Kahramanmaraşlı doktor zorlu ameliyatların aranan ismi oldu
Kahramanmaraş’ta lise döneminde babasının, ‘Etrafımızda hiç doktor yok’ sözüyle doktor olmaya karar veren ve tıp fakültesini bitirdikten sonra girdiği uzmanlık sınavında bütün tercihlerini kardiyolojiden yana kullanan Prof. Dr. Mustafa Necati Dağlı, sağlık alanında yaptığı çalışmalarla Kahramanmaraş’ın gururu oldu.
Prof. Dr. Mustafa Necati Dağlı, tıp alanında geliştirdiği el üstünden tıkanmış diyaliz fistülünü açarak bu yöntemle el üstündeki arter damarından girerek yeni tıkanmış diyaliz fistüllerine balon ve stent takıyor ve tekrardan kullanılabilir hale getirebiliyor. Ayrıca akciğer tümör kanamalarında radyologların yaptığı koil işlemini artık koil koymadan, başka damarı tıkayıcıyı yöntemler kullanarak akciğer kanser kanamalarını durdurabiliyor. Bu yöntemle aynı zamanda karaciğer doğuştan damar anomalileri de kapatabiliyor, bağırsak kanamalarını da durdurabiliyor.
Babasının tek sözüyle kariyerini tamamen değiştiren Prof. Dr. Mustafa Necati Dağlı, “2010 yılında Doç. Dr. olduktan sonra girişimsel işlere daha çok ağırlık vermeye başladım. Kalp ve damar hastalıkları uzmanı olduğumuz için, mesleğimizin sadece kalp damarlarını açmaktan ibaret olmadığına inanıyordum. Bu yönden vücuda giden bütün damarlara müdahale etmeyi kendime hedef belirlemiştim. Bu hedef doğrultusunda damarın gittiği her yere elimizi ulaştırmalıyız diye düşünüyordum. Ameliyatsız olarak anjiyo grafiğiyle bunu yapabiliriz, yapmalıyız düşüncesi her zaman kafamda hâkimdi. Mesleğimdeki el becerilerimi de bu yönde geliştirdim. Vücutta ayaktan beyine kadar olan atar damar ve toplardamarlarda elimin değmediği, yapamayacağım işlem yok gibi. Tüm tıkanıkları açıyoruz. Bunun yanında bağırsak arteri, bacak arterleri, ayak arterleri uyluk arterleri, beyin arterleri, boyun arterleri, kalp arteri, kollar, kollara giden atardamarlar ve toplardamarlar ile bacaklara giden toplardamarlar aklınıza gelen tüm kardiyoloji ve radyolojideki damarla ilgili bütün işlemleri tek başıma yapabiliyorum. Sadece kalp
damarı açmaktan öte aslında kendimi kalp doktorunun yanında damar doktoru olarak özetleyebilirim” dedi.
Geliştirdiği yeni yöntemlerle sağlık alanında büyük ilerleme kaydettikleri ifade eden Dağlı, “Damarın gittiği her organa elimiz değebiliyor, şükürler olsun. Son üç yılda geliştirdiğim metotlardan üç tanesinden bahsedeceğim. Birincisi; El üstünden tıkanmış diyaliz fistülünü açma işlemini yapıyoruz. Bu dünyada el üstünden yapılmıyordu. El üstündeki arter damarından girerek yeni tıkanmış diyaliz fistüllerine pıhtıyı parçalayıp eriterek, balon ve stent takarak tekrardan kullanılabilir hale getiriyoruz. Diğeri; akciğer tümör kanamalarında radyologların yaptığı koil işlemini artık koil koymadan, başka damarı tıkayıcıyı yöntemler kullanarak akciğer kanser kanamalarını durdurabiliyoruz. Ayrıca bu yöntemin aynısını karaciğere giden Hemanjiom Vasküler Anomalileri ve vucuddaki diğer damarsal anomalileri de kapatabiliyorum. Ayrıca yine bu aynı yöntem ile koil olmadan bağırsak, böbrek ve diğer organ kanamalarını da durdurabiliyorum. Bunlar ekstradan daha çok radyologların ilgilendiği koil ile yaptıkları yöntemi ben farklı bir yöntem ile kapatabiliyorum. Belki de dünyada özellikle akciğer tümör kanaması ve karaciğer hemanjiomu kapatmadabu yöntemi ilk kullanan kişi olduğumuzu düşünüyorum. Bununla ilgili literatür yazımızı tamamlamak üzeriyiz” diye konuştu.
