Uzmandan Şah Damarı Uyarısı

Uzmandan Şah Damarı Uyarısı
Isparta’da daha önce felç atağı geçiren 60 yaşındaki hasta, sol gözündeki görme kaybı ile yeniden Isparta Devlet Hastanesi’ne başvurduğunda şah damarında kan pıhtısı tespit edilerek, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Murat Yıldırım ve ekibi tarafın

- Isparta’da daha önce felç atağı geçiren 60 yaşındaki hasta, sol gözündeki görme kaybı ile yeniden Isparta Devlet Hastanesi’ne başvurduğunda şah damarında kan pıhtısı tespit edilerek, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Murat Yıldırım ve ekibi tarafından ameliyat edildi. Hasan Keskin isimli hastanın olası bir felç geçirmesinin önlendiği belirtirken, geçmişinde felç hikayesi olan hastaların şah damarının mutlaka incelenmesi gerektiği vurgulandı.

Isparta'da 60 yaşındaki Hasan Keskin isimli hasta, sol gözündeki görme kaybı ile Isparta Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Nöroloji polikliniğinde yapılan inceleme sonucu şah damarında kan pıhtısı tespit edilen hasta, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Murat Yıldırım ve ekibi tarafından ameliyat edildi. Böylece hastanın olası bir felç geçirmesi önlenmiş oldu.

PIHTI TESPİT EDİLMESE KALICI FELÇ OLABİLİRDİ

Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Murat Yıldırım, hastasının yaklaşık bir ay önce sağ elinde uyuşma ve konuşma bozukluğu belirtileri ile geçici felç atağı şikayetiyle polikliniğe başvurduğunu, inceleme yapıldıktan sonra taburcu edildiğini söyledi. Sol gözde görme kaybı nedeniyle tekrar nöroloji polikliniğine başvuran hastanın gerekli tetkiklerinin yapıldığını belirten Yıldırım, "Geçici felç ataklarının nedeni nedir diye araştırılırken, hastamızın şah damarı dediğimiz, karotis arterde pıhtı olduğu dopler sonucunda görülüyor. Burada adeta bir mermi gibi ara ara beyne pıhtı atan damar geçici felçlere neden oluyor. Bu tespit edilince hasta kalp damar cerrahisine yönlendiriliyor. Biz hastamızı ameliyat ederek sol şah damarındaki pıhtıyı çıkardık. Bu pıhtı çıkarılarak hastamızın daha büyük felçler geçirmesi önlenmiş oldu. Eğer o pıhtı tespit edilmemiş olsaydı. Hastamız kısmi ya da total bir felç sonucu yatalak hale gelebilirdi" dedi.

"MUTLAKA ŞAH DAMARI İNCELENMELİ"

Geçmişinde felç hikayesi olan hastaların şah damarında mutlaka inceleme yapılması gerektiğini kaydeden Yıldırım, şunları söyledi:

"Kısmi felç geçirmiş bir çok hasta var. Bu hastalara yönelik inceleme yapılırken nörologlarımız tarafından şah damarına yönelik bir incelemede yapılmalıdır. Çünkü kaynak şah damarı olduğu sürece bu hastalarımızın felç geçirmesinin önüne geçilemeyecektir. Mutlaka ve mutlaka felçle ilgili bir hikayesi olan hastalarımızın şah damarı incelenmeli. Felçle ilgili bir hikayesi olan hastalarımızın büyük bölümde bu tür sıkıntılar görülebilir. Şah damarı beyne kanı götürür ve bu tür bir darlık ya da pıhtı, beyne yeteri kadar kanın gitmesini engeller ve bunun sonucunda pıhtı atarsa geçici ya da kalıcı felçlere neden olabilir."

Hasan Keskin isimli hastanın artık iyi olduğunu belirten Yıldırım, "Geçen aya kadar olan pıhtı atması sonucu oluşan geçici felçler neticesinde oluşan sol gözdeki görme kaybı dışında geldiğindeki sıkıntıları ortadan kalktı" dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.