Sani Konukoğlu Hastanesi’nde Halka Açık Konferans
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Gökhan Özer, sinir sistemi semptomları (belirtileri) ve hastalıkları arasında en çok baş ağrılarıyla karşılaşıldığını belirterek, “Hayatın herhangi bir döneminde baş ağrısıyla karşılaşma olasılığı yüzde 90’dır” dedi.
Halka açık konferanslar kapsamında “Baş Ağrılarına Yaklaşım” konusunu anlatan Dr. Özer, bir hastalık olarak baş ağrısından yakınma oranının yüzde 30-40, migren ağrıyla karşılaşma oranının ise yüzde15-20 olduğunu söyledi.
“Ağrının ne zaman başladığı, lokalizasyonu (yeri), tedavisiz ne kadar sürdüğü, ağrının şekli ve şiddeti, ağrının sıklığı, ağrıyı başlatıp artıran veya hafifleten sebepler, ağrıya eşlik eden bulgular bizim için önemlidir” diyen Dr. Özer, şöyle devam etti:
“Baş ağrıları arasında geniş bir topluluğu etkileyen migreni tetikleyen etkenlerin en önemlileri menstrürasyon (adet kanaması), stres, yorgunluk, az veya çok uyumak, bazı yiyecekler, bazı kimyasal bileşikler, ilaçlar, basınç değişikleri, fiziksel aktivitelerdir.
Ağrı periyodunda alkol kullanımı, gerilim, özellikle günün sonundaki günlük stres, Trigeminal Nevralji (ani yüz ağrısı); konuşma, yemek yeme, diş fırçalama, tıraş olma, soğuk, yüz yıkama sırasında hissedilen kısa süreli ağrılar, egzersiz, postural (vücudun duruş şekli) değişiklikler, aşırı eğilme sonucu görülen intrakraniyal (kafatası içi) kitle, egzersiz ve seksüel aktivite ile artan kan basıncına bağlı anevrizma rüptürü ve özellikle erkek hastalarda, öksürük, ıkınma, egzersiz ve seksüel aktivite ile başlayan ağrılarda organisite ekarte edilmelidir.”
BAŞAĞRILARINDA ALARM BELİRTİLERİ:
Baş ağrılarının alarm belirtilerine değinen Dr. Özer, sözlerini şöyle tamamladı:
“Erkek cinsiyet, ağrı tipinin atipik, farklı cinsiyette olması, yaş ki burada kasıt ilkokul çağı öncesi ve 50 yaş sonrası başlayan ağrılar, ağrının beklenen yaşta değil farklı yaş grubunda olması, Trigeminal Nevralji genç yaşta ise dikkat, son 6 ayda başlayan şiddetli ağrı, hastanın yaşantısındaki en şiddetli baş ağrı ise (ben böyle bir ağrı daha önce yaşamadım ifadesi) Visual Analog Skoru VAS :0-10, yüz, göz lokalizasyonlu ağrılar.
Medikal tedavide klasik analjezikler (ağrı kesiciler), NSAİ, Ergo türevleri: Ergotaminler, Triptanlar, Metoklopramid migrende kullandığımız ilaçlardır. Proflaktik tedavide ise; Beta bloker, Tad, Valproik asit, SSRI, Topiramat, Lamotirijin, Gabapentin, Relaxsasyon, Akupunktur, Psikolojik destek önemlidir.”
Dr. Özer, sunumunun ardından katılımcıların soruların yanıtladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.