Kahramanmaraş’ta soyu kuruyan hayvan: Asya Fili!
Asya Fili, M.Ö 1400'lü yıllarda Amik ovasında, Antakya' dan Kırıkhan, Hassa, İslahiye ve Türkoğlu üzerinden Kahramanmaraş'a kadar uzanan vadideki göl ve bataklıklar civarındaki ormanlarda yaşamıştır.
1970 yılında Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesi Gavur Gölü bataklığının kurutma çalışmaları sırasında, M.Ö 1400 yıllarına tarihlenen Asya Fili iskeleti kalıntıları bulunmuştur. Sonraki yıllarda devam eden kazılarda göl tabanından çıkarılan bütüne yakın 3 adet fil iskeleti bir araya getirilerek MTA Tabiat Tarihi Müzesi, Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi ve Kahramanmaraş Müzesi'nde sergilenmeye başlamıştır.
Bu hayvanlara ek olarak, Kahramanmaraş'ta nesli tükenmekte olan veya tehlike altında olan birçok hayvan türü bulunuyor.
Bu hayvanlar arasında çizgili sırtlan, su samuru, yaban keçisi, kınalı keklik ve kartal sayılabilir.
Kahramanmaraş'ta nesli tükenmiş hayvanların neslinin tükenmesinin başlıca nedenleri avlanma, habitat kaybı ve iklim değişikliği olarak sıralanıyor.
Avlanma, bu hayvanların doğal yaşam alanlarında yaşayan insanlar tarafından avlanılmasıdır.
Habitat kaybı, bu hayvanların yaşam alanlarının tahrip edilmesidir.
İklim değişikliği, bu hayvanların yaşam alanlarının değişmesine ve yok olmasına neden olmaktadır.
Kahramanmaraş'ta nesli tükenmekte olan veya tehlike altında olan hayvanların neslinin korunması için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar arasında yaban hayatı koruma alanları oluşturulması, avlanma ve habitat kaybının önlenmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi sayılabilir.
TÜRKİYE’DE NESLİ TÜKENEN HAYVAN TÜRLERİ NELER?
1. Kafkas Bizonu: Kafkas Bizonu türüne eski dönemlerde tüm Avrupa ve Anadolu üzerinde rastlanırken, günümüzde ise sadece Rusya, Ukrayna ve Polonya çevresinde rastlanmaktadır.
2. Asya Çitası: Fazla bilinmez. Türkiye’de en son 19 yüzyılda rastlanan Asya Çitası’nın artık Anadolu topraklarında tükenmiştir.
3. Hubara Kuşu: Dünya üzerinden az rastlanan kuş türleri arasındandır.
4. Asya Aslanı: Asya aslanı, kedigiller familyasında yer alır. İklim değişiklikleri ve değişen şartlardan dolayı tükendiği söylenilmektedir.
5. Anadolu Parsı: En son olarak 1974 yılında Ankara Beypazarı’nda bir kişi tarafında vurulduğu kabul ediliyor.
6. Asya Fili: Asya’da yaşayan bu iri hayvanın nesli Türkiye’de 19 yüzyılda tükenmiştir.
7. Hazar Kaplanı: Hazar kaplanları yalnız yaşıyorlar. Sadece çiftleşme mevsiminde dişiler ile birlikte görülür. Ülkemizde çok öncelerde görülen bu kaplanın nesli tükenmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.