Salih Üslün’ün Sağlık Durumu Nasıl ?
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, Salih Üslün’ün sağlık durumuyla ilgili bir açıklama yaptı.
Yüz naklini yapan Prof.Dr. Özkan, nakledilen yüzü geri almamaları halinde Üslün’ü 15 gün içerisinde kaybetme riskleri olduğunu söyledi.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Türkiye’nin 6’ncı yüz nakilli hastası Salih Üslün’ün sağlık durumuyla ilgili bilgi verdi. Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Prof.Dr.Özkan, hastanın durumuyla ilgili iki ay önce bir takım sorunlar tespit ettiklerini ve bu sorunların nakil olan her hastada olabilecek sorunlar olduğuna dikkat çekti. 15 gün öncesi durumun kötüleşmesi üzerine hastanın yoğun bakıma alındığını belirten Prof.Dr.Özkan, şöyle konuştu: "İki ay önce bir takım sorunlar tespit ettik. Bunun tek bir nedeni yok. Dahili sorunlar gelişti. 15 gün öncesine kadar genel durumunda bir kötüleşme olunca yoğun bakıma alındı. Genel bir karar alınarak yüzündeki dokunun hastaya yük getireceği düşüncesiyle yüzünü almaya karar verdik. Zor ama önemli bir karardı. Amacımız hastanın hayatta kalmasıdır. En kötüsü bize geldiği hatta biraz daha iyi bir şekilde göndermek."
"İSKELETİ YÜZÜNDE DURUYOR"
Üslün’ün yüzünden sadece dokunun alındığını vurgulayan Prof.Dr. Özkan, iskeletin yerinde durduğunu ve şu an yapılan operasyonun ardından geçecek birkaç günün kritik olduğunu vurguladı. En önemlisi hastanın hayatının devam etmesi olduğunu belirten Prof.Dr. Özkan, bu risklerin benzerlerinin Fransa ve ABD’de meydana geldiğini belirterek şunları kaydetti:
"Önümüzdeki süreç önemli yavaş yavaş gelişecek. Birkaç gün kritik. İskelet yapısı yerinde duruyor. Deriyi mutlaka değişmemiz lazım. Bundan da en önemlisi hastanın hayatının devam etmesiydi. Beklediğimizden daha iyi bir plandı. Yüz tutmasa ne olur diye düşündük benzer durumlar Fransa ve ABD’de var. Her ameliyatta yaşanan sorunlar yaşanır. Bu riskleri yaşamayı istemeyiz. Ama bu ameliyatı en çok hak eden hastalarımızdan biriydi."
"YÜZÜ ALINMASA 15 İÇİNDE KAYBEDEBİLİRDİK"
Prof.Dr. Özkan, hastanın bundan sonra dokuyla ilgili hiçbir ilaç almayacağını ve bu ameliyatı da bunun için yaptıklarını belirterek hastanın bundan sonra büyük sorunlar yaşamaması için böyle bir karar aldıklarını söyledi. Üslün’ün yüzünün alınmaması halinde hayatını kaybetme riski olduğunu belirten Prof.Dr. Özkan, şöyle konuştu:
"Bundan sonra dokuyla ilgili hiçbir ilaç alamayacak. Bu ameliyatı da bunun için yaptık. Bu ilaçlar zehirli değildi. Her hastada kullanılan ilaçlardı. 1 yıl geçince ilaçların dozu azaltılacaktı. Çok değerli bir hastamızdı. Elimizden geleni yapıyoruz. Bir yıl en kritik süreçtir. Çok erken dönemde de böyle bir karar alabilirdik. Ama biliyorduk ki, biz bu kararı vermeseydik hastayı 10- 15 gün içerisinde kaybedebilirdik. Bazen yapılan bu operasyon tutmayabiliyor. Elimizden geleni yaptık ama hastayı daha büyük sorunlardan kurtarmaktır amacımız”."
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nin 4’üncü, Türkiye’nin 6’ncı yüz nakilli hastası olan Salih Üslün’e (55), 22 Ağustos 2013’te trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 31 yaşındaki Muhittin Turan’ın yüzü nakledilmişti. Üslün’ün gelişen dahili problemlerinin ardından alınan konsey kararıyla yüzünün yumuşak dokusu alındı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.