Şaşılıkta Erken Teşhis Önemli
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Candan Karaca, şaşılığın oluşmasında tek bir neden olmadığını, ailede gözünde kayma olan varsa çocuklarda şaşılığın görülme ihtimalinin artığını ifade ederek, şaşılık tedavisinde erken teşhisin önemli olduğunu söyledi.
Şaşılığın sebepleri, belirtileri ve tedavi şekilleri hakkında bilgi veren Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Candan Karaca, şaşılık tedavisinde erken teşhisin önemine dikkat çekti.
Şaşılığın veya göz kaymasının gözlerde düz bakış pozisyonunu kaybederek farklı yönlere doğru bakmak olduğunu belirten Op.Dr. Candan Karaca, “Gözlerden bir tanesi tam karşıya bakarken diğeri içe, dışa, yukarı veya aşağıya bakma durumunda olabilir. Kayma durumu sürekli olabileceği gibi zaman zaman da ortaya çıkabilir. Görülme sıklığı, yaklaşık olarak yüzde 4‘tür. Kız ve erkek çocuklarda aynı sıklıkta görülmektedir. Şaşılık tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. İlk göz muayenesi için geç kalındığında çocukların gözlerinde estetik problemlerin yanı sıra ömür boyu sürecek görme azlığı sorunları da oluşabilmektedir. Doğumdan hemen sonra ve çocukluk döneminde çocukların göz şikayeti olmasa bile düzenli olarak mutlaka uzman bir göz hekimine muayene olması gereklidir” dedi.
ŞAŞILIĞA NEDEN OLAN SEBEPLER
Şaşılığın oluşmasında tek bir neden olmadığını ifade eden Karaca, “Sorunlu hamilelik dönemi, doğumun problemli olması, çocuğun gelişiminde geçirdiği hastalıklar şaşılığa yol açabilir. Şaşılık için genetik yatkınlık da söz konusudur. Ailede gözünde kayma olan varsa çocuklarda şaşılığın görülme ihtimali artmaktadır. Çocukluk döneminde yani 2 yaşından sonra görülen şaşılıklarda genellikle neden göz bozukluklarıdır. Şaşılığa yatkınlığı olan bir çocukta gözdeki kayma ateşli bir hastalık veya bir travma yani düşme, ameliyatlar, kazalar sonrası başlayabilir. Göz kaslarımızın hareketini yöneten merkez beyindedir. Bu nedenle sinirlerde oluşan felçlerde gözde kaymalara neden olur. Geçirilen kazalar, kafa travması, ateşli hastalıklar ve ileri yaşta hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi bazı durumlarda göze gelen sinirlerde felçler oluşabilir. Bu şekilde oluşan şaşılıklarda tedavi felcin kalıcı olup olmamasına bağlı olarak değişebilir. Kas felcine bağlı gelişen kaymalar çocuklarda göz tembelliği büyük yaş grubunda çift görmeye neden olabileceği için mutlak tedavisi gereklidir” diye konuştu.
ŞAŞILIĞIN BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Şaşılığın belirtileri ve tedavi şekilleri hakkında da bilgiler veren Karaca, “Gözde paralelliğin kaybolması, göz sulanması, ağrı, baş ağrısı, çift görme, üç boyutlu görüntünün kaybolması, bulanık görme, baş ve yüzün bir yana dönük olması gibi sebepler şaşılığa neden olmaktadır. Şaşılığın tedavi şekli ise tipine bağlı olarak değişir. Genellikle gözlük, prizma veya cerrahi tedavi uygulanır. Şaşılık tedavisinde üç basamak uygulanır. Mümkünse altta yatan neden tedavi edilir. Göz tembelliği tedavi edilir. Ameliyatları gözlerin aynı noktaya bakması temin edilmeye çalışır. Tedavi ne kadar erken olursa, göz tembelliği ihtimali azalır. Bazı şaşılıklar ameliyatsız tedavi ile düzelirken, bazıları yalnıza ameliyatla düzeltilebilir. Ender bazı şaşılıklarda başarılı tedavi imkanları yoktur. Ancak günümüzde eskiden tedavisi mümkün olmayan birçok şaşılık çeşitlerinde tedavi yapılabilmektedir” şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.