Kahramanmaraş’ta eczacılar ayakta kalmak için mücadele ediyorlar!
Depremde 29 meslek çalışanını kaybeden sektör, ekonomik açıdan darboğazın eşini çoktan aşmış durumda.
Kentte halen 50’ye yakın eczane iş yerini açamazken, faaliyette olan eczaneler ise deprem ve kur kaynaklı sermayelerinin yüzde 30’unu kaybetmiş durumda.
Meslektaşlarının içine düştüğü buhranı “Eczaneler ve Eczacılar Can Çekişiyor” sözleriyle özetleyen eski Kahramanmaraş Eczacı Odası Başkanı Bahtiyar Murat Aras, bir yıllığına eczanelerin vergilerinin ötelenmesi yada alınmaması gerektiğini söyledi.
Mesleğin geleceği açısından ciddi endişeler taşıdığını belirten Aras, eczacıları destekleyecek hiç bir devlet imkanına sahip olamadıklarını ifade ederek şunları söyledi;
“50’YE YAKIN ECZANEMİZ AÇILMADI”
“Depremde 10 eczanemiz kullanılmaz duruma geldi. 14 tane eczacımız, 15 teknisyenimiz hayatını kaybetti. Şuanda 40 eczanemiz konteynerda faaliyet gösteriyor. Bunun yanında 20’ye yakın eczacımız Maraş dışına gitmek durumunda kaldı, burada fiziki şartlar müsait olmadığı için. Hala daha depremde yıkılıp eczanesini açamayan 50’ye yakın eczanemiz var.”
“ECZACILAR SERMAYESİNİN YÜZDE 30’UNU KAYBETTİ”
“Şuanda Maraş’taki eczacılar ayakta kalmak için mücadele ediyorlar. Burada fiyat politikasının da yansıması oluyor. Belli bir sermayesi olan eczane sadece seçimden bu yana, kur 19 liradan 30 liraya geldi ve devletin verdiği fiyata tabi olunduğu için şuanda her eczane seçimden buyana kendi sermayesinin yüzde 30’unu kaybetti. Hem müşteri potansiyeli düştü, hem sermayesini kaybetti ve karlılık oranında da hiçbir artış olmadı.”
“KREDİLERDEN ECZACILAR FAYDALANAMIYOR”
“Böyle olunca mesleğin geleceği açısından ciddi endişelerimiz var. Bilhassa deprem bölgesi eczacıları için düşük faizli bir kredi talebimiz var. Mesela, KOBİ’lerin, diğer esnafların kullandığı kredilerden eczacılar faydalanamıyor. Eczacıları destekleyecek hiç bir devlet imkanına sahip değiliz. Depremin akabinde 104 konteyner istedik eczacılara verilmek üzere ama bir tane temin edemedik. Eczacılar kendi imkanlarıyla konyetner bulmak durumunda kaldı.”
“ECZANELER VE ECZACILAR CAN ÇEKİŞİYOR”
“Şuanda deprem bölgesindeki eczaneler ve eczacıların resmen can çekiştiğini söyleye bilirim. Çok zor şartlarda mücadele ediyor, arkadaşlarımız. Hiç olmazsa bu dönem bir yıllığına eczanelerin vergilerinin ötelenmesi yada alınmaması gerekmektedir. Çünkü şu anda insanların evi gitmiş, eczanedeki sermayesi gitmiş, müşterisi gitmiş, faaliyet gösterdiği yer gitmiş.”
“HİÇBİR ECZACININ ÖDEME ŞANSI YOK”
“Bütün esnaflarla birlikte ben kendi meslek gurubum için söylüyorum, bütün SGK primleri ötelendi, ileriye dönük bunları bir anda ‘Ver’ değin zaman bunu hiçbir eczacının ödeme şansı yok. Bu açıdan devletimizden acil bir çözüm bekliyoruz. Bu meslek vatandaşa bire bir dokunan bir meslek. Herkes şahit oldu ki; Türk Eczacılar Birliği ve Eczacı Odaları deprem bölgesinde cansiperane mücadele yaptılar. Bu ilaçların yaklaşık bir aylık sarfiyatı tamamen eczacıların kendi bağışlarıyla karşılandı. Vatandaş ilaçsız kalmasın diye yapabilecekleri herşeyi yaptılar. Vatandaşın dert ortağı olan bu meslek örgütünün bu şartlarda olmaması gerekiyor. Bugün şartlar giderek eczacılar için ağırlaşmakta. Umarım bu konuda bir çaba sarf edilir.” (Gülay Doğan)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.