Yakarca Mücadelesine Yönelik Yeni Bilimsel Çalışmalar Başlatıldı

Yakarca Mücadelesine Yönelik Yeni Bilimsel Çalışmalar Başlatıldı
Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Murat Özdemir, şark çıbanı hastalığı vektörü yakarca sineklerinin mücadelesine yönelik bilimsel çalışmaların başladığını söyledi.Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzm. D...

Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Murat Özdemir, şark çıbanı hastalığı vektörü yakarca sineklerinin mücadelesine yönelik bilimsel çalışmaların başladığını söyledi.

Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Murat Özdemir, şark çıbanı hastalığı vektörü yakarca sineklerinin mücadelesine yönelik başlatılan yeni bilimsel çalışmalar ile ilgili açıklama yaptı. Şark çıbanının (Kutanöz Leishmaniasis), halk arasında ’yakarca, tatarcık, yapyakan, küpdüşen’ olarak da bilindiğini hatırlatan Özdemir, “Leishmania cinsi parazitlerle enfekte olmuş dişi kum sineklerinin (Phlebotomus) kan emmesi sırasında bu parazitleri insanlara bulaştırmasıyla oluşan, deride yaralarla karakterize bir hastalıktır. 2013 ve 2014 yıllarında Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri ve farklı üniversitelerden akademisyenlerin ortak çalışması sonucunda Antalya ilinde şark çıbanı hastalığının bulaşmasında rol oynayan vektör kum sineği türlerinin belirlenmesi ve Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı bazı böcek öldürücü (insektisit) ürünlere karşı duyarlılıklarının saptanması ile ilgili çalışmalar yapıldı” dedi.

Özmedir şöyle devam etti:

“Tübitak tarafından desteklenecek olan, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanlığı ile ülkemizin farklı üniversitelerinden çok sayıda araştırmacının ortaklaşa yürüteceği ‘Türkiye’de Kutanöz Leishmaniasis Kontrolünde Parazitolojik, Moleküler ve Coğrafi Epidemiyolojik Yaklaşım’ isimli projenin Antalya ilinde yapılacak kısmı için ön çalışmalar başlatılmıştır. Bu amaçla 28-30 Ağustos 2015 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı’ndan proje yürütücüsü Prof. Dr. Yusuf Özbel ile Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hüseyin Çetin, yüksek lisans öğrencileri Yeşim Polat ve Tülay Özbek; Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü Kepez Toplum Sağlığı Merkezi Sıtma Birimi’nden Yük. Bio. Önder Ser ve Raşit Küçükbaşkan’dan oluşan ekip Alanya ilçesinde arazi ve laboratuvar çalışmaları yapılmıştır. Alanya ilçesinin farklı mahallelerinden ışık tuzakları ve ağız aspiratörleri kullanılarak kum sinekleri canlı olarak yakalanmış, bu sineklere karşı bazı bitkilerden elde edilen doğal ürünlerin ve bazı kimyasal insektisitlerin öldürücü etkisinin olup olmadığı yönünde araştırmalar yapılmıştır. Ayrıca örnek toplanan alanlarda yaşayan vatandaşlara şark çıbanı hastalığı ve yakarcalardan korunma yolları hakkında bilgi verilerek, broşür dağıtılmıştır” diye konuştu.

Uzm. Dr. Murat Özdemir, 2015-2017 yılları arasında proje kapsamında üniversitelerle işbirliği içerisinde Antalya ilinde yapılacak çalışmalardan elde edilecek bulguların şark çıbanı hastalığının önlenmesine yönelik çalışmalara katkıda bulunacağını vurguladı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.