Tıme: Tereyağ Yiyin
TIME dergisi son sayısının kapağına “Tereyağı Yiyin” yazarak yıllardır süre gelen, “Doymuş yağlar sağlıklı mıdır, zararlı mıdır?” tartışmalarına yeni bir boyut getirdi. Dergide yayınlanan makalede tereyağının ve doymuş yağların faydalarına yer verildi.
Başta tereyağı olmak üzere doymuş yağların insan sağlığına zararlı olduğu yıllardır uzmanlar ve diyetisyenler tarafından kamuoyunda vurgulanan bir olgu. Bu konuyla ilgili birçok araştırma ve deney varken TIME dergisi doymuş yağlarla ilgili yeni bir araştırmayı ortaya koyarak, doymuş yağların aslında iddia edildiği gibi, başta kalp olmak üzere insan vücuduna zarar vermediğini belirtti.
Doymuş yağların insan sağlığına faydalarıyla ilgili makale yayınlayan TIME, toplumun tereyağı, kırmızı et ve süt ürünlerinde bulunan doymuş yağlarlardan vazgeçmesiyle son 60 yılda obezite hastalığında yaşanan artışı vurguladı. Makalede ayrıca, sadece ABD’de her yıl bir milyon insanın kalp rahatsızlıklarıyla hayatını kaybettiğine değinildi. Bunun sebebi olarak, aslında insan sağlığına faydalı olan, protein temelli doymuş yağlardan vazgeçilerek margarin, bitkisel, sıvı yağlar gibi karbonhidrat temelli alternatifler gösterilmiş. Bilimsel çalışmalara da yer veren makale, 2010 yılında yapılan Meta-analysis çalışmasında, doymuş yağların kalp rahatsızlıklarıyla ilişkilendirilmediğini belirtiyor.
Türkiye’nin tanınmış kardiyologlarından Prof. Dr. Canan Karatay’ın da tereyağı ve doymuş yağların faydalarıyla ilgili çalışmaları olmuştu. Karatay Hoca, tereyağının ve doymuş yağların faydalı olduğunu kitaplarında ve çalışmalarında bir çok kez vurgulamıştı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.