Uzman Dr. Öztürk’ten Depresyon Uyarısı

Uzman Dr. Öztürk’ten Depresyon Uyarısı
Manavgat Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Savaş Öztürk, “İnsanlar zaman zaman kendilerini üzgün, mutsuz, sıkıntılı hisseder. Bu tür duygular depresif duygulardır. Depresif duyguları yaşamak ola...

Manavgat Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Savaş Öztürk, “İnsanlar zaman zaman kendilerini üzgün, mutsuz, sıkıntılı hisseder. Bu tür duygular depresif duygulardır. Depresif duyguları yaşamak olağandır” dedi.

Manavgat Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Savaş Öztürk, depresyonun yaygın bir bozukluk olduğunu söyledi. Her 6 kişiden birinin hayatının bir döneminde depresyon geçirdiğini savunan Öztürk, “Ekonomik sorunlar, işsizlik, boşanmış olmak, hiç evlenmemiş olmak, ilişki veya evlilik problemleri, alkol ve uyuşturucu kullanımı depresyona girme riskini artırmaktadır. Kadınlarda depresyon riski hormonal ve sosyal nedenlerle erkeklere nazaran daha fazladır. Depresyon gelişmesinde ailede hastalık öyküsü, sosyal ve hormonal sebepler ile çeşitli hastalıkların varlığı rol oynayabilir” dedi.

Öztürk, depresyonun temel belirtilerini şöyle sıraladı: "Karamsarlık, umutsuzluk, çaresizlik hissi, hayattan zevk alamama, ilgi kaybı, iç huzursuzluk, tahammülsüzlük, kendine güvende azalma, kararsızlık, unutkanlık, dikkat dağınıklığı, bitkinlik, uyku ve iştah değişiklikleri."

Öztürk, sıkça görülen diğer belirtileri ise "yaygın ağrılar, vücutta yanma hissi, uyuşma ve öfke patlamaları" olarak gösterdi. Hüzne eşlik eden ağlama olabileceği gibi, kişinin ağlayamamaktan da yakınabileceğini anlatan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eskiden zevk aldığı aktivitelere istek duymaz ve bunlardan sıkılabilir. İnsanlardan uzaklaşarak içe kapanma ya da yalnızlığa tahammülsüzlük ve motivasyon kaybıyla gelecekle ilgili hedef belirleyebilmek ve hedefe odaklanmak güçleşir. Alınganlık artar. Enerji azalır ve kişi çabuk yorulmaya başlar. Ağır durumlarda kişi kendine zarar verme planları yapabilir ya da zarar verebilir. Bu belirtilerin birkaçı aynı anda kişi de bulunuyorsa depresyon olduğu düşünülerek psikiyatriste başvurmak gereklidir.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.