Yaz Ayında Mide Sağlığına Dikkat

Yaz Ayında Mide Sağlığına Dikkat
Midede şişkinlik, yanma, reflü ve düzensiz beslenmeyle gelen kabızlık özellikle yemek sonrasında tatsız bir biçimde ortaya çıkıp yaz aktivitelerine gölge düşürebiliyor.Memorial Antalya Hastanesi Gastr...

Midede şişkinlik, yanma, reflü ve düzensiz beslenmeyle gelen kabızlık özellikle yemek sonrasında tatsız bir biçimde ortaya çıkıp yaz aktivitelerine gölge düşürebiliyor.

Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nde görevli Doç.Dr. Serdar Akça, yaz aylarında mide koruyucu önerilerde bulundu. Fiziksel aktivite yaparken midenin dolu olmasının hem yediklerin ağza gelmesine yol açtığını hem de sindirim sistemine kan akımı arttığı için kaslardaki performansın daha düşük olduğunu belirten Doç.Dr.Akça, “Havuz ve denize girmeyi fiziksel aktivite kategorisinde değerlendirmek gerekir. Bu aktivitelerde bulunulacaksa, öğün şeklinde yenilen yemekten en az iki saat geçmesi tavsiye edilir. 30 dakikadan daha uzun süre yüzme planı olan bir kişinin denize ya da havuza girmeden önce enerji ve mineraller için muz gibi bir meyve ya da kuru üzüm, incir gibi kuru meyveyi aktivite öncesinde tüketmesi, performansı artıracaktır. Tok karınla denize girildiğinde mide krampı olacağına dair düşüncenin bilimsel bir dayanağı yoktur” dedi.

ALKOL ALIMINI SINIRLAYIN

Özellikle yaz aylarında alkol alımının arttığını, gece yatış saatleri ve geç saatlere kadar yemek yeme alışkanlıkları ile alkol alımının birleştiğinde mide mukozasının yüzeyinde hasara neden olduğunu ifade eden Doç.Dr. Akça, şunları söyledi: “Yemek borusu veya midede yüzeysel yaraların açılması, özofajit ve gastriti artırmaktadır. Alkol reflüyü de tetikler. Ayrıca, alkol alımı sonrası öğürerek kusma özellikle 40’lı yaşlardaki erkek hastalarda Mallory Weis olarak adlandırılan, yemek borusu ve mide birleşim yerindeki mukozada yırtıklara sebep olarak bazen çok şiddetli olabilen mide kanamalarına yol açabilmektedir.”

İLAÇ VE BESİNLERE DİKKAT EDİN

Reflünün tek bir faktöre bağlı bir hastalık olmadığını, reflü sorununun ortadan kalkmasının yalnızca yemek yeme alışkanlıkları ile ilişkili olmadığı için tek bir diyet listesinin de bu sorunu çözmediğini belirten Doç.Dr. Serdar Akça, şunları kaydetti:

”Özellikle yaz aylarında çiğ besinler ve alkol tüketiminin artması, geç saatlerde yemek yeme alışkanlıklarının ortaya çıkması reflü şikayetlerini tetikler. Yazın reflü şikayetlerinden korunmak için, fazla kiloluysanız kilo verin, alkol ve sigara kullanıyorsanız bunları azaltın ya da kullanmayın, tansiyon, astım, doğum kontrol hapları, bazı antidepresanlar, birçok ağrı kesici reflü ve mide şikayetlerini artırabilir, ilaç kullanımınızı kontrol edin. Yağlı yemekler ve kızartmalar, çikolata, portakal suyu, salça, gazlı içecekler, kahve, ketçap ve nane reflüyü sıklıkla artırır. Bunların tüketimine dikkat edin." Kişiye özgü davranmak gerektiğini anlatan Akça, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu besinlerin tüketimi bir şikayete neden olmuyorsa, kısıtlama getirmeyin. Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Midenizi uzun süre boş bırakmayın ve çok doldurmayın. Yiyecek ve içecekleri; aşırı soğuk ve aşırı sıcak şekilde tüketmeyin. Besinleri mutlaka çok iyi çiğneyerek yutun. Dengeli beslenin. Yumurta, beyaz ve kırmızı et ve baklagillerden yeterli protein almak, süt ve süt ürünleri, tahıllar, zeytinyağı, sebze ve meyveden yeterli miktarda tüketin. Yemeklerde az miktarda tereyağı kullanın.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.