Sebze-meyveleri Gazete Kağıdı Üzerinde Kurutmayın
Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, gazete kağıdı üzerine serilerek yapılan kurutmaların sebze ve meyveleri kanserojen hale getirdiğini söyledi.
Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, kışa hazırlık yaparken sebze ya da meyveleri dikkatli ve hijyen kurallara uygun hazırlamak gerektiğini söyledi. Gazete kağıdı üzerine serilerek yapılan kurutmaların sebze ve meyveleri kanserojen hale getirdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Özyaral, kurutma işleminin, temiz kağıtlar ya da bezler üzerinde, gölge bir yerde ya da fırında olması gerektiğini hatırlattı.
Kendimiz de hazırlasak, tüm gıdaların bir raf ömrü olduğunu da söyleyen Doç. Dr. Oğuz Özyaral, kuruttuğunuz ya da konserve yaptığınız sebze ya da meyvelerin kış mevsimi içinde tüketilmesi, bir sonraki mevsime bırakılmaması gerektiğini de vurguladı.
Doç. Dr. Oğuz Özyaral “Mutfağımızı kışa hazırlarken bahçemizde yetiştirdiğimiz ya da satın aldığımız doğal ürünlerle sağlıklı beslenmeye devam etmek için mevsimlik sebze ve meyve ya dondurularak, ya kurutularak ya da konserve halinde saklayabiliriz. Meyvelerden elma, armut, vişne, kayısı, üzüm, dut; sebzeler ise biber, fasulye, patlıcan, bamyanın yanı sıra nane, kekik ve biberiye ise kurutulacak en uygun yeşilliklerdir. Bunun için yapılması gereken ilk adım çürüğü olmayan sebze, meyve ve yeşillikler seçildikten sonra çok dikkatlice ve iyice yıkanmalıdır. Daha sonra temiz bir havlu ve/veya beyaz bir kâğıt ya da kağıt havlu yardımı ile üzerlerindeki su alınmalıdır. Kurutma işleri esnasında üzeri yazılı herhangi bir gazete ya da mecmua kullanılmalıdır, çünkü matbaaya ait kimyasalların boyası ve kokusu ürünlerimize karışarak hem görüntüsünü, hem lezzetini bozacaktır, diğer taraftan da sağlığımı tehdit eder hale gelecektir” dedi.
“Yıkama süreci son derece önemlidir, çünkü besinlerin üzerinde tarım ilacı artığı kalmamalıdır” diyen Doç. Dr. Oğuz Özyaral,“Bu etaptan sonra ister bütün olarak istenirse istenildiği büyüklükte parçalara bölünüp ya da doğranıp bir buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık miktarlarda konulmalı ve derin dondurucuya yerleştirilmeden önce kırtasiyeden alacağınız kendinden yapışkanlı bir etiket yardımı ile üzerleri etiketlenmeli, etiketlerde ürünün adı ve hazırladığımız tarih bulunmalıdır. Her bir gıdai ürünün derin dondurucuda bekleyebileceği bir süre yani bir raf ömrü bulunmaktadır. Bu süre altı aydan fazla olmamalıdır. Besinler değer kaybeder ve bozulabilir. Donmuş olan bu ürünlerimizi derin dondurucudan alıp, kullanmak istediğimizde besin maddelerinin çözünmelerini beklemeden, yemeğimizi yapacağımız yemek kabına, tencereye koyup derhal pişirmeye geçilmelidir. Çorbalarda kullanılacak bu kurutulmuş ürünlerimiz özellikle daha önceden hazırlanmış ve kaynatılmış stoklara derhal ilave edilmelidir. Et ve tavuktan hazırlanan stokların derin dondurucudaki raf ömrü ise 15 gün ile üç hafta arası bir süreyi asla geçmemelidir. Kurutma işleminde sebze ve meyvelerin şeker oranı yükselir ve dayanırlıkları artar. İstenildiğinde şoklama yöntemi ile tencerenizde kaynamakta olan suyun içerisine kabak, patlıcan, bezelye, barbunya, karnabahar, lahana gibi ürünlerini 10 dakika süre ile kaynatıp derhal içerisinde buzlu su olan bir küvete alıp soğutabilir, daha sonra kurutup, buzdolabı poşetlerine bölüp saklamak üzere derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz” şeklinde konuştu.
Özellikle nemli şehirlerde, dışarıda kurutmanın mümkün olmayacağını söyleyen Özyaral, “Fırında kurutma yapılırken sebze ve meyveler fırın kaplarına tek kat olarak konulmalı ve önceden 40 C ayarlanmalıdır. Fırının kapağını dört parmak kadar açık bırakmalı ve kurutma işlemi gerçekleşene kadar ürünler karamadan ve kızarmadan birkaç saat fırında bekletilmeli bu süre içerisinde sık sık tahta bir kaşık ya da spatül yardımıyla çevrilerek karıştırılmadır. Kurutma işleminin ardından soğumaya bırakılan ürünler kuru ve temiz ve ağzı sıkıca kapatılmış kavanozlarda saklanmalıdır. Taze meyveler, sebzeler, şifalı bitkiler, çiçeklerin taç yaprakları, tohumları kurutularak saklanabilir. En iyi saklama yöntemi cam kavanoz olup, raf ömrü altı ay kadar bu süre sonunda rengi değişir, tadı bozulmaya başlar ve besin değerini kaybeder. Bunların yanı sıra istenildiği takdirde et ve balık özellikle uskumru kurutulabilir, daha sonra güzelce yağlanıp saklamaya alınabilir” diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.