Kahramanmaraş’ta lahana sofraları süslüyor!

Kahramanmaraş’ta lahana sofraları süslüyor!
Kahramanmaraş’ın Göksun-Elbistan ilçelerinde yetiştirilen Lahana; dayanıklılığı ve lezzeti ile sofraları süslüyor.

Kahramanmaraş’ta lahana sezonu açıldı. İlde üretilen lahana, ağırlığı 50 kilograma kadar çıkabilen dev lahana olarak bilinir.

Kentte özellikle Elbistan-Göksun bölgesinde çiftçilerin ürettiği lahanalar kentin sarmalık ve turşuluk lahana ihtiyacını karşılarken sarma olarak sofralara ulaşıyor.

399177589-7225305494168435-3655899045839736319-n.jpg

Kahramanmaraş lahanası üretimi, il ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. İlde, lahana üretiminde yaklaşık 50 bin kişi istihdam edilmektedir. Ayrıca, lahana üretimi, ilin tarımsal potansiyelinin artmasına yardımcı olmaktadır.

LAHANIN FAYDALARI NELER?

Enfeksiyonlara Karşı Koruyucu: C vitamini bakımından farklı sebzelere oranla içeriği daha güçlü olan beyaz lahana enfeksiyonlara karşı koruyucudur.
Sinirleri Güçlendirir: B grubu vitamini bol bulunan bir sebze olduğu için sinir sistemi üzerinde oldukça faydalıdır. Ayrıca bağışıklık güçlendirici özellikleri de bulunmaktadır. Yaklaşık olarak bir porsiyon beyaz lahana yemeği tüketildiği zaman b vitamini ihtiyacının yüzde 15’i karşılanmaktadır.
Kilo Vermede Yardımcı Olur: Kalori bakımından az bir değeri olan ve diyet yapan kişilerin listesinde yer alan sebzenin 100 gramında 25 kcal enerji bulunmaktadır. Çip olarak kullanıldığı zaman kalorisi azalıyor. Yüksek lif değeri bulunan sebze uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Yemeklerinizde kullanırken az bir ölçü de olsa yağ ekleyebilirsiniz.
Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir: C vitamini özelliği yüksek olan sebze, bağışıklık sistemini güçlendirir. 100 gram tüketildiğinde C vitamini gereksinimini yaklaşık olarak yüzde 45 karşılamaktadır. 
Tansiyonu Düşürmede Etkili: İçerisindeki yüksek lif ve bir takım maddeler ile vücuttaki suyu atmada etkilidir. Bu sayede vücutta ödem oluşmasını engeller ve sodyumun azalmasını sağlar. Bunlarla birlikte tansiyonun yükselmesini engeller.
Kemik Yapısını Korur: Kalsiyum bakımından zengin bir sebzedir. Çiğ veya pişmiş olarak tüketilebileceği gibi kalsiyum özelliği bu durumdan etkilenmez. Yaklaşık 100 gram tüketildiğinde kalsiyum gereksiniminin yüzde 10’unu karşılamaktadır.
Sindirimi Düzenler: Kükürtlü bileşiklerin pişirme sırasında etrafa yaydığı koku bazı kişiler tarafından kötü karşılanmaktadır. Ancak, bu bileşikler sindirimi düzenlediği gibi kabızlığı da önleyici özellikleri vardır. 
Kanser Riski Azaltır: Güçlü antioksidan özelliği ile kansere karşı koruyucu özellikleri bulunmaktadır. Bağışıklığı etkileyen hastalıkları, karaciğer hastalıklarını, diyabet ve obezite gibi bir takım hastalıklar için de koruyucudur.

395184075-18317418097106194-4473656268902035938-n.jpg

LAHANA YEMEKLERİ

Zeytinyağlı Kapuska.

Etli Lahana Dolması

Sirkeli Kırmızı Lahana Salatası

Beyaz Lahana Turşusu.

Kıymalı Kapuska Yemeği.

Kırmızı Mercimekli Lahana Dolması

Sucuklu Kapuska Yemeği.

Etli Kara Lahana Dolması

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.