Kahramanmaraş’ta konuttaki olağan üstü düşüş fırsatçıların iştahını kabarttı! Fiyatlar yüzde 79,5 arttı!

Kahramanmaraş’ta konuttaki olağan üstü düşüş fırsatçıların iştahını kabarttı! Fiyatlar yüzde 79,5 arttı!
Kahramanmaraş’ta konut ilan sayılarındaki olağan üstü düşüş fırsatçıların iştahını kabarttı.

Kentte deprem sonrası kiralık konut adeta karaborsaya düştü. Konut arzında yaşanan düşüş ve ardından gelen talep patlaması ise kiracıları etkiledi.  

Kahramanmaraş’ta Kiralık konut talebi Ocak ayına kıyasla yüzde 51,5 arttı. Bu durum fiyatların aşırı fırlamasına neden oldu. Kira fiyatları Kahramanmaraş genelinde yüzde 79,5 arttı.

Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) sahibinden.com verileriyle yaptığı analize göre, nisanda deprem bölgesindeki bazı illerde kiralar iki katını aştı. Nisan ayı Kiralık Konut Piyasası Görünümü raporuna göre, Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı nisanda yüzde 117 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 105,2 TL'ye yükseldi. Öte yandan, yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 117,4, Ankara’da yüzde 192,2, İzmir’de ise yüzde 160,9 oldu.

KONUT ARZINDA SERT DÜŞÜŞ!

Raporda, ‘’Kahramanmaraş Merkezli depremlerin vurduğu illere ilişkin veriler de yer aldı.

Buna göre, deprem felaketi bu illerdeki kiralık konut arzının önemli ölçüde düşmesine sebep oldu.

Kiralık konut arzlarındaki düşüş oranları yüzde 26,2 ve yüzde 89,8 arasında oldu.

Osmaniye (yüzde 26,2) ve Gaziantep (yüzde 31) bu iller arasında konut arzının en az düştüğü iller oldu.

Hatay'daki (yüzde 57,7) kiralık ilan sayısı da yarıdan fazla düştü.

Ancak, Malatya (yüzde 79,8), Kahramanmaraş (yüzde 81,7) ve Adıyaman'daki (yüzde 89,8) kiralık konut arzındaki düşüşler olağan üstü düzeylere ulaştı.

TALEP PATLAMASI!

‘’Bu illerdeki konut arzındaki düşüşe karşılık konut talebinde çok farklı seyirler görülmektedir. Kiralık konut talebi Adıyaman’da deprem öncesindeki seviyesine kıyasla düşük olsa da toparlamıştır.

Hatırlatmak gerekirse önceki raporumuzda bu ildeki deprem öncesine göre talep farkı yüzde 49,7 idi. Nisan verilerine göre Adıyaman’daki konut talebi deprem öncesindeki seviyesine henüz erişemese de talep farkı yüzde 9,7’dir. Bir diğer ifadeyle bu ildeki konut talebi Ocak ayına kıyasla yüzde 9,7 düşüktür.

Depremden etkilenen diğer illerdeki konut talebi de artmıştır.

Kiralık konut talebi Ocak ayına kıyasla Kahramanmaraş’ta (yüzde 51,5), Osmaniye’de (yüzde 67,8), Hatay’da (yüzde 33,7), Gaziantep’te yüzde 58,1 ve Malatya (136,6) artmıştır.’’

 ‘’Arz ve talep değişimleri bu illerdeki satılık konut fiyatlarını da farklı ölçülerde etkilemiştir.

Bu illerdeki üç aylık birikimli fiyat değişim oranları yüzde 44,7 ve yüzde 111,2 arasındadır. Bu illerde konut arzı azalırken talebin artması fiyatların yükselmesine sebep olmuştur.

Gaziantep (yüzde 44,7) ve Osmaniye'de (yüzde 47,3) fiyat artış oranları nispeten düşük olmuştur.

Öte yandan, Hatay (yüzde 101,4), Kahramanmaraş (yüzde 79,5), Malatya (yüzde 85,1) ve Adıyaman’daki (yüzde 111,2) artışlar çok yüksek seviyelerdedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum