Kahramanmaraş Afşin, Akdeniz Bienali’ne Ev Sahipliği Yapacak!
Bienalin, Bölgemiz ayağının paydaşları Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Sütçü İmam Üniversitesi, Afşin Belediyesi, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası, Afşin Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Afşin Eshab-ı Kehf Derneği olacak.
Mersin, Tarsus, Adana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş’ı kapsayan bianel Çukurova Çağdaş Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından eş zamanlı olarak düzenlenecek 1. Akdeniz Resim Bienali 5 ilin yanı sıra Afşin’de de düzenlenecek.
Çukurova bölgesinin 5 ilinde birden aynı anda ve uluslararası olarak düzenlenecek 1. Akdeniz resim Bienali 15 Ekim’de kapılarını açacak. 30 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek olan Bienal, kadim bir tarihe sahip Çukurova bölgesinin 5 ilinde kültürel değerlerin ön plana çıkması adına çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.
Afşin’de düzenlenecek Bienal hakkında açıklamalarda bulunan Afşin Belediye Başkanı
Mehmet Fatih Güven,bianellerin önemini vurgulayarak, bianeller içinde sanat barındıran bütün ürünleri kapsaması. İsim yapmış sanatçılar kadar genç sanatçıların da isimlerini duyurmaları için zemin hazırladığı ve Bir bienal, programını sadece sergiler oluşmayıp söyleşiler, atölyeler, sempozyumlar da kapsadığı için toplumun sosyal ve kültürel gelişmesi bakımından çok önemlidir.
Bu bienal aslında bir yıldır üzerinde çalışılan ve Türkiye'nin önerisi ile bütün dünyada UNESCO AIAP tarafından da kabul edilen ve 15 Nisan- 30 Mayıs 2023 gerçekleştirilmesi planlanmış fakat tarihi değiştirilmek zorunda kalınmış bir ilk adım projesi. Çünkü bilindiği üzere Türkiye, 6 Şubat 2023 tarihi sabahına 04.17'de merkez üssü Gaziantep-Kahramanmaraş sınırında 7.8 büyüklüğünde bir depremle uyandı.
Dünya depremler tarihi uzmanlarının “yüzyılın felaketi” olarak değerlendirdikleri bu büyük yıkım talihsiz ve ölümcül bir biçimde başta bölgemizde yer alan 5 ilimizin dördünde birden olmak üzere Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde yer alan 11 ilimizde büyük bir yıkıma, resmi olarak on binlerce insanımızın ölümüne, ekonomik, sosyal ve toplumsal bir trajediye yol açtı. Acımız büyük ama bu acılarımızı unutturabilecek en güzel metot içimize kapanmadan sosyal ve kültürel alanda ki faaliyetlerimizdir.” Açıklamasında bulundu.
5 ilin yanı sıra resim Bienalin Ehab-ı Kehf Külliyesinde gerçekleştirileceğini ifade eden Güven, “Günümüz dünyasında, gerek tarihsel ve kültürel, gerek siyasal ve ekonomik, gerekse yeni bir toplumsal kültürel gelecek kurma ve geliştirme vizyonları kurmaya geliştirmeye niyetlenen bir çok ülke yada tarihsel kent ve kadim kültürlerde, kentlerde eski tarihi alanlar, fabrikalar, sanayi ve endüstri binaları mekanları ve alanları yeni toplumsal siyasal kültürel vizyonlar ile yeni mimari yapı ve içerik tasarımları bir araya geldiklerinde ortaya çıkan uygulamalı somut sonuçlar her anlamda gerek kentin gerekse bölgenin turizm potansiyelini de geliştiren oldukça hayranlık uyandırıcı örnekler oluşturmaktadır
Görüldüğü üzere, söz konusu bu tarihsel örnek çağdaş sanat ve kültür girişimlerinden asıl amaç; hem bu kentlerin toplumsal kültürel yapı vizyonlarını yükseltmek, hem bölge ya da kentlerin yeni sanat kültür etkinliklerinin kesintisiz ve düzenli olarak toplumla buluşturularak yeni bir kültür oluşturulmasının önünü açmak, böylece geleneksel hale getirilerek toplumsal yaşamın temel yaşam alanlarından biri haline getirmektir. Böylece, bir yandan da kentin bölgesel, tarihsel geçmişin, kültürün yanı sıra korunması gereken tarihsel mekanlara sahip çıkılarak koruma altına alınması ve bir tür bu tür alanların, mekanların yeniden işlevlendirilerek çağdaş toplumsal yaşama dahil edilmesi yoluyla gerçekleşen bir yenilenme girişimidir. Paydaşlarımızın destekleriyle bu etkinlikleri Eshab-ı Kehf Külliyesinde gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Etkinlik paydaşımız olan Çukurova Çağdaş sanat kültür ve eğitim vakfının 2024 yılında Deprem anıtı sanatsal çalışması ve 2024 yılında düzenlenecek uluslararası 2.Ozanlık geleneği ve müzik Bianeli ne de ev sahipliği yaparak hem Türkiye coğrafyasında hem de uluslar arası arenada adımızı duyurmuş olacağız.”
Vakfın kurucu üyesi ve bölge temsilcisi Mehmet İnal, Mersin, Tarsus, Adana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş’ı kapsayan, bu kadar büyük organizasyonun 5 ilin yanı sıra Afşin’in de ev sahipliği yapacak olmasından dolayı mutlu olduklarını ifade ederek şunları söyledi:
“ 1.AKDENİZ BİYANELİ -ÇAĞDAŞ SANAT MEDITERRANIAN BIENNIAL / CONTEMPORARY ART Çukurova Bölgesi'nde (Mersin – Tarsus – Adana – Hatay – Antakya – Osmaniye - Kahramanmaraş vd. ) başta Akdeniz Bölgesi ülkeleri olmak üzere, belki de hem dünyada hem Türkiye'de ilk ve tek örnek olarak kadim bir tarihe sahip Çukurova bölgesinin 5 ilinde birden aynı anda ve uluslararası olarak
- Prof. Dr. Tansel TÜRKDOĞAN (Sanatçı, Sanat Yazarı, Küratör, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu Dekanı, ODTÜ Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümü kurucularından, Ankara Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi)
- Dr. Fırat ARAPOĞLU (Sanat Tarihçisi, Sanat Yazarı, Eleştirmen, Küratör, Altınbaş üniversitesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyal Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi)
- Doç. Dr. Seyhan BOZTEPE (Çanakkale MAHAL Kültür Merkezi ile CABININ - Çanakkale Bienali İnisiyatifi kurucusu ve Uluslararası Çanakkale Bienali direktörü ve eş-küratörü; Troya Kültür Derneği Başkanı; Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı YönetimKurulu Üyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi) Küratörlüğünde düzenlenecektir”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.