” sorusunun en doğru cevabı ‘gün içinde optimal uyanıklık düzeyinde olmanızı ve zihinsel olarak verimli ve iyi hissetmenizi sağlayacak kadar’ olmalıdır” şeklinde konuştu.

“UYKUSUZLUK DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUĞU GELİŞMESİ AÇISINDAN RİSK YARATIR”

Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir çalışmada hastanede yatmakta olan genel tıp hastalarından psikiyatri konsültasyonu istenmiş olanların yüzde 80’i uyku bozukluğundan şikayet etmiştir. Uyku bozuklukları bu kadar yaygın olmasına rağmen, bunların ne kadar rahatsızlığa neden olabileceği yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır. Bugün biliyoruz ki uykusuzluk depresyon ve anksiyete bozukluğu gelişmesi açısından risk yaratır. Uyku bozuklukları aynı zamanda zihinsel fonksiyonların düzgün çalışmaması ile de ilişkilidir. Yetersiz uyku, iş veriminde düşüklük ve trafik kazalarında artış ile yakından ilişkilidir. Bunlara ek olarak, uyku bozuklukları kalp damar hastalıklarına yakalanma ve ölüm riskini arttırıyor gibi görünmektedir".

UYKU ZAMANINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yatakta geçirilen zamanın azaltılması uykuyu yoğunlaştırmakta, yatakta fazla zaman geçirilmesi ise uykunun bölünmesine neden olmaktadır. Hafta sonları ve tatiller de dahil olmak üzere, her gün uyuyabileceğiniz uyanma saati belirleyin.

Gürültü uykuyu bozabileceğinden, uyuduğunuz odada ses yalıtımı yapın. Fazla sıcaklık uykuyu bozar. Oda sıcaklığını uygun bir seviyede tutun. Uykudan önce hafif bir atıştırma uykuyu iyileştirebilirken, ağır bir yemek ve aşırı sıvı almak tersi etki yaratır. Kafeinli içecekler uykuyu bozar. Alkollü içecekler uykuya dalmayı kolaylaştırabilir, ama sonrasında uykunun belirgin derecede bölünmesine neden olabilir. Uykuya dalamadığınız için sinirlenirseniz, uyumak için daha fazla çabalamayın. Yatak odasından çıkın ve uyarılma yaratmayacak bir şey yapın, örneğin, sıkıcı bir kitap okuyun. Kronik alkol ve tütün kullanımı uykuyu bozar" diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.