"Topuklular Kadar Tehlikeli"
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Erhan Özfidan, babet tarzı ayakkabıların insanın doğal yürüyüş ve basış şeklini değiştirdiği için uzun vadede ayağın yapısını bozduğunu söyledi.
Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Erhan Özfidan ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Pratik ve rahat olması nedeniyle tercih edilen babetlerin insanın doğal yürüyüş ve basış şeklini değiştirdiği için uzun vadede ayağın yapısını bozduğunu belirten Dr. Özfidan, şöyle konuştu: "Çok düz olduğu için sağlıklı olduğu düşünülen bu modeller aslında ayağı tutacak hiçbir bağ olmadığı için eklemlerde zedelenme, topuklarda artan baskıya bağlı olarak bilek ve kalçalarda ağrıya, uzun süre giyildiğinde yürüyüşte şekil bozukluğu, ayak tabanında yayvanlaşma ve düztabanlık gibi ayak deformasyonlarına neden oluyor.Ayakların vücut dengesini sağlamada önemli rolü olduğunu biliyoruz. Ergonomik olarak yanlış tercih edilen ayakkabıların sırt ve kalça ağrılarından kireçlenmeye kadar birçok sağlık sorununa yol açtığını da söyleyebiliriz."
"YÜKSEK TOPUKLU AYAKKABI KİREÇLENMEYE NEDEN OLABİLİR"
Yüksek topuklu ayakkabıların zararından bahseden Dr. Erhan Özfidan, şunları söyledi: "Yüksek topuklu ayakkabılarında vücudun ağırlık merkezini öne doğru iterek bel ve kalçanın normal duruşunu olumsuz etkiliyor. Bu durumda bel kavisi artıyor. Bunun sonucunda bel ve kalça kaslarında aşırı gerginlik ve ağrı oluştur. Dizlere binen aşırı yükten dolayı diz ve bacak ağrılarının yanı sıra diz eklemlerinde de kireçlenmeler olur."
Dr. Erhan Özfidan, ayakkabı seçiminde ideal topuk yüksekliğinin 2-5 santimetre arasında olduğunu, ayakkabıların burun kısmının yuvarlak ve geniş olması ve parmakların rahat hareket edebilmesi gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: "Doğal deriden yapılmış, hava sirkülasyonu olan ayakkabılar tercih edilmeli, eğer babetlerin rahatlığından vazgeçilemiyorsa, içine yumuşak bir destek konulmalı ve ayak kavisi desteklenmeli, dolgu topuklarda ön ve arka kısmın eşit olması durumunda sorun yaşanmıyor ancak yine de dolgu kalınlığı 10 santimetreyi geçmemelidir."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.