Sigaranın Dumanı Bile Koah’a Neden Oluyor

Sigaranın Dumanı Bile Koah’a Neden Oluyor
Dahiliye Uzmanı Dr. Harun Yazgan, sinsi bir hastalık olan KOAH’ın sigara içmemesine rağmen sigara dumanına maruz kalanları da etkilediğini söyledi.Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Dahiliye Uzmanı...

Dahiliye Uzmanı Dr. Harun Yazgan, sinsi bir hastalık olan KOAH’ın sigara içmemesine rağmen sigara dumanına maruz kalanları da etkilediğini söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Harun Yazgan, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hakkında önemli bilgiler verdi. KOAH’ın sinsi bir hastalık olduğunu ifade eden Dahiliye Uzmanı Dr. Harun Yazgan, ülkemizde en sık öldüren 4. hastalık olduğuna da dikkat çekti.

KOAH BELİRTİ ve BULGULARI

KOAH’ın belirtilerinden biri olan giderek artan nefes darlığının kişinin günlük yaşantısını etkilese bile uzman bir doktora başvurusunu geciktirmesi hastalığın daha da ilerlemesine sebep olduğunu ifade eden Dr. Yazgan, "KOAH’ kronik (süregen, müzmin) obstrüktif (tıkayıcı) ’akciğer hastalığı’ akciğerin kronik ilerleyici özellikteki hava akımı kısıtlanması ile karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık alevlenmelerle seyreder. Alevlenmeler hastalığın ilerlemesine katkıda bulunur. KOAH’a bağlı ölümlerin en önemli nedenidir. KOAH yüzde 5-20 sıklığında görülmektedir. Türkiye’deki sıklığı yüzde 19,2’dir. Türkiye’de 4. en sık öldüren hastalıktır. Sinsi başlayan ve giderek artan nefes darlığı ve kronik (müzmin) öksürük, Balgam çıkarmadır. KOAH çok sık görülen bir hastalık olmasına rağmen hastaların doktora başvuruda gecikmesi, doktorların spirometriye (üfleme testi) ulaşma güçlükleri nedeniyle KOAH’lı hastaların ancak 1/10 KOAH tanısı almaktadır” dedi.

KOAH’A NEDEN OLAN SEBEPLER VE TANISI

KOAH’a sebep olan nedenler hakkında bilgi veren Dahiliye Uzmanı Dr. Harun Yazgan, "KOAH’ın yüzde 90’ından tütün ve tütün ürünleri (sigara, pipo, puro, nargile v.s) sorumludur. Kişinin sigara içmemesine rağmen sigara dumanına maruz kalması ile de KOAH gelişebilir. Maden, pamuk veya tahıl gibi çeşitli tozlara maruz kalınan işyerlerinde çalışanlarında KOAH gelişme riski yüksektir. Odun, kömür veya tezeğin kapalı olduğu yerlerde yakılarak kullanılması KOAH gelişiminde genetiğinde rolü vardır. Akrabalarında KOAH hastası olan tütün kullanıcılarının, olmayan tütün KOAH kullanıcılarına göre hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Üfleme testi (spirometri) ile hava yolu darlığı saptanabilir. Akciğer filmi, kan oksijen seviyesi ölçümü ve bazı kan ve egzersiz testleri tanı koymada yardımcı tetkiklerdir" diye konuştu.

KOAH’IN TEDAVİSİ

Dahiliye Uzmanı Dr. Harun Yazgan son olarak, "Sigaranın bırakılması KOAH’lı hastalarının büyük çoğunluğunda öksürük ve balgam şikayetlerini azaltır. Sigara içilen yerden uzak durmalıdırlar. Grip ve zatürre aşılarını yaptırmak hastanede yatma sıklığını ve ölüm oranını azalttığını gösterilmiştir. Nefes açıcı ilaçlar, evde oksijen tedavisi, evde solunum cihazı tedavisi gibi yöntemlerde doğru ve erkin kullanılmazsa tedavi etkili olmaz. Hastalık ilerler, sık olarak hastalık seyrinde alevlenmeler olur ve hastaneye yatışlar artar. Yeterli fiziksel aktiviteler ve hareketli yaşam ile depresyonun önlendiği, kaslarda güçlenme ve kardiyovasküler sistem hastalıklarını önlemede önemli olduğu gösterilmiştir. Bir diyetisyen tarafından düzenlenen beslenme programı son derece önemlidir. Kötü beslenme kilo kaybına neden olarak zaman içerisinde kasların erimesine ve solunum kaslarının güçsüzleşmesine neden olur" diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.