Dağlı, konuşmasının devamın da ise, şunları kaydetti: “2010 yılından itibaren sonra yüksek riskli olan kimsenin dokunmadığı veya dokunamadığı işlemler ilgimi çekti. Bunların eğitimine gittim. Daha sonra bunları sürekli kendim yapmaya başladım. Bunun yanında sürekli ekstra neler yapabilirim diye düşünüyordum. Bu yönde sürekli düşünüş, arayış ve okuma vardı. Bunları yapabilirimi kafaya koyduktan sonra okuyarak kendimi geliştirdim. Artık her şeyi yapabildiğim için farklı şeyler denemeye başladım. Mesela bağırsak kanamaları, akciğer tümör kanamalarında ve karaciğer ve diğer organ doğumsal damarı
ameliyatsız tedavi etme (embolizasyon) işlemlerinde koil ile yapıldığını biliyordum. Radyologların yaptığını biliyordum. Hiçbir Kardiyolog yapmıyor veya yapamıyordu. Ben nasıl yapabilirim kendi malzemelerimizle diye düşündüm. Ben kalpte kullandığımız kateterleri ve malzemeleri kullanarak diğer üretilmiş çok pahalı tıkayıcı malzemeleri kullanmadan kendimiz kalp damarını açmaya yarayan malzemeden tıkama malzemesini kullanarak bu işlemleri yaptım. Ayrıca bağırsak ve Çölyak arteri (karaciğer dalak ve mide ve pankreas damarı ) tıkanıklıklarını gidermede oldukça başarılı işler yaptık. Çölyak arter, karaciğer ve dalağı besleyen en büyük arterdir, karından çıkan büyük damarlardandır. Yüzde yüz tıkanıklığa müdahale eden Türkiye’deki bir, iki doktordan birisiyim. Çölyak arteri yani karaciğer ve dalak arteri tıkanıkları olan Türkiye’nin her yerinden gelen hastalarım oluyor. Onların başarılı bir şekilde sağlıklarına kavuşmasına vesile oluyoruz. Tek cümleyle özetleyecek olursam ünlü kardiyolog olmayı hiç istemedim. Sadece mesleğimi iyi yapmak istedim. Çünkü dünyadaki en değerli şey, insan hayatıdır. Bir kişinin hayatını kurtarmanın tüm insanlığı kurtarmak gibi olduğu bilinciyle hareket ettim. Diğer ünlü kardiyologlar arasına girme ise hediye olarak geldi.”
Şimdilerde Elazığ’da görev yapan Dağlı, son olarak, “Kahramanmaraş benim sevdam, benim özlemim, mutluluğum, huzurum. Memleketimi ve memleketimin insanlarını çok seviyorum. Ne zaman olsa göreve hazırım, görev yapmayı düşünüyorum, her zaman kalbimden geçiyor. Yaklaşık 20 yıl önce asistan doktor olarak Elazığ'a geldim ve sonrasında burada görevimi icra ediyorum. Vatanımızın her toprağı tabi ki bizim için kutsal ve değeri tartışılmaz” dedi.
PROF. DR. MUSTAFA NECATİ DAĞLI KİMDİR?
1975 yılında Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı Arıtaş Kasabası’nda doğdu. İlk ve orta öğrenimi Elbistan’da, lise öğrenimimi Göksun’da tamamladı. Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı ve 1999 yılında mezun oldu. Elbistan 112’nin ilk kuruculuğunu yaptı. Burada 6 ay çalıştıktan sonra tıpta uzmanlık sınavını yüksek bir puanla kazanarak, Fırat Üniversitesi Kardiyoloji Bölümünde asistan doktor oldu. 5 yıllık uzmanlık eğitiminin ardından 2005 yılında Kardiyoloji Uzmanı oldu. Elazığ Fırat Üniversitesi Kardiyoloji anabilim dalında yaklaşık bir yıl uzman öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2006 yılında Yrd. Doç. oldu. 2008 yılında yaptığım çalışma ile Türkiye’deki en iyi Sözlü Bildiri Akademik Çalışma ödülünü aldı. 2010 yılında Doçent oldu. Türk kardiyoloji Derneği’nde dört yıl Koroner Kalp Hastalığı Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyeliği yaptıktan sonra Çalışma Grubu Başkanlığına seçildi. Doçent olduktan sonra 2013 yılında Fırat Üniversitesi Kardiyoloji Merkez Müdürlüğü’ne atandı. 2016 yılına kadar da Kardiyoloji Müdürlüğü’nü sürdürdü. 2015 yılında profesör olarak atandı. Fırat Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalında iki yıl çalıştıktan sonra 2017 yılında görevimden istifa ederek Elazığ Medikal Park Hastanesi’ne geçti ve aynı yıl İstanbul İstinye Üniversitesine Profesör olarak atandı. Şu an Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olarak görev yapıyor. Bilimsel alanda da birçok makale yazan Dağlı, evliyim ve iki çocuk babası.
Kaynak:SON
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.