Kahramanmaraş depreminin ardından 23 ilde mikro bölgeleme!

Kahramanmaraş depreminin ardından 23 ilde mikro bölgeleme!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 23 ilde yürütülen mikrobölgeleme etüt çalışmalarını başarıyla tamamladı.

Yaklaşık 200 bin hektarlık bir alanda gerçekleştirilen bu çalışmalar, olası afet risklerinin daha iyi anlaşılması ve yerleşim alanlarının güvenli bir şekilde belirlenmesi amacıyla yapıldı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, mekansal planlama süreçlerinin bir parçası olarak, yerleşim alanlarının seçiminde mikrobölgeleme etütlerinin hayati bir rol oynadığı vurgulandı. Bu etütler sayesinde, yapılaşmaya uygun bölgelerin tespit edilmesi ve bu alanlardaki risklerin belirlenmesi sağlanıyor.

Çalışmalar, Hatay, Malatya, Bingöl, Düzce ve Kocaeli’nin de dahil olduğu toplam 23 ilde gerçekleştirildi. Ayrıca, bu etütlerin yanı sıra, afetlere karşı dirençli şehirler oluşturma hedefi doğrultusunda Tunceli'de de mikrobölgeleme çalışmaları devam ediyor. Tunceli’de, aktif fay zonları üzerinde bulunan ve 1700 yapının ağır hasar gördüğü bölgelerde 6 bin 200 hektarlık alanda mikrobölgeleme çalışmaları yürütülüyor. Bu çalışmalar, heyelan ve kaya düşmesi riski taşıyan alanların sınırlarını belirlemeye odaklanıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuyla ilgili olarak sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Afetlere dayanıklı şehirler için riskli bölgelerde mikrobölgeleme çalışmalarımızla güvenli yerleşim alanlarını belirliyoruz. Aynı zamanda TOKİ ile yeni binalar inşa ederek yapı stokumuzu güçlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. Bu kapsamda, afet sonrası yapısal dönüşüm sürecinin hızlandırılması ve şehirlerin gelecekteki afetlere daha dirençli hale gelmesi hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.