Şehitler Günü’nde Şehit Ailesine Büyük Şok

Şehitler Günü’nde Şehit Ailesine Büyük Şok
Hatay’ın İskenderun ilçesinde 1996 yılında Tansu Çiller’in ziyareti sırasında görevliyken trafik kazası sonucu şehit olan polis memuru Bülent Güdükboy, mahkeme kararıyla 18 yıl sonra şehit statüsünden...

Hatay’ın İskenderun ilçesinde 1996 yılında Tansu Çiller’in ziyareti sırasında görevliyken trafik kazası sonucu şehit olan polis memuru Bülent Güdükboy, mahkeme kararıyla 18 yıl sonra şehit statüsünden çıkartıldı. Şehidin ailesine verilen 12 bin lira da geri istendi. 18 Mart Şehitleri Anma Günü’nde gelen karar tebligatı, şehit ailesini adeta şok etti.

Polis okulunu bitirdikten sonra Hatay’ın İskenderun ilçesine tayini çıkan Bülent Güdükboy (22), İskenderun Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’nde görevli iken dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller İskenderun’a ziyarette bulundu. Güdükboy, Çiller’in ziyareti sırasında görev almak için bir komiser ve polis memuru arkadaşlarıyla yola çıktı. Bu arada polis aracının kaza geçirmesi sonucu Güdükboy hayatını kaybederken diğer polisler yaralandı. Aile Güdükboy’u Adana’da Buruk Mezarlığı’ndaki şehitlikte toprağa verdi. Olaydan 2 yıl sonra aileye çocukları şehit olduğu için 3 bin 147 lira para verildi. Ancak bir süre geçtikten sonra Güdükboy’un görevde değilde evine giderken kaza geçirdiği belirtilerek hazine tarafından Adana’da 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne polisin şehit sayılamayacağı ve bu nedenle ödenen tazminatın geri verilmesi için dava açıldı. 4. Asliye Hukuk Mahkemesi buna bu mahkemenin karar veremeyeceğini, bu davanın Bölge İdare Mahkemesi’nde görülmesi gerektiğini belirtti. Bunun üzerine dava Bölge İdare Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme polisin şehit olduğunu kabul ederek hazinenin başvurusunu reddetti. Bunun üzerine hazine Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’ne başvurdu. Yargıtay, Bölge İdare Mahkemesi’nin kararını bozarak tekrar davayı yerel mahkemeye gönderdi. Bunun üzerine 4. Asliye Hukuk Mahkemesi daha önce bu davaya Bölge İdare Mahkemesi bakmalı derken bu kez davaya bakıp polisin şehit olmadığını ve verilen tazminatın faiziyle birlikte geri alınması kararını verdi. Ailenin avukatı bu kararı Yargıtay’a götürdü ancak Yargıtay yerel mahkemenin ’polis memuru şehit değildir, verilen tazminat geri ödenmelidir’ kararını onadı. Bunun üzerine aileye 18 Mart 2014 Şehitleri Anma Günü’nde "Oğlunuz şehit değil, 16 yıl önce ödenen 3 bin 147 liralık tazminatı faiziyle birlikte 12 bin lira olarak ödemeniz gerekiyor. 15 gün içinde ödemezseniz haciz başlatılacaktır" yazılı evrak geldi. Avukata verecek parası olmadığı için işlediği oya karşılığı bir avukata vekalet veren ve oğlunun şehit sayılması için mücadele eden şehit annesi Emine Güdükboy (57) şehitlikten döndükten sonra bu kararı alarak ikinci kez yıkıldı.

"ÖDEYECEK DURUMUM YOK"

Engelli oğlu Adem Güdükboy (37) ile oğlunun şehitlikteki kabristanına giden ve 1.5 yaşında çocuk felci geçirdiği için belden aşağısı tutmayan oğlunu sırtında mezara götüren anne Güdükboy, gözyaşlarını içinde dua etti. Anne Güdükboy, "Oğlum 3 Ekim 1996’da İskenderun’da ekip otosunda görevliyken trafik kazası sonucu şehit oldu. Sonradan şehit olmadı diye bize cezalar geldi. Benim ödeyecek durumum yok. Benim oğlumu versinler ben de bu parayı ödeyim. 12 bin lira para cezası geldi. Benim oğluma şehit belgesi verdiler ama hiçbir şehit hakkını vermediler. Ben ya haklarımı istiyorum ya da oğlumu istiyorum. Önce şehit saydılar sonra şoförün ifadesini değiştirmesiyle şehit saymadılar. Ekip otosunda ölüyor, evinde gidiyordu diyorlar. Ben oğlumu istiyorum. Bu bize sürpriz oldu bizi bir kez daha yıktılar. Bu karar 18 Mart Şehitler Günü’nde geldi. Ben 18 yıl sonra bir kez daha yıkıldım. Çok kötü yıkıldık" dedi.

YARDIM İSTEDİ

Engelli bir çocuğu olduğunu onun de işsiz olduğunu belirten Güdükboy, "Ben muhtaçlık maaşı alıyorum. Devlet büyüklerimize, Cumhurbaşkanıma, Başbakanıma, emniyet genel müdürüme sesleniyorum yardım etsinler bana" diye konuştu.

Şehidin kardeşi Adem Güdükboy ise ağabeyinin 1996 yılında Tansu Çiller İskenderun’a geldiği sırada göreve giderken trafik kazası sonrası şehit olduğunu ifade ederek, "Daha sonra şehit sayılmadığını söylediler. Bugüne kadar şehit yakınlarının faydalandığı hiçbir yasal haktan faydalanamadık. Biz bunlardan da vazgeçip, bir tarafa bıraktık. 18 Mart Şehitler Günü’nde ceza evrakı geldi. 1998 yılında ağabeyim şehit sayıldığı için ödenen 3 bin 147 lira parayı faiziyle birlikte geri istiyorlar. Bu da 12 bin lira yapıyor. 15 gün içinde ödenmediği taktirde haciz işlemi başlatılacak. Bizim ödeyecek paramız yok. Benim tekerlekli sandalyem var gelsinler kendilerine onu vereyim" dedi.

Şehit sayılmadığı için aileye ödenen tazminat faiziyle istenen polis memuru, Hatay Emniyet Müdürlüğü’nün internet sitesinde şehitler bölümünde hala fotoğrafıyla yer alıyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.