KMTSO Başkanı Balcıoğlu Kahramanmaraş’ın ekonomisini anlattı
Ekonomi Gazetecileri Derneği, zoom programı üzerinden ‘Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor’ adlı program düzenledi. Saat 16.00’da başlayan programa TOBB Başkan Yardımcısı İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, Antakya TSO Başkanı Hikmet Çinçin, EGD Başkanı Celal Toprak EGD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Uluğtürkan, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu ve birçok gazeteci katıldı.
Programda konuşan ve Kahramanmaraş’ta pandemi döneminde teşvikli yatırımların artarak devam ettiğini dile getiren Balcıoğlu, “Herkes kendi memleketinin cennet olduğunu bilir ve herkes için de öyledir. Eğer ölmeden cennete gitmek istiyorsanız gideceğiniz en çabuk ve en kolay yer Kahramanmaraş’tır. Genelde hanımefendiler ve çocuklar böcek gördüğünde kaçarlar ancak Kahramanmaraş’ta her yılı Haziran aylarında Uludaz’da uğur böcekleri meydana çıkar. Bu uğur böceklerini herkes eline almaya ve uçurmaya çalışır. İşte Kahramanmaraş böyle bir kenttir. Bir pandemi yaşadık ve yeni şeyler gördük. 2019 ile kıyasladığımızda Kahramanmaraş’ta şirket kuruluşu yüzde 44 artış gösterdi ve kapanan şirket oranımız yüzde 22 azaldı. Mart-Nisan ayında ihracatımız yüzde 54 düşmüş, Mayıs ayında yüzde 36 düşmüş bir önceki yıla göre. Ama yılı yüzde 7,6 düşüş ile kapatmışız. Bu rakam bize göre iyi bir rakam ve bu durum daha yüksek olabilirdi. Pandemi döneminde iş yerlerimiz kapanmış ve kısa çalışma ödeneği bize nefes oldu. Ama işletmelerimiz çalışır halde 2019 Ağustos ayında 138 bin olan kayıtlı işçi sayımız 2020 Eylül ayında 154 bin 100 oldu. Pandemiye rağmen artış yüzde 12. Yine Kahramanmaraş’ta 2019 yılı ile kıyasladığımızda pandemide her şeyin durduğu bir dönemde teşvikli yatırım olarak yüzde 245 artış göstermişiz. 2019’da 44 proje teşvik belgesi alırken, 2020’de 152 projemiz teşvik belgesi almış” dedi.
“KAHRAMANMARAŞ’TA İŞSİZLİK YOK DÜZEYE İNDİ”
Kahramanmaraş’ın ekonomisi hakkında konuşan KMTSO Başkanı Balcıoğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Başkonuş Yaylası’nda bir dağımızda 2 bin 782 tane endemik bitki var. Bu sayı İngiltere’nin endemik bitki sayısından 2 katından daha fazla. Maraş cennet değil de nedir? Kahramanmaraş’ta işsizliğin olmadığını iddia ediyoruz. Çalışmayan insanlar var ve bu arkadaşlar da iş beğenmeyen insanlar. Türkiye’de üretilen ipliğin yüzde 36’sını üretiyor Kahramanmaraş. Dokumanın ve örgü kumaşın yüzde 15’ini Kahramanmaraş tek başına üretiyor. Kadın ayakkabısı üretiminde Kahramanmaraş Türkiye ikincisi durumunda. Altın işlemede İstanbul Kapalı Çarşı’dan sonra Türkiye’nin ikincisiyiz. Çimentonun Türkiye’deki üretiminin yüzde 10’unu, kağıdın üretiminin Türkiye’deki üretiminin yüzde 20’sini Kahramanmaraş il sınırları içerisinde üretiyoruz. Gerçekleştirdiğimiz üretimleri yenilenebilir enerjilerden üretmeye çalışıyoruz. Tekstil üretiminde atığı sıfıra indirmeyi istiyoruz. Bir işletmenin atığının diğer işletmenin ham maddesi olarak kullanmanın yollarını arıyoruz ve bunun yollarını arıyoruz. Afrika’ya bağış yapmak yerine oradaki küçük çiftçilerin yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirerek ticaret yolu ile insanlara yardım etme programına Kahramanmaraş adeta damga vurdu. Bu projeye Türkiye’den 19 firmanın katıldığını ve bunların 6’sının Kahramanmaraş firması olduğunu övünerek söylemek istiyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